فضای مجازی
اللهاکبر از این قدرت ایمان
در پی شهادت چند نفر از مدافعان حریم هوایی کشورمان در روزهای اخیر، از جمله شهید سرگرد «حمزه جهاندیده»، ویدیویی از همسر این شهید بزرگوار در فضای مجازی وایرال شده است. در این ویدیو همسر این شهید والامقام با وجود سنگینی اندوه از دست دادن یار و همراه زندگی خود بر قلب و روحش، اما در اوج استواری، صلابت و ایمان، دشمنان صهیونیست را خطاب قرار داده و شهادت همسرش را به مردم ایران تبریک میگوید و ادامه میدهد:«اگر رهبرم امر کند، طفل 3 ماهه و کودک هفت سالهام را برای حراست از اسلام و مرز و بوم ایرانم خوراک موشکهای دژخیمان میکنم و...» این ویدیو در فضای مجازی مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفت. یکی از کاربران با عنوان این مطلب که سخنرانی این شیرزن یادآور سخنرانی حضرت زینب(س) پس از واقعه عاشوراست، با انتشار این ویدیو در صفحه اجتماعی خود نوشته است:«اللهاکبر از این قدرت ایمان، اللهاکبر از این صلابت، اللهاکبر به این کوه استوار، اللهاکبر به این شیرزن، به این تهمینه ایرانی... نطق سراسر غرور همسر سرگرد شهید حمزه جهاندیده رو گوش کنید و به دست دشمن زبون برسونید.»
فیلی که به هوا نرفت!
«سعید مستغاثی» مستندساز و کارشناس سینما، با انتشار ویدیویی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: این تصاویر تیتراژ فیلم مستندی است که در سال 1395 و هنگام انتخابات ریاستجمهوری امریکا و اولین دوره کاندیداتوری دونالد ترامپ تحت عنوان «فیلی که به هوا نرفت!» ساختیم.
آقا رضا جعفریان تهیهکننده بود و بنده هم نویسنده، کارگردان و تدوینگر که آن را برای «خانه مستند» تولید کردیم.
ماجرای عنوان «فیلی که به هوا نرفت» در واقع برمیگشت به نماد فیل برای جمهوریخواهان در مقابل نماد دموکراتها که از زمان اندرو جکسون در سال 1829 یک الاغ بوده! و از طرف دیگر هم به آن ضربالمثل معروف در وصف کارهایی که مجریاش خیال میکند خیلی خارقالعاده و غیرقابلباور است، برمیگردد که به کنایه میگویند «مگر فیل هوا کردی» یا «طرف فکر میکند که فیل هوا کرده!»
مجموعهای از فیلمها، تصاویر و مناظرههای ترامپ و کلینتون و شایعات پیرامونشان با لحن طنزآمیز و همچنین نقبی به تاریخ انتخابات در امریکا و قضیه کالج انتخاباتی یا مجمع الکترال که اساساً ضددموکراسی مردمی است، بخشهای این مستند را تشکیل میداد.
همچنین از فیلمهای سینمایی متعددی که در هالیوود از انتخابات تهیه شده بود یا اشارهای به انتخابات داشت، بهره گرفتیم؛ از «همشهری کین» (اورسن ولز)، «سگ را بجنبان» و «مرد سال» (بری لوینسون)، «همه مردان رئیسجمهور» (آلن جی پاکولا) گرفته تا «نیمه ماه مارس» (جرج کلونی)، سریال «خانه پوشالی» و...
برای نریشن و دوبله فیلم از گویندگان حرفهای به مدیریت سید احمد نگهبان استفاده کردیم و جلوههای ویژه تازه و بدیعی در آن به کار گرفتیم و همچنین از موسیقی بیل کانتی برای فیلم «راکی» (جان جی آویلدسن- 1976) که میشنوید.
راف کات فیلم را هم مسئولان مربوطه در خانه مستند دیده و پسندیده بودند (فیلمنامه را هم در ابتدا خوانده و تصویب کرده بودند) و راهی پیادهروی اربعین شدند، ما ماندیم تا طبق قول و قرارمان، فیلم را تا زمان انتخابات برسانیم و بنده شبانهروز مشغول تدوین و کارهای فنی آن بودم.
همین روزهای پاییز در سال 1395 بود که حاج حسن شایانفر هم به سفر ابدیاش رفت و ما در فقدان او غمگین و ناراحت بودیم و حتی نتوانستیم برای وداع آخر هم به زیارتش برویم. بالاخره پس از مدتی آقایان تشریف آوردند و سر صبر فیلم را دیدند و اشکالاتی گرفتند که همه آنها را قبلاً در فیلمنامه و نسخه راف کات پذیرفته بودند و حالا زیرش میزدند. گفتند شما در این فیلم تندروی کردهاید! البته نشان به آن نشان که بعداً، هم مسئول آن روز خانه مستند و هم مسئول بعدی (که حتی خود خانه مستند از آثارش ابراز انزجار کرد) به راه دیگری رفتند!
روایتی از نخستین فیلم سینمای ایران
هوشنگ گلمکانی با انتشار یک استوری در صفحه اینستاگرام خود به نخستین فیلم سینمای ایران اشاره کرده که در توضیح این فیلم آمده است: «آبی و رابی» نخستین فیلم سینمای ایران ساخته آوانس اگانیانس جمعه ۱۲ دی ۱۳۰۹ در سینما مایاک به نمایش درآمد. فیلم درباره زندگی دو مرد چاق و لاغر با بازی محمدخان ضرابی در نقش آبی و غلامعلی سهرابی در نقش رابی بود. نام فیلم هم از آخر نام خانوادگی بازیگران انتخاب شده؛ ضرابی (آبی) و سهرابی (رابی).
ماجرای هدیه محسن چاوشی به خندوانه
تهیهکننده برنامه خندوانه در صفحه مجازی خود درباره دعوت کردن از محسن چاوشی به این برنامه نوشت: رامبد جوان یکبار به محسن چاوشی گفت حضور نداشتن او جلوی دوربین مناسب نیست و خندوانه جای خوبی برای گفتوگو است. خلاصه او را تشویق به حضور در برنامه کرد. محسن چاوشی برای اینکه محترمانه دعوت را رد کند، ترانهای به خندوانه هدیه کرد.