بازار سرمایه با تدابیر نظام بانکی رونق میگیرد
تصمیم جدید بانک مرکزی برای حمایت از بورس
نشست فوقالعاده شورای عالی بورس با هدف ارائه راهکارهای مناسب برای برونرفت از چالشهای فعلی بازار سهام، اواسط هفته گذشته برگزارشد. نکته قابل توجه این جلسه، ارائه تدابیر راهبردی توسط سکاندار بازار پول برای حمایت از بازارسرمایه بود.
استارت بورس با تدابیر نظام بانکی
براساس این گزارش، تضمین 360 همت اوراق تأمین مالی توسط بانکهای عامل برای انتشار اوراق تأمین مالی ریالی جهت طرحهای توسعه و تأمین سرمایه در گردش شرکتهای بورسی، انتشار 2 میلیارد یورو اوراق صکوک ارزی برای طرحهای توسعه شرکتهای بورسی بخصوص در حوزه پتروشیمی‐معدن و همچنین اعطای 5/1 میلیارد یورو وام ارزی برای شرکتهای بورسی که درآمد ارزی و طرحهای زودبازده داشته باشند تا افزایش صادرات آنها محقق شود، ازجمله مواردی بود که توسط محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی به عنوان برنامههای حمایتی نظام بانکی از بازار سرمایه اعلام شد. یک روز بعد از این اظهار نظر (چهارشنبه هفته گذشته) روندی افزایشی در شاخص هموزن بورس تهران و شاخص کل فرابورس رخ داد. بر این اساس بهگونهای زمینه آشتیکنان بورس با سبزپوشی فراهم شد.
امکان واردات در ازای صادرات فلزی با نرخ توافقی
این مسائل درحالی مطرح است که روز گذشته رئیسکل بانک مرکزی در ادامه برنامه حمایتی و تصمیم نظام بانکی از سهامداران بورسی، امکان واردات در ازای صادرات صنایع فلزی، فلزات رنگی و سایر شرکتهای همگروه را با نرخ توافقی مجاز اعلام کرد.
محمدرضا فرزین تصریح کرد: کمیته بازگشت ارز حاصل از صادرات با بهرهگیری از ظرفیت تبصره بند 1 ماده 8 آییننامه فوق، در راستای توسعه صادرات صنایع فلزی از یکسو و تأمین مصارف ارزی زنجیره مذکور از قبیل تأمین مواد اولیه، تجهیزات و ماشینآلات و همچنین تأمین انرژیهای مورد نیاز این صنعت از سوی دیگر، امکان واردات در ازای صادرات ایشان و سایر شرکتهای همگروه را با نرخ توافقی مجاز دانست. رئیسکل بانک مرکزی اظهار داشت: بدین ترتیب، منابع حاصل از صادرات کلیه اقلام تولیدی و زنجیره صدرالاشاره میتواند به مصارف ارزی مربوط به این زنجیره حسب تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت تخصیص داده شود. فرزین تأکید کرد: این تصمیم مهم، افزایش صادرات صنعت فولاد و فلزات رنگین اساسی به علت جذابیت ایجاد شده در صادرات را به همراه دارد و به تبع آن، تأمین ارز پروژههای توسعه زنجیره فولاد و فلزات رنگین اساسی، تسهیل و تسریع میشود. همچنین این موضوع بر درآمدهای آتی و رشد تولیدات محصولات شرکتهای فولادی و فلزی حاضر در بورس کشور نیز مؤثر خواهد بود.
بسیج ارکان بازار
براساس این گزارش، مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار طی اظهار نظری گفت: تأمین منابع لازم برای حمایت از بازار سهام توسط صندوقهای توسعه و تثبیت با مساعدت بانک مرکزی، انتشار اوراق تبعی تأمین مالی از سوی نهادهای مالی بازار و همچنین عملیات مشابهی نیز توسط هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری برای اطمینانبخشی به سرمایهگذاران نسبت به آینده سهام آنها انجام خواهد شد.
رضا عیوضلو، عضو هیأت مدیره سازمان بورس افزود: در هیأت مدیره صندوق توسعه بازار سرمایه تصمیمی مبنی بر انتشار اوراق تبعی برای تجهیز منابع مالی به مبلغ پنج هزار میلیارد تومان (همت) در این صندوق اتخاذ شده که موجب حمایت از بازار سرمایه و بازگشت امید به سرمایهگذاران میشود.
محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران نیز از تصویب چهارچوب کلی بیمه سهام در شورای عالی بورس خبر داد و گفت: مقرر شد به منظور حمایت اثربخش از سرمایهگذاران حقیقی، 52 ناشر برتر بورسی و فرابورس در قالب طرح پوشش بیمه سهام سهامداران حقیقی، ملزم به انتشار اوراق فروش تبعی به منظور تضمین نرخ بازدهی ارزش دارایی سهامداران خود شوند.
تغییر دامنه نوسان معاملات سهام
به دنبال آخرین تصمیمات هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، دامنه نوسان معاملات سهام، از روز گذشته 27 مرداد تا پایان معاملات 31 مرداد، به مثبت و منفی 2 درصد تغییر میکند. البته دراین روند، معاملات صندوقهای سرمایهگذاری سهامی نیز با دامنه نوسان مثبت و منفی دو درصد انجام خواهد شد.
برش
رشد 14 هزار واحدی
شاخص کل بورس تهران رشد 14 هزار واحدی داشت و به کانال 2 میلیونی بازگشت. روز گذشته شاخص کل بورس تهران 14 هزار و 238 واحد نسبت به روز کاری هفته گذشته بالاتر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 12 هزار و 357 واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با افزایش 2 هزار و 310 واحدی در رقم 635 هزار و 457 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 58 واحد رشد کرد و به رقم 20 هزار و 725 واحد رسید. همچنین شاخص هموزن فرابورس با افزایش 457 واحدی به سطح 109 هزار و 488 واحد رسید. براساس این گزارش همچنین در این روندخالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی مثبت شد و 161 میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد. نماد فملی بیشترین ورود پول حقیقی را داشت که ارزش آن 40 میلیارد تومان بود. پس از فملی، نمادهای وبانک، فولاد، سصوفی و وبملت بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند.