محدوده تختجمشید ۱۷ سانتیمتر نشست کرد
زیست بوم- نرخ فرونشست در محدوده تختجمشید به ۱۷ سانتیمتر رسید. رئیس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی نسبت به تخریب تعداد زیادی از آثار تاریخی و بناهای ارزشمند در اثر فرونشست زمین هشدار داد. منطقه مرودشت استان فارس، رکورددار فرونشست زمین در استان فارس است که آثار تاریخی تخت جمشید و نقش رستم در این محدوده قرار دارند. علی بیتاللهی در گفتوگو با ایلنا، این وضعیت را حاصل برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی دانست و گفت: در حالی که 50 سال گذشته در مرودشت با حفر چاه 30 متری به آب میرسیدند، امروز با حفر چاهی به عمق 120 متری هم به آب نمیرسند و در طول این سالها با برداشتهای بیرویه آب وضعیت فرونشست در این منطقه بحرانی شدهاست.
او نسبت به ایجاد شکافهای عمیق در تخت جمشید هشدار داد و گفت: متأسفانه در بازدیدها، شکافهای فرونشستی در محوطه تخت جمشید کاملاً مشخص و واضح هستند که روز به روز شدیدتر میشوند. درحال حاضر این شکافها به مجرای نفوذ آب تبدیل میشوند و تونلهای زیرسطحی را ایجاد میکنند و در نهایت به فروریزش سطحی زمین منجر میشوند. در نقش رستم هم دقیقاً در مجاورت و نزدیکی صخرههای سنگی و نقش نگارهای سنگی ارزشمند، شکاف عمیق و عجیب طولی با عمق چشمی 6 متر و با عرض نیم متری وجود دارد که بسیار خطرساز است.
بیت اللهی، از وضعیت مشابه و خطرناک در نقش جهان در استان اصفهان خبر داد و گفت: نرخ فرونشست در میدان نقش جهان به حدود 5 سانتیمتر در سال رسیده است. متأسفانه از آنجایی که این آثار تاریخی خشتی و بنایی هستند و مصالح ساختمانی بهم پیوسته ندارند، با کوچکترین آسیبی دچار ترک خوردگی میشوند. در اصفهان موضوع دیگری به غیر از حفر چاه، باعث تشدید فرونشست در استان شده که میتوان به دائمی نبودن جریان آب زایندهرود اشاره کرد.