عزم دولت مردمی برای توسعه صنعت فضایی

عیسی زارع‌پور
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات

 
 دیروز شاهد دهمین پرتاب فضایی در دولت سیزدهم بودیم تا رکورد تعداد پرتاب‌های 10 سال پیش از دولت سیزدهم نیز شکسته شود. به عبارتی دیگر کشور در دو سال و اندی به اندازه 10 سال پیش از آن پرتاب فضایی تجربه کرده است که این حاصل نگاه ویژه دولت مردمی به توسعه صنعت فضایی است.البته ماهواره ثریا که دیروز با ماهواره بر قائم ۱۰۰ پرتاب شد با قرار گرفتن در مدار ۷۵۰ کیلومتر رکورد دیگری را به ثبت رساند. چراکه این نخستین بار است که ماهواره‌برهای ایرانی به مدار با این ارتفاع دست پیدا می‌کنند.
ماهواره‌بر قائم ۱۰۰ که با سوخت جامد کار می‌کند، توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران ساخته شده که قابلیت حمل تا یکصد کیلو محموله را دارد که دیروز در سومین پرتاب آزمایشی خود یک محموله تحقیقاتی با جرم تقریبی ۵۰ کیلوگرم را در مدار ۷۵۰ کیلومتری قرار داد.از همین بابت خداقوت می‌گویم به همه تلاشگران صنعت فضایی کشور و تشکر می‌کنم از سردار حاجی‌زاده و همکاران مجاهد و دانشمندشان به‌خاطر این موفقیتی که به‌دست آمد.
البته متخصصان هوافضای وزارت دفاع هم در حال کار کردن روی ماهواره‌برهای سنگین وزن خود هستند و بزودی ان شاءالله اخبار خوبی هم در این خصوص خواهیم داشت.
صنعت فضایی که در کشور با شتاب در مسیر پیشرفت است، در دنیا یکی از مهم‌ترین صنایع به شمار می‌رود و کشورهایی که در آینده این صنعت را نداشته باشند از بسیاری از مواهبی که در فضا وجود دارد، بی‌بهره می‌مانند.
بسیاری از خدمات مبتنی بر داده‌های فضایی که برای زندگی روزمره مردم مورد نیاز است جزو دلایلی به شمار می‌رود که باید به صنعت فضایی پرداخته شود و در شرایطی که کشورمان در تحریم قرار دارد طبیعتاً دسترسی به داده‌های فضایی دقیق و بموقع امکانپذیر نیست. بنابراین باید بتوانیم خودمان داده‌های فضایی را داشته باشیم.
بحمدالله ایران با تلاش متخصصان داخلی جزو ۱۰ کشوری محسوب می‌شود که چرخه کامل صنعت فضایی را دارد و با پرتاب‌های اخیر دستیابی به لایه لئو که یکی از لایه‌های مهم و حیاتی هست، تثبیت شد و ماهواره‌برهای ما می‌توانند با موفقیت ماهواره‌های سبک وزن را در این لایه تزریق کنند.
این افتخار که تا پیش از آن وجود نداشت، در دولت سیزدهم برای کشور حاصل شده است و در قدم بعدی مطابق برنامه ۱۰ ساله صنعت فضایی حرکت به سمتی است که ماهواره‌برهای بومی در افق ۱۴۰۷ بتوانند ابتدا ماهواره‌های چندصدکیلویی و در مراحل بعد ماهواره‌های چند تنی را در مدارهای لایه لئو قرار دهند تا در نهایت توانمندی تزریق ماهواره‌های سبک به لایه ژئو (36 هزار کیلومتری از سطح زمین) در افق ۱۴۰۷ محقق شود.
برنامه 10 ساله صنعت فضایی کشور که نقشه راه توسعه فعالیت‌های فضایی کشور است، چراغ راه این صنعت مهم و راهبردی است و ان شاءالله با عزم و اراده جدی و همدلی‌ای که در بخش‌های حاکمیتی کشوری و لشکری این صنعت وجود دارد و با انگیزه و پشتکار و مجاهدتی که در نخبگان و دانشمندان فضایی کشور سراغ دارم، گام‌به گام تا رسیدن به اهداف مشخص شده در آن حرکت خواهیم کرد و به فضل الهی آینده‌ای درخشان در انتظار صنعت فضایی کشور خواهد بود.