با هدف تقویت روابط دوجانبه و همکاری های منطقه ای صورت گرفت

گفت و گوی 5 ساعته رئیسی و پوتین در مسکو

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور پنجشنبه گذشته برای دومین بار از آغاز به کار دولت سیزدهم میهمان ویژه «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه در کاخ کرملین بود. رئیس جمهور در حالی به منظور پیگیری اهداف کشور در زمینه موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای راهی مسکو شد که همتای روسی او از سفر به ابوظبی و ریاض بازگشته بود و دو مقام عالیرتبه، فرصت را مهیای آن دیدند که در گفت‌و‌گویی که پنج ساعت به طول انجامید، علاوه بر بررسی مسائل دوجانبه، بحران‌های جاری در منطقه بویژه جنگ جاری در غزه را نیز مورد تبادل نظر قرار دهند.
رئیس جمهور ایران در دیدار همتای روس خود روند همکاری‌های تهران و مسکو در بخش‌های انرژی، کشاورزی و شرکت‌های دانش‌بنیان را مطلوب توصیف کرد و بر فراهم بودن زمینه برای برداشتن گام‌هایی مؤثرتر در توسعه همکاری‌ها در راستای منافع دو کشور و دو ملت تأکید کرد. «پوتین» نیز رشد 20 درصدی تجارت دو کشور با گردش مالی 5 میلیارد دلاری طی یکساله گذشته را نشان‌دهنده عزم و اراده تهران- مسکو برای گشودن فصلی جدید از روابط دانست و تصریح کرد که دو کشور در بخش انرژی شرایط رو به رشدی را طی می‌کنند. در جریان سفر رئیس جمهور به مسکو همچنین نشست هیأت‌های عالیرتبه اقتصادی و سیاسی ایران و روسیه برگزار و ابتکارات جدیدی برای تسریع در اجرای توافقات صورت گرفته در زمینه همکاری‌های اقتصادی و تجاری مطرح شد.
رئیسی در حالی روز پنجشنبه به مسکو رفت که دولت سیزدهم در عین تلاش برای حل موضوع تحریم‌ها، بواسطه تغییر رویکرد خود مبنی بر تقویت سیاست خارجی منطقه‌ای، مسکو را به تغییر رویکرد و مشارکت در زمین بازی اتحادهای سیاسی خود ترغیب کرده است. نمایش مهم تأثیر این تغییر بر روابط دو جانبه ایران و روسیه را می‌توان در سفرهای مکرر مقامات دیپلماتیک دو کشور که با هدف رایزنی در موضوعات مختلف و بویژه مسائل منطقه‌ای و بطور خاص در زمینه همکاری‌های اقتصادی، انجام می‌شود، جست‌و‌جو کرد. روابط تهران و مسکو در دو سال اخیر و به دنبال آن همکاری در موضوعات دوجانبه و چندجانبه و همچنین حمایت قاطع روسیه در سازمان‌های بین‌المللی از مواضع ایران از اهمیت مضاعفی برخوردار شد و زمینه را برای شکوفایی روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور فراهم کرد. در همین راستا ایران و روسیه به سمت همکاری‌های راهبردی گام برداشته و دلایل متعددی برای گسترش همکاری با یکدیگر یافته و در شرایط حساس کنونی، به ضرورت‌ همکاری‌های بیشتر وقوف یافته‌اند.
در همین چهارچوب رئیس جمهور پیش از ترک تهران با بیان اینکه نگاه ما و روسیه نسبت به صلح و ثبات در منطقه، مسائل منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و مبارزه با یکجانبه‌گرایی نگاه مشترکی است، تصریح کرد: اتحادیه اوراسیا، سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس به عنوان بسترهای منطقه‌ای علاوه بر ارتباطات دوجانبه، روابط ما و روسیه را در عرصه چندجانبه با دیگر کشورهای منطقه و همسو گسترش داده است. آیت‌الله رئیسی با اشاره به اینکه در جهت توسعه روابط اقتصادی و تجاری گام‌های خوبی بین دو کشور و نیز در منطقه برداشته شده است، گفت: البته همچنان زمینه‌های متنوعی برای توسعه این روابط وجود دارد؛ تعامل در زمینه‌های تقویت خطوط انرژی، صنعتی، کشاورزی، دانش‌بنیان و دیگر حوزه‌های مشابه از جمله زمینه‌های همکاری میان دو کشور است.
رئیس جمهور همچنین رایزنی درباره تسریع در اجرای کریدور شمال- جنوب به عنوان یکی از طرح‌های مشترک میان دو کشور را از جمله برنامه‌ها و اهداف این سفر عنوان کرد. آیت‌الله رئیسی همچنین یکی از محورهای مهم در سفر خود به مسکو را مسأله فلسطین و تلاش فوری برای قطع بمباران‌ها علیه منطقه غزه، رفع محاصره و کمک‌رسانی به فلسطینیان غزه خواند و با اشاره به اینکه ایران در این زمینه رایزنی‌هایی با کشورهای مختلف داشته‌ است، تأکید کرد که این موضوع در جریان سفر اخیر خود به روسیه مورد توجه قرار خواهد گرفت.
فراهم بودن زمینه برای برداشتن گام‌های مؤثرتر همکاری
آیت‌الله رئیسی روز پنجشنبه در دیدار «پوتین» که در کاخ کرملین انجام شد، ضمن ابراز خرسندی از روابط رو به رشد دو کشور، همکاری با روسیه را در راستای سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت خواند. رئیس جمهور در ادامه با اشاره به همکاری‌های خوب ایران و روسیه در بخش‌های انرژی، کشاورزی و شرکت‌های دانش‌بنیان، بر فراهم بودن زمینه برای برداشتن گام‌هایی مؤثرتر در توسعه همکاری‌ها در راستای منافع دو کشور و دو ملت تأکید کرد. آیت‌الله رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود به بحران‌های جاری منطقه از جمله جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه اشاره کرد و گفت: آنچه موجب رنج بشریت شده، یکجانبه‌گرایی و نظم ناعادلانه جهانی است که یکی از جلوه‌های آن امروز در غزه قابل مشاهده است. رئیس جمهور جنایات رژیم غاصب صهیونیستی علیه مردم بی‌دفاع غزه را نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت توصیف کرد و افزود: شهادت بیش از 6 هزار کودک به دست رژیم جنایتکار صهیونیستی باعث رنج و تأسف است اما تأسف‌بارتر این است که این جنایات مورد حمایت امریکا و کشورهای غربی قرار می‌گیرد یا با سکوت و بی‌تفاوتی سازمان‌های بین‌المللی و تشکل‌های مدعی حقوق بشر مواجه شده و ناکارآمدی آنها را به رخ می‌کشد. آیت‌الله رئیسی با اشاره به اینکه در حال حاضر در غزه در هر 10 دقیقه یک کودک مظلوم به شهادت می‌رسد، بر ضرورت توقف هر چه سریع‌تر بمباران‌ها و جنایات علیه فلسطینیان غزه به عنوان مهم‌ترین دغدغه امروز جهان بشریت تأکید کرد.

 روابط دو کشور در بهترین سطح در جریان است
رئیس جمهور روسیه نیز ضمن ابراز خرسندی از سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به مسکو تصریح کرد: روابط دو کشور در بهترین سطح در جریان است و معتقدیم با حمایت‌های رهبری معظم انقلاب اسلامی ایران، این روابط وسیع‌تر و پویاتر خواهد شد. رئیس جمهور روسیه استقبال چشمگیر تجار روسیه از نمایشگاه‌های تجاری ایران و رشد 20 درصدی تجارت دو کشور با گردش مالی 5 میلیارد دلاری طی یکساله گذشته را نشان‌دهنده عزم و اراده تهران- مسکو برای گشودن فصلی جدید از روابط دانست و افزود: پروژه‌های حمل و نقل جاده‌ای و ریلی با پیشرفت خوبی میان دو کشور در حال انجام است و همکاری‌های قبلی ایران و روسیه در بخش انرژی شرایط رو به رشدی را تجربه می‌کند. پوتین همچنین با اشاره به اشتراک نظر دو کشور نسبت به مسائل منطقه، بحث و تبادل نظر درباره مسأله فلسطین و غزه را از جمله محورهای مذاکره دوجانبه میان ایران و روسیه عنوان کرد.

برگزاری نشست مشترک هیأت‌های عالیرتبه ایران و روسیه
پس از برگزاری دیدار دوجانبه رؤسای جمهور ایران و روسیه، هیأت‌های عالی‌رتبه اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران و روسیه در نشست مشترک به گفت‌و‌گو و تبادل نظر درباره موضوعات مورد علاقه دو کشور پرداختند. در این نشست که با حضور وزرای امور خارجه، راه و شهرسازی، نفت، رئیس سازمان انرژی اتمی و رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همتایان روسی برگزار شد، طرفین در حضور رؤسای جمهور دو کشور در خصوص موضوعات دوجانبه و مورد توافق از جمله در حوزه انرژی، بانکی و پولی، حمل و نقل و کشاورزی گفت‌و‌گو و تبادل نظر کردند و ابتکارات جدیدی نیز برای تسریع در اجرای توافقات صورت گرفته مطرح شد.

نتایج سازنده سفر به روسیه
رئیس جمهور روز جمعه پس از بازگشت از سفر روسیه، به تشریح نتایج این سفر پرداخت و تصریح کرد که این سفر فرصت خوبی برای دیدار و مذاکره با رئیس جمهور محترم و مسئولان عالی‌رتبه روسیه فراهم کرد و در جریان این دیدارها درباره مسائل مورد نظر دو کشور بویژه در بخش‌های انرژی، کشاورزی، ترانزیت و همکاری‌های مسیر شمال- جنوب به عنوان مهمترین محورهای همکاری میان دو کشور بحث و تبادل نظر صورت گرفت. رئیس جمهور همچنین موضوع فلسطین را از جمله مهمترین محورهای مذاکرات با طرف روسی در این سفر عنوان کرد و گفت: اقدام فوری در جهت توقف سریع بمباران‌ها علیه مردم مظلوم غزه، رفع محاصره این منطقه و احقاق حقوق ملت فلسطین به عنوان نکات اشتراکی و مورد تأکید طرفین در این مذاکرات مطرح شد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به رایزنی و گفت‌وگوی ۵ ساعته رؤسای جمهور ایران و روسیه در مسکو عنوان کرد: بخش مهمی از مذاکرات بر موضوع فلسطین تمرکز داشت.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و چهل و نه
 - شماره هشت هزار و سیصد و چهل و نه - ۱۸ آذر ۱۴۰۲