مدیر دفتر بهبود تغذیه جامع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خبر داد

اصلاح عادات غلط غذایی با انتشار کتابی 300 صفحه‌ای

محدثه جعفری
خبرنگار


مدیر دفتر بهبود تغذیه جامع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اهمیت تغذیه سالم بخصوص در میان کودکان و نوجوانان، از پایین بودن سرانه مصرف لبنیات در کشور خبر داد.
دکتر احمد اسماعیل‌زاده در خصوص باورهای غلطی که به واسطه شبکه‌های اجتماعی درباره تغذیه میان مردم رواج پیدا کرده است، به «ایران» گفت: در دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، باورهای اشتباه تغذیه‌ای را که برای همه مردم به اشتباه جا افتاده است، با کمک کارشناسان تغذیه اصلاح کردیم و همه این موارد را در کتابی 300 صفحه‌ای گردآورده‌ایم که تا پایان سال منتشر خواهد شد.
وی افزود: در این کتاب به تک تک باورهای اشتباه تغذیه‌ای اشاره شده است از جمله اینکه در فضای مجازی جا افتاده شیرهای پاستوریزه حاوی افزودنی‌ها غیرمجازند و برای سلامت مضرند، در صورتی که این‌طور نیست. تولید لبنیات و شیر در ایران زیر نظر سازمان غذا و دارو انجام می‌شود و اگر تخلفی صورت گیرد این سازمان برخورد خواهد کرد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامع وزارت بهداشت، در خصوص مصرف شیرهای محلی هم عنوان کرد: وزارت بهداشت همواره تأکید دارد مردم لبنیات را در سبد غذایی‌شان قرار دهند، به‌ویژه شیر که یکی از مواد اصلی و مهم تغذیه کودکان است. تمرکز دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت روی مصرف شیرهای استریلیزه و پاستوریزه است که در بازار وجود دارد. ما مصرف شیرهای محلی را برای کودکان توصیه نمی‌کنیم چرا که احتمال آلودگی‌های میکروبی در آنها وجود دارد و غالباً چربی بالایی دارند.
سرانه مصرف لبنیات در کشور روزانه «یک و نیم» واحد است
وی با اشاره به پایین بودن سرانه مصرف لبنیات در کشور گفت: کارشناسان تغذیه همواره تأکید دارند هر فردی فارغ از سن، می‌خواهد کودک باشد یا بزرگسال، باید حداقل دو تا سه واحد لبنیات در روز مصرف کند اما این در حالی است که مصرف لبنیات در کشور حدود یک تا یک و نیم واحد در روز است.
 کیک و کلوچه خوراکی مناسب کودکان نیست
وی در خصوص مصرف بیش از حد کیک و کلوچه در میان کودکان گفت: به طور کلی مصرف بیش از حد شکلات، بستنی، کیک و کلوچه می‌تواند به سلامت کودک آسیب وارد کند. نمی‌گویم این مواد خوراکی موجود در بازار ناسالم است، اما باید به اندازه مصرف شود چرا که این خوراکی‌ها دارای مقدار زیادی آرد تصفیه شده کالری زا، مقدار زیادی شکر و چربی نامطلوب با اسیدهای چرب ترانس است و با خوردن بیش از اندازه این خوراکی‌ها مواد نامطلوب را مرتب وارد بدن می‌کنیم.
اسماعیل‌زاده توضیح داد: حال اگر کودکان هر روز کیک، کلوچه و... مصرف کنند به تدریج سبب افزایش وزن و چاقی می‌شود، همچنین احتمال گرفتگی عروق در کودکان شکل خواهد گرفت. در علم تغذیه به خانواده‌ها نمی‌گوییم چیزی را از سبد غذایی حذف کنند، بلکه توصیه می‌کنیم میزان مصرف را کنترل کنند. اینکه کودک در ماه یا سه هفته یک‌بار کیک و کلوچه بخورد مشکلی ایجاد نمی‌کند اما اینکه بخواهد هر روز از این خوراکی‌ها تغذیه کند قطعاً دچار مشکل خواهد شد.
توصیه‌های وزارت بهداشت درباره میان‌وعده‌های سالم
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: توصیه می‌کنیم خانواده‌ها به‌ویژه مادران میان وعده‌هایی را که برای کودکان در نظر می‌گیرند از موادی همچون آجیل‌ها و مغزها، شیر و میوه باشد و حداکثر ماهی یک بار از کیک‌ها برای تغذیه کودک استفاده کنند. اما اتفاقی که اکنون در جامعه روی می‌دهد دقیقاً برعکس این است. مردم این دسته از مواد خوراکی را به وفور در اختیار بچه‌ها قرار می‌دهند و میان‌وعده‌های سالم همچون آجیل، میوه، خیار، گوجه، هویج، نان‌های سبوس دار و بیسکویت‌های سبوس دار در سبد غذایی کودک جایی ندارند.
«ایران اکو» و بوفه سالم، برنامه‌هایی برای کنترل وزن دانش‌آموزان
اسماعیل‌زاده با اشاره به برنامه وزارت بهداشت در خصوص کنترل چاقی در کودکان گفت: برنامه «ایران اکو» (ECHO) یکی از برنامه‌های مهم در پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی کودکان و نوجوانان با محوریت پایان دادن به چاقی و اضافه وزن کودکان است که با همکاری وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش در مدارس اجرا می‌شود. در این برنامه آموزش تغذیه صحیح، فواید ورزش برای تشویق افراد به فعالیت بدنی و اصول تغذیه مناسب در کتاب‌ها به دانش‌آموزان آموزش داده می‌شود. برنامه دیگر بحث بوفه‌های سالم در مدارس است که به مدیران مدارس اعلام شده است مانع ورود غذاها و خوراکی‌های ناسالم به بوفه‌ها شوند. از سوی دیگر تفاهمنامه‌ای با آموزش و پرورش در رابطه با شناسایی کودکان با اضافه وزن و چاقی منعقد کردیم تا افراد معرفی شده از سوی مراقب بهداشت مدارس به مراکز بهداشت ارجاع داده شوند و تحت مراقبت تغذیه مناسب قرار گیرند.

جستجو
آرشیو تاریخی