امریکا نامه بن لادن را با هدف فرافکنی جنگ غزه پمپاژ می کند

بازی واشنگتن با شبکه‌های اجتماعی

فائزه سادات یوسفی
خبرنگار


پس از فشار افکار عمومی در ایالات متحده و جهان و مطالبه پایان پذیری جنایات و توقف حملات رژیم صهیونیستی، به نظر می‌آید بازی جدیدی در ایالات متحده در بستر پلتفرم‌های اجتماعی بویژه تیک تاک با محوریت نامه بن لادن به امریکا وایرال شده است. طبق گزارش‌های منابع غربی این نامه بیشتر در میان جوانان و آنچه نسل زد خوانده می‌شود به اشتراک گذاشته شده است.
در این نامه بن لادن دلایل حمله به امریکا را توضیح داده و به اشغالگری و جنایات اسرائیل و حمایت امریکا از آن اشاره کرده است. کاربران در پست‌های خود اعلام کردند که این نامه باعث شده است، دیدگاه خود را در مورد اینکه چگونه آنچه اغلب به عنوان تروریسم برچسب‌گذاری می‌شود دوباره ارزیابی کنند.
سرعت بالای اشتراک‌گذاری نشان می‌دهد، اکنون حساسیت‌ها و نگرانی‌ها از تداوم جنگ و جنایات رژیم صهیونیستی از اولویت‌های جاری در میان مردم امریکاست. رسانه‌های اصلی امریکا این محتواها را مصداقی از «همدلی با بن لادن» و «همدلی با قاتل سه هزار امریکایی» دانسته و لزوم برخورد با این افراد در مدارس و خانواده را یادآور شدند.
به عنوان نمونه مگین کلی، مجری سابق فاکس نیوز، گفته است: «به خاطر کم کاری شما فرزندان من در آینده باید با این جوانان منحرف مبارزه کنند.»
منبع این متن در روزنامه گاردین و مربوط به سال 2002 بود که در پی این واکنش‌ها این روزنامه انگلیسی در اقدامی عجیب آن را حذف کرد و به جای آن نوشت، ناچار به حذف آن از سایت هستیم!
انتشار این نامه موجی از تفسیرها را برانگیخت. در این بین شاید برخی آن را نقطه شروعی برای انزجار از سیاست‌های امریکا در داخل این کشور و حتی امیدبخش عنوان کنند اما آنچه مسلم است بازنمایی یک چهره منفور جهانی که از سوی کاخ سفید عامل واقعه 11 سپتامبر و تروریست معرفی شده، فرامتنی متفاوت را ترسیم می‌کند. به نظر می‌آید اکنون امریکا برای دور نگه داشتن و انحراف افکار عمومی از حمایت فزاینده از فلسطین برنامه‌هایی دارد. چرا که فعال ماندن اعتراضات مردمی منجر به ورود آن از سطوح اجتماعی به عرصه سیاسی می‌شود که زنگ خطری برای تداوم حمایت‌های بی‌دریغ و همه جانبه ایالات متحده از اسرائیل چون تخصیص بودجه 14.3 ملیارد دلاری تلقی می‌شود. بنابراین، چرخش افکار عمومی به سمت موضوعات قدیمی چون موجودیت القاعده می‌تواند تمرکز آنها را به سمت دیگری سوق داده و از شدت آن بکاهد.
 ایالات متحده از سه طرف تلاش می‌کند که شدت انزجار از اسرائیل و مطالبه گری به نفع فلسطین را در خاک خود تقلیل دهد. یکی از این ابزارها دروغ پردازی، سانسور و روایتگری یکجانبه و جهت دار از واقعیت‌های میدانی و رویدادهای سرزمین‌های اشغالی به طور ضمنی به نفع رژیم صهیونیستی است. دومین ابزار آن، استفاده از ابزارهای حاکمیتی چون تهدیدات مستقیم و پیدا و پنهان افراد و گروه‌های حامی فلسطین، چون اجبار به استعفا، اخراج از محیط کار و دانشگاه، بازداشت و دیگر اقداماتی از این دست است. شگرد سومی که در قالب شبکه‌های اجتماعی در حال هویت یافتن است کلید خوردن جنجال‌آمیز موضوعاتی برای انحراف افکار عمومی و چرخش آن به سمت موضوعات دیگر است که بتواند القائات منفی را در جهت حمایت از فلسطین در اذهان عمومی ایجاد کند.
بعید نیست که طرح مذکور نیز برای برجسته‌سازی و یادآوری خطرات القاعده در قالب گروه‌های مبارز فلسطینی باشد. هدفی که از همان روزهای ابتدایی با مشابهت‌سازی القاعده و داعش با حماس و دژخیم‌سازی از آن توسط مقامات رژیم صهیونیستی و امریکایی صورت گرفت. به معنایی دقیقاً این گزاره در قالب هراس افکنی در حال پیاده‌سازی عینی در افکار عمومی امریکا در وهله اول و در گام دوم در کل جهان است. جو بایدن در همان روزهای ابتدایی برای توجیه همکاری با رژیم صهیونیستی برای همراه ساختن افکار عمومی با سیاست خود اقدامات حماس را «بدتر از داعش» خواند. دومین دلیلی که می‌توان برای آن برشمرد این است که مقامات امریکا از این فرصت استفاده کرده و با تأکید بر چهره منفوری مانند بن‌لادن بخواهند با سیاست هراس مردم امریکا را نسبت به نسل Z و افکار و گرایش‌های آنان هراسان کنند و زمینه سرکوب و سانسور هم فراهم آورند.
دیگر آنکه اکنون کارکرد شبکه‌های اجتماعی با گذر از سانسورهای خبری امپراطوری رسانه‌های غرب که به یکی از منابع اصلی نشر واقعیت‌های میدانی سرزمین‌های اشغالی مبدل شده، تهدیدی برای زبان امریکا در قبال افکار عمومی محسوب می‌شود. از این رو، گویا به نظر می‌آید که یکی از برنامه‌های کاخ سفید محدودیت زایی این پلتفرم‌ها بویژه غیر بومی‌هایی نظیر ByteDance مربوط به تیک تاک و متعلق به غول فناوری چینی باشد. عمران احمد، مدیر عامل مرکز مقابله با نفرت دیجیتال گفت که این مرکز در حال بررسی ظهور تئوری‌های توطئه در میان جوانان است، با آنکه TikTok ادعا می‌کند که «یک ماشین سرگرمی است» اما واقعاً «یک دستگاه تلقین» است. او توضیح داد: «در حال حاضر، ما هیچ دید و کنترلی بر الگوریتم‌هایی که ذهن جوانان امروز امریکا را شکل می‌دهند، نداریم.»
واشنگتن پست نیز نوشت انتشار این نامه منعکس کننده واقعیت‌های شوم رسانه‌های اجتماعی مدرن است که در آن جوانان که بسیاری از آنها پس از 11 سپتامبر به دنیا آمده‌اند اطلاعات برنامه‌های گوشی‌های هوشمند را که با سرعت بالا طراحی شده‌اند، صرف نظر از محتوای آنها، به اشتراک می‌گذارند و دریافت می‌کنند.
بر همین اساس بود که نیکی هیلی، نامزد جمهوری خواه امریکا گفت اگر رئیس‌جمهور شوم تمامی شبکه‌های اجتماعی را مجبور خواهم کرد الگوریتم‌شان را در اختیارمان بگذارند. وی مدعی است این راه‌حل مناسبی برای مقابله با روبات‌های ایرانی، روسی و چینی است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و سی و یک
 - شماره هشت هزار و سیصد و سی و یک - ۲۷ آبان ۱۴۰۲