متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری:
آنفلوانزا از کرونا پیشی گرفت
در اماکن شلوغ و بسته ماسک بزنید
محدثه جعفری
خبرنگار
بیماریهای تنفسی کرونا، سرماخوردگی و آنفلوانزا علائمی شبیه به هم دارند و با شروع فصل پاییز میان مردم جولان بیشتری میدهند. بعد از فروکش کردن همهگیری کووید 19، استفاده از ماسک کم و کمتر شد به طوری که اکنون بهندرت افرادی را میبینیم که در اماکن سرپوشیده از ماسک استفاده میکنند. به گفته متخصصان بیماریهای عفونی همین امر یکی از علل افزایش مجدد آمار ابتلا به بیماریهای تنفسی در کشور است. طبق آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در شهریورماه با توجه به سفرهای مردم و ترددهای خارج از کشور، آمار ابتلا به کرونا از هزار و 93 نفر به هزارو 244 نفر رسید و تعداد مرگ ناشی از کووید19 هم افزایش یافت. اما در هفته گذشته به گفته دکتر مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی، تعداد مبتلایان به آنفلوانزا از کرونا پیشی گرفته است به طوری که از 23 تا 29 مهرماه تعداد افراد مبتلا به کرونا با آمار کاهشی به یک هزار و 59 بیمار رسیده است.
استفاده از ماسک در اماکن سربسته ضروریاست
دکتر مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی، در گفتوگو با «ایران» از افزایش آمار مبتلایان به آنفلوانزا در کشور خبر داد و گفت: امسال بیماریهای تنفسی زودتر از فصل پاییز یعنی از شهریور گریبانگیر مردم شد و به تبع آن آمار بستری هم افزایش یافت. بر اساس آنچه در کمیته ملی مقابله با کرونا مطرح شده است، در این ماه تعداد مبتلایان به آنفلوانزا از آمار کرونا بیشتر بوده و همین امر ضرورت استفاده از ماسک در اماکن عمومی را قوت میبخشد. این استاد دانشگاه با اشاره به کاهش استفاده از ماسک در اماکن سربسته افزود: مترو، اتوبوس و کلاسهای درس که از تهویه مناسب برخوردار نیستند یکی از بهترین مکانها برای گسترش ویروس میان افراد جامعه است. پس باید برای جلوگیری از ابتلا و حفظ سلامت خود و اطرافیانمان، بویژه سالمندان، بهداشت فردی را رعایت کنیم و ماسک بزنیم. اگر علائم بیماری را در خود مشاهده کردیم، در مدرسه، محل کار و اماکن عموی سربسته حضور پیدا نکنیم تا از گسترش بیماری جلوگیری کنیم.
سالمندان در خطر ویروسهای تنفسی
این متخصص عفونی و گرمسیری با بیان اینکه بیشترین بیمارانی که بستری میشوند افراد مسن خانواده هستند، افزود: سالمندان و افرادی که بیماریهای زمینهای دارند نسبت به دیگران بیشتر در معرض خطر و مرگ و میر ناشی از کرونا و آنفلوانزا قرار دارند به همین علت توصیه متخصصان همواره بر تزریق واکسن کووید و آنفلوانزا برای این دسته از افراد جامعه است تا بتوانیم جلوی مرگ و میر ناشی از این ویروسهای تنفسی را بگیریم.
برای تزریق واکسن آنفلوانزا هنوز دیر نشده
دکتر محرز با اشاره به اینکه هنوز با برودت هوا مواجه نشدهایم تزریق واکسن را ضروری دانست و گفت: شاید مردم بر این باور باشند که مهر تمام شده و دیگر زدن واکس بیفایده است اما این طور نیست؛ چرا که هنوز با سرمای هوا و موج گسترده بیماریهای بعد از آن روبه رو نشدهایم و همین امر دلیلی است برای واکسینه شدن تا بدنمان را در سه ماه زمستان و سرمای پیش رویش ایمن سازیم. خانمهای باردار، کودکان، سالمندان و افراد با بیماریهای زمینهای حتماً باید واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند.
دانشآموز بیمار به مدرسه نرود
دکتر محرز توصیه کرد والدین از فرستادن فرزندان مریض خود به مدرسه خودداری کنند تا هم کودک زودتر سلامتیاش را به دست آورد و هم دیگر دانشآموزان به این بیماری مبتلا نشوند. وی گفت: همان طور که میدانید، دانشآموزان خردسال را نمیتوان مجبور به زدن ماسک کرد و همین امر سبب گسترش بیماری میان همکلاسیها میشود. برای پیشگیری نیاز نیست هزینه زیادی صرف شود کافیاست نکات بهداشتی را رعایت و در صورت بروز بیماری از تردد در اماکن عمومی صرف نظر کنیم. اکنون این عملکرد مردم است که در سلامتشان تأثیر خواهد گذاشت.
علائم مربوط به کرونا، آنفلوانزا و سرماخوردگی
این متخصص عفونی و گرمسیری درباره تفاوتهای بیماری آنفلوانزا با سرماخوردگی گفت: مهمترین علائم سرماخوردگی، آبریزش بینی است. آنفلوانزا همیشه با درد شدید در بدن، افزایش دمای بدن یا همان تب، سرفههای شدید و بیحالی همراه است. وقتی افراد به آنفلوانزا مبتلا میشوند قوای جسمانی شان تحلیل رفته و زمینگیر میشوند. افرادی که به کرونا و آنفلوانزا مبتلا میشوند، گاهی نفس تنگیها و سرفههایشان تا دو ماه بعد از بهبودی هم ادامه دارد. همچنین افرادی که زمینه سینوزیت دارند بعد از ابتلا به آنفلوانزا و کرونا ترشحات عفونی از پشت حلق دارند و همین امر زمینه سرفههای شدید و طولانی را در این دسته از افراد تشدید میکند.