صفحات
شماره هشت هزار و سیصد و هفت - ۲۹ مهر ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و سیصد و هفت - ۲۹ مهر ۱۴۰۲ - صفحه ۱۵

مشاهده یک «بُرش باد» در مشتری توسط جیمز وب

تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا یک جریان طوفانی قدرتمند را در مشتری مشاهده کرد.
به گزارش ایسنا، پژوهشگران با استفاده از ابزار NIRCam (دوربین فروسرخ نزدیک) در تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا یک جریان فواره‌ای پرسرعت را کشف کردند که بر فراز استوای سیاره مشتری جریان دارد.
پژوهشگران در طول موج ۲.۱۲ میکرون و در ارتفاعات حدود ۲۰ تا ۳۵ کیلومتری بالای ابرهای مشتری، چندین «برش باد» یا «چینش باد» یا مناطقی را مشاهده کردند که سرعت باد با ارتفاع یا فاصله تغییر می‌کند.
چینش باد یا برش باد (Wind shear) به معنای تغییر سمت و سرعت باد در ارتفاعات مختلف جوی است. به عبارتی دیگر، تغییر محلی بُردار باد یا هریک از مؤلفه‌های آن در یک راستای معین را «چینش باد» می‌گویند. چینش باد به تغییر ناگهانی سرعت باد در یک فاصله کوتاه افقی اطلاق می‌شود که در این شرایط تغییر سریعی در میزان جابه‌جایی و در پی آن ارتفاع هواپیما رخ می‌دهد. همواره میزان زیادی چینش باد در جو موجود است، اما برش‌های باد قوی موجب تشکیل چرخند و تگرگ می‌شوند. همواره میزان زیادی چینش باد در نزدیک جبهه‌ها و جت استریم‌ها وجود دارد.
این جریان تازه کشف شده در مشتری که با سرعتی تقریباً دو برابر سرعت یک طوفان رده ۵ روی زمین حرکت می‌کند و درست بالای خط استوای مشتری قرار دارد، می‌تواند کمی نور بر جو متلاطم این سیاره بتاباند. درواقع، تمام این تصاویر می‌توانند به محققان کمک کنند تا بفهمند در آسمان این سیاره عظیم چه می‌گذرد.
جستجو
آرشیو تاریخی