پیشبینی میشود ۵ میلیون زائر تا ۱۵ شهریور راهی عراق شوند
۷ گذرگاه مرزی آماده عبور زائران
وزرای کشور ایران و عراق بطور مشترک از روند آماده سازی گذرگاههای مرزی ویژه اربعین بازدید کردند
15 شهریور بر اساس تقویم رسمی کشور روز اربعین حسینی است و با طلیعه ماه صفر کم کم حرکت کاروانها و دستههای زوار به سمت کربلای معلی آغاز میشود. عاشقان ابا عبدالله الحسین(ع) امسال با شعار «حیاتنا الحسین» که به موضوع زیست مؤمنانه مبتنی بر اصل زیارت تأکید دارد قدم در راه عشق خواهند گذاشت و بدون شک همانند سالهای گذشته حماسهای ماندگار ثبت خواهند کرد.
در حال حاضر 5 مرز مهران، خسروی، چذابه، شلمچه و تمرچین ایران برای ورود و خروج زائران و مرز باشماق برای انتقال تجهیزات مواکب اربعین در نظر گرفته شده و از 15 صفر نیز مرز سومار برای عبور موکبها فعال میشود. مسئولان دولتهای ایران و عراق در تلاشند با ایجاد هماهنگی و بسترسازی مناسب اربعین باشکوه و پرشور را برگزار کنند. بر اساس بر آوردهای اولیه پیشبینی میشود که حدود 5 میلیون نفر از طریق این مرزها و همچنین پروازهای هوایی راهی سفر اربعین شوند.
بنا بر پیشبینی سازمان هواشناسی عراق دمای هوا در ایام اربعین امسال به حدود ۵۰ درجه خواهد رسید. بر همین اساس، مسئولان ایران و عراق از همین حالا برای رفاه حال میلیونها زائر در حال برنامهریزی برای برپایی هر چه باشکوهتر مراسم اربعین هستند.
تلاش جهادی برای تکمیل زیرساختهای مرز مهران
مرز بینالمللی مهران امسال نیز همچون سالهای گذشته مرز اول تردد زائران اربعین حسینی(ع) و به تبع آن آمد و رفت مسئولان بلندپایه کشوری و لشکری و خادمان زائران بوده و در این راستا تلاشها برای دسترسی راحت و ایمن به این مرز برای زوار عتبات عالیات تا پیش از آغاز آیین بزرگ اربعین حسینی ادامه دارد.
این مرز به واسطه امنیتی که در دو طرف و در طول مسیرهای داخل خاک عراق منتهی به این مرز دارد و نیز نزدیکی مسافت جغرافیایی همواره گزینه نخست بیشتر زائران برای سفر به عتبات عالیات است.
هرچند امسال علاوه بر مهران، ۶ مرز دیگر نیز پذیرای زائران خواهند بود، اما باز هم بر اساس پیشبینیهای مسئولان کشوری و استانی بیشترین میزان تردد مسافران عتبات عالیات به علت ویژگیهای خاص مهران از این دروازه به سوی عراق خواهد بود.
وزرای کشور جمهوری اسلامی ایران و عراق به صورت مشترک با بازدید از پایانههای مرزی مهران و زرباطیه، تمهیدات اندیشیده شده برای تسهیل در تردد زوار را مورد ارزیابی قرار دادند.
احمد وحیدی اظهار کرد: یکی از مهمترین نیازمندیهای پایانه مرزی مهران افزایش تعداد گیتهای خروجی پایانه با توجه به حجم زیاد زائران اربعین است.
وی هدف از بازدید پایانه مرزی مهران را بررسی نیازمندیهای استان ایلام در مرز مهران برشمرد و افزود: توسعه پارکینگها، محوطه پایانه مرزی مهران، سایبانها، مه پاش و افزایش درهای خروجی پایانه برای سهولت در تردد زوار و افزایش سرویسهای بهداشتی و مراکز خدماتی از جمله اقدامات انجام شده در مرز مهران است.
وزیر کشور افزایش گیتهای خروجی مرز مهران در سمت عراق را ضروری ذکر کرد و یادآور شد: تردد در سمت مرز ایران بدون مشکل انجام میشود، اما برای سهولت در تردد زائران باید از طرف عراق هم گیتهای خروجی بیشتری باز شود.
وزیر کشور عراق نیز با اشاره به اینکه افزون بر ۵۰ درصد زائران اربعین از مرزهای مهران و زرباطیه تردد میکنند، گفت: این مرزها در اولویت خدماترسانی به زائران اربعین از سوی مسئولان دو کشور قرار دارند.
عبدالامیر الشمری اظهار داشت: بیشتر از ۵۰ درصد از زوار اربعین حسینی از مرز مهران وارد کشور عراق میشوند و بر این اساس باید بیشتر امکانات مورد نیاز نیز در این نقطه متمرکز شود.
وی افزود: استانداران ایلام و واسط عراق کارهای زیرساختی خوبی در دو طرف مرز انجام داده و توسعه راهها در دستور کار قرار گرفته است.
وزیر کشور عراق یادآور شد: سامانههای ثبت ورود و خروج در مرز زرباطیه عراق افزایش یافته و بیش از ۱۲۰ گیت برای سهولت و سرعت بخشی در ترددها ایجاد خواهد شد.
بهرام نیا استاندار ایلام نیز با بیان اینکه در حوزه اربعین، سال گذشته ۱۲ هزار میلیارد ریال برای زیرساختهای استان هزینه شده است، اظهار داشت: یک هزار و ۵۳۰ میلیارد ریال اعتبارات اربعین سال گذشته به پنج هزار و ۸۰ میلیارد ریال در سالجاری رسیده است.
وی با اشاره به اینکه امسال ۲۵ هکتار به ظرفیت پارکینگ اربعین اضافه شده و ظرفیت پارک ۱۰۰ هزار خودرو فراهم شده است، گفت: احداث ۸۰۰ چشمه سرویس بهداشتی در استان ایلام با ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است.
تسهیل در تردد زائران اربعین از مرز خسروی
تسهیل در تردد زائران و تأمین امنیت و سلامت و خدماترسانی مطلوب و شایسته به زائران اربعین از مرز رسمی خسروی رهاورد سفر هفته گذشته وزیران کشور جمهوری اسلامی ایران و عراق به مرز خسروی است.
مرز رسمی خسروی در شهرستان قصرشیرین واقع در غرب کرمانشاه یکی از مرزهای عبوری برای تردد زائران اربعین است که سال گذشته با توجه به محدودیت ساعات تردد روزانه زائران (۱۰ ساعت) در مجموع در ایام اربعین ۵۰۰ هزار نفر از این گذرگاه تردد کردند اما امسال طبق توافقی که بین وزرای کشور جمهوری اسلامی ایران و عراق صورت گرفته، تردد زائران از مرز رسمی خسروی ۲۴ ساعته است.
روز دوشنبه هفته گذشته در یک نشست مشترک «احمد وحیدی» وزیر کشور با «عبدالامیر الشمری» وزیر کشور عراق در محل پایانه مرز رسمی خسروی دو طرف به بحث و تبادل نظر در رابطه با تسهیل در تردد زائران اربعین پرداختند.
در این نشست وزیر کشورمان با ابراز خرسندی از حاکمیت دولت اربعینی و حسینی در کشور عراق، تعامل طرف عراقی را برای تسهیل در تردد و پذیرش زائران ایرانی بسیار خوب ارزیابی کرد.
تعامل بیان استانداران دیالی و کرمانشاه برای پیگیری امور مربوط به زائران به صورت روزانه در ایام اربعین و تلاش دو طرف برای ایجاد و تقویت و توسعه زیرساختها و تحکیم روابط دو طرف برای تردد آسان زائران از موارد دیگر این نشست بود.
از دیگر موارد مورد تأکید دو طرف که مورد توافق طرفین قرار گرفت، عملیاتی شدن ۲۴ ساعته بودن تردد زائران از مرز خسروی در ایام اربعین و تقویت زیرساختهای طرف عراقی در مرز منذریه و استقرار مواکب، استقرار پایگاه جمعیت هلال احمر در پنج کیلومتری مرز، استقرار و نصب سایبان از نقطه صفر مرزی منذریه تا محل پارکسوار و تأمین اتوبوسها برای انتقال و جابهجایی زائران تا حسینیه عراق بود.
۲۴ ساعته شدن مرز سومار- مندلی با توجه به تردد مواکب و عوامل خدماترسانی به زائران از این گذرگاه به عراق نیز دیگر توافق مورد تأکید وزیر کشورمان با وزیرکشور عراق بود و این مهم نیز قرار است در ایام اربعین عملیاتی شود.
تشکیل قرارگاه مشترک دو طرف جمهوری اسلامی ایران و عراق در مرز خسروی بین دو استاندار کرمانشاه و دیالی نیز از دیگر رهاوردهای این جلسه بود که در همین رابطه نیز طبق اعلام دو طرف کمیتههای مشترک حمل و نقل و بهداشت و درمان نیز برای خدماترسانی به زائران فعال شده است.
ایجاد یک قرارگاه مشترک حمل و نقل برای تسهیل در تردد و جابهجایی زائران و حضور تابلوهای راهنما و ایستگاههای مسافربری در شهرهای کربلا، نجف و کاظمین با توجه به مشکلاتی که سال گذشته برای بخشی از زائران در بازگشت از کربلای معلی پیش آمد نیز دیگر موردی بود که توسط مسئولان کشورمان مورد تأکید قرار گرفت و طرف عراقی قول مساعد داد این مورد را به انجام برساند.
استقرار ایستگاه پایگاه امداد و نجات در پنج کیلومتری مرز برای انتقال مصدومان احتمالی با توجه به گرمای هوا و به منظور امدادرسانی بهتر، ایجاد موکب و استقرار امکانات و توسعه زیرساختها در منذریه نیز از موارد مهمی بود که برای خدماترسانی به زائران ایرانی مطرح شد و وزیر کشور عراق نیز در این خصوص قول مساعد داد تا این مهم را اجرایی کند ضمن اینکه وزیر کشور عراق از افزایش گیتهای طرف عراقی به ۱۲۰ مورد خبر داد.
پذیرش و خدماترسانی طرف عراقی در مرز منذریه به زائران با توجه به ۲۴ ساعته شدن تردد زائران از مرز خسروی، موکول شدن زمان بیشترین تردد در شبها و ساعات اوایل صبح به منظور تأمین سلامت زائران با توجه به گرمای هوا و گرمازدگی مورد دیگری بود که مورد توافق دو طرف قرار گرفت.
همچنین وزیر کشور عراق نیز با تأکید بر پای کار آوردن تمامی امکانات دولتی و مردمی برای خدماترسانی به زائران تأکید کرد: تمام امکانات و ظرفیتهای مردمی، اتوبوسها، حمل و نقل و آمبولانسها با تمام توان در خدمت زائران خواهد بود.
رفع مشکلات گذرگاههای مرزی خوزستان
«علی اکبر حسینی محراب» استاندار خوزستان هفته گذشته در نشست وزرای کشور ایران و عراق که با حضور استاندار بصره در منطقه آزاد اروند برگزار شد، از استقرار یکهزار موکب برای خدمت به زوار اربعین در شلمچه و چذابه خبر داد و اظهار داشت: تمام اقدامات لازم برای برگزاری هرچه باشکوهتر اربعین حسینی در دستورکار است. خوشبختانه به کمک دوستان عراقی ظرفیتهای خوبی برای ایام اربعین فراهم شده است.
وی با تأکید بر اینکه ظرفیتهای راهبردی خوبی برای زوار حسینی در کل مسیر ایجاد شده و سعی میکنیم نقاط ضعف سالهای قبل را برطرف کنیم، گفت: امسال بودجههای مورد نیاز اربعین شامل مصوبات سفر رئیسجمهور به خوزستان تأمین شده، همچنین دیتا گذرنامه برای تردد سریع زوار در هر دو مرز شلمچه و چذابه فراهم شده است. اقدامات لازم درخصوص پارکینگ، نصب سایبان و مهپاش، برقرسانی و آبرسانی و دیگر امکانات انجام خواهد شد.
استاندار خوزستان به افزایش گیتهای تردد زائران در مرز چذابه اشاره کرد و افزود: با توجه به گرمای بیش از حد، اقدامات لازم برای روانسازی زوار انجام و اتاقهایی برای استراحت آنها در نظر گرفته میشود. آمادگی آن را داریم که اتاق عملیات مشترکی بین طرفین ایرانی و عراقی در دو مرز شلمچه و چذابه داشته باشیم تا مشکلات به وجود آمده به سرعت برطرف شوند.
حسینی محراب با تأکید بر خدماترسانی مطلوب به زائران اربعین حسینی از ورودیهای استان تا گذرگاههای اربعین گفت: با توجه به گرمای شدید هوا، موارد مرتبط با حوزه سلامت زائران باید مورد توجه قرار گیرد. در این زمینه با پیگیریهای انجام شده تعدادی کولر با قیمت مناسب در اختیار مواکب مستقر در مرزهای شلمچه و چذابه قرار داده خواهد شد. همچنین چند سالن سرد با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی اهواز و آبادان در گذرگاههای اربعین نصب و به اندازه کافی آمبولانس و اتوبوس آمبولانس نیز مستقر میشود.
وی به احداث ۹۰۰ چشمه سرویس بهداشتی و حمام در نزدیکی گذرگاههای اربعین حسینی در خوزستان اشاره کرد و بیان داشت: در صورت نیاز تعدادی چشمه سرویس بهداشتی و حمام سیار نیز در مسیر حرکت زائران نصب خواهد شد.
مرزهای چذابه و شلمچه ویژه تردد اتباع خارجی
وی افزود: با هماهنگی وزارت کشور عراق، اتباع خارجی که دفترچه پناهندگی دارند از مرز شلمچه و اتباع خارجی سایر کشورها از مرز چذابه برای شرکت در مراسم اربعین حسینی از گذرگاههای استان خوزستان عبور خواهند کرد. طبق مصوبات نشست مشترک وزرای کشور ایران و عراق، امسال به اتباع پاکستانی ویزای دسته جمعی داده میشود چراکه طرف عراقی از دادن ویزای انفرادی به دلیل ماندگاری این اتباع در کشورشان، خودداری کردهاند.
اسکان زائران اربعین در موکبهای کولردار
«مجید نامجو»، دبیر کمیته اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین در این زمینه اظهار داشت: امسال بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ موکب در ایام اربعین آماده خدمترسانی به زائران حسینی است. با توجه به گرمای هوا از موکبداران خواستهایم که نصب سیستم تهویه و سرمایشی همچون کولر را مورد توجه قرار دهند تا زائران بتوانند ساعاتی را در موکبها استراحت کرده و دچار گرمازدگی نشوند.
وی ادامه داد: اقدامات لازم برای توزیع آب سرد در مرزها و مسیر زائران اربعین هم انجام شده است؛ به طوری که آب بستهبندی در مرزهای خروجی در حال ذخیره است تا با آغاز مراسم پیادهروی اربعین در اختیار زائران قرار گیرد.
دبیر کمیته اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین با اشاره به اینکه کمیته اسکان و تغذیه ستاد اربعین و همچنین سایر کمیتهها برای جلوگیری از گرمازدگی زائران پیشبینی لازم را انجام داده است، گفت: نصب مهپاش و سایهبان در مرزهای خروجی برای جلوگیری از گرمازدگی و کاهش دمای هوا در نظر گرفته شده است که بزودی همه مهپاشها در مرزهای خروجی بویژه مرز مهران، خسروی و شلمچه نصب خواهد شد.
موکبهای اربعین در شلمچه از اول صفر مستقر خواهند شد
«حجتالاسلام سید محمود موسوی»، مسئول کمیته مشارکتهای مردمی و اسکان ستاد اربعین حسینی استان خوزستان هم در این زمینه اظها ر داشت: موکبهای اربعین حسینی در شلمچه از اول صفر مستقر خواهند شد و به زائران خدمات ارائه خواهند کرد. بر اساس پیشبینی، حضور زائران بیشتر از سال گذشته خواهد بود و باید امکانات و تجهیزات بیشتری برای ارائه خدمات داشته باشیم.
حجتالاسلام موسوی با اشاره به مشکلات تردد خودروهای موکبداران اربعین در سالهای گذشته گفت: با هماهنگی نیروهای انتظامی ۲هزار و ۴۰۰ برگ تردد ویژه موکبداران اربعین در مرزهای شلمچه و چذابه صادر خواهد شد.
وی با اشاره به خدمترسانی بیش از یک هزار موکب اربعین از مبادی ورودی استان خوزستان تا دو گذرگاه چذابه و شلمچه گفت: در شلمچه ۴۵۰ موکب و در چذابه ۳۴۰ موکب در مسیرهای رفت و برگشت مستقر خواهند شد ضمن اینکه ۸۰ موکب از خوزستان به عراق اعزام خواهند شد.
پایداری آب موکبهای مسیر اربعین حسینی در خوزستان
«محمد رضا کرمی نژاد» مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان گفت: آب موکبهای مستقر در مسیر پیادهروی اربعین حسینی در دو مرز چذابه و شلمچه برای خدماترسانی هرچه بهتر به زائران پایدار شده است.
وی بیان کرد: تأمین و پایداری آب موکبهای مسیر مراسم اربعین حسینی در سالهای گذشته با مشکلات زیادی مواجه بود. با جداسازی آب روستاها از موکبها برای تأمین آب پایدار در قبل و بعد از پایانههای مرزی استان تلاش شد مشکلات زائران حسینی در بخش تأمین آب و جمعآوری فاضلاب برطرف شود.
بــــرش
وزیر کشور در بازدید از پایانه مرزی مهران گفت: توسعه پارکینگها، محوطه پایانه مرزی مهران، سایبانها، مهپاش و افزایش درهای خروجی پایانه برای سهولت در تردد زوار و افزایش سرویسهای بهداشتی و مراکز خدماتی از جمله اقدامات انجام شده در مرز مهران است