رئیس جمهور در همایش روز صنعت و معدن:
ایران را به زیرساخت های آسیا متصل کردیم
همایش «روز صنعت و معدن» صبح شنبه با حضور رئیس جمهور در سالن اجلاس سران برگزار شد. همایشی که به گفته آیتالله رئیسی، فرصتی برای قدردانی از فعالانی بود که با تلاش آنان، رشد تولید و رشد اقتصادی کشور از شش ماهه دوم سال 1400 آغاز شد. بر این اساس، همایش روز گذشته، هم مروری بر راه طی شده و فرایند جبران کاستیهای اقتصادی به ارث رسیده از 10 سال اخیر بود و هم مروری بر نقشه راه پیش روی اقتصاد و تولید کشور تا هرچه بیشتر زمینههای تحقق شعار سال مبنی بر «رشد تولید و مهار تورم» محقق شود.
قدردانی از فعالان صنعت و معدن
آیتالله رئیسی در سخنان خود در همایش روز صنعت و معدن، گرامیداشت چنین مناسبتهایی را بهانهای برای توجه خاص به موضوع آن مناسبت دانست و گفت: طبیعتاً موضوعی مثل صنعت و معدن در تمام طول سال مورد توجه است، اما این مناسبت بهانهای است تا همه بخشها به مزایا و ظرفیتها و نیز موانع و مشکلات احتمالی پیشروی صنعتکاران و معدنکاران به طور خاص توجه کنند.رئیس جمهور با قدردانی از تلاشهای صنعتکاران و معدنکاران که نتیجه تلاش آنان آغاز روند رشد تولید و رشد اقتصادی از شش ماهه دوم سال 1400 و تداوم آن تاکنون بوده است، افزود: این حرکت که نتیجه توجه فعالان بخش صنعت و معدن به سخنان راهبردی رهبر معظم انقلاب بوده، با یک حرکت دانشپایه همراه بوده که جای خوشحالی و قدردانی دارد. آیتالله رئیسی اظهارکرد: قدردانی عملی از فعالان بخش صنعت و معدن آن است که با تمام وجود به نظرات و سخنانشان توجه شده و رفع مشکلات و موانع پیشروی توسعه فعالیتهایشان با جدیت دنبال شود و دولت مردمی در این زمینه عزم و تصمیم جدی دارد.
وی با اشاره به رکورد زنی در مسأله تجارت افزود: تجارتی که در این روزها انجام شد در ۴۰ سال گذشته رکورد زد، بهترین محصولات از نظر بسیاری از همسایگان محصولاتی است که به دست ایران تولید می شود. در اجلاس شانگهای به همه زیرساختهای آسیایی متصل شدیم که برای ایران ایجاد ظرفیت کرده است. کشورهای امریکای لاتین، آفریقایی و آسیایی برای ما ایجاد ظرفیت کرده است.
همگامی صنعت و دانشگاه
رئیس جمهور از نکات بسیار مهم در زمینه رشد تولید را همراهی و همگامی بخش صنعت و معدن با بخش دانشگاه، تحقیق و پژوهش برای روزآمد کردن شیوههای تولید و ارتقای ارزش افزوده دانست و تصریح کرد: نکته مهم دیگر توجه و تمهید تأمین مالی و سرمایه در گردش بخش تولید است که وقتی دولت آن را مدنظر و توجه دارد، باعث میشود فعالان صنعتی و معدنی احساس کنند که دولت از آنها پشتیبانی میکند.
تعبیه مشوقهای مالیاتی
آیتالله رئیسی مسأله دیگر در زمینه حمایت از تولید را مشوقهای مالیاتی عنوان و اظهارکرد: دولت مردمی با تصویب و اعمال مشوقهای مالیاتی سعی کرده از مالیات به عنوان یک عامل برای تنظیمگری در عرصه تولید استفاده کند و از یکسو اجازه ندهد پرداخت مالیات فشاری به تولیدکنندگان وارد کرده و از سویی در مواقع لزوم منابع تأمین شده از دریافت مالیات را صرف حمایت از بخش تولید کند.
شانه دولت زیر بار مسئولیت
رئیس جمهور با اشاره به اهمیت مسأله انرژی در کشور و نیز وجود ناترازی در این بخش اظهارکرد: با وجود مشکلات فراوان اما دولت به دنبال آن نیست که مشکلات را به صنایع منتقل کند و همواره به همکاران خود تأکید کردهام که در جلسات داخلی درباره مشکلات و راهکارهای رفع آنها بحث کنید، اما رفتار دولتمردان در بیرون باید امیدآفرین باشد و انتقال مشکلات دولت به جامعه به صلاح نیست.
رفع ناترازی در بخشهای مختلف
وی همچنین ضمن اشاره به ناترازی در بخشهای نظام بانکی و پولی، برق و آب تصریح کرد: برای رفع ناترازیها در بخش انرژی کارهای بنیادینی توسط دولت شروع شده و برنامهریزی و اقدام برای تولید 10 هزار مگاوات برق توسط خود صنایع گامی است که به رفع ناترازیها در بخش برق کمک زیادی خواهد کرد. رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت اتخاذ راهکار میانمدت برای رفع برخی از مشکلات در کشور، بیان کرد: باید یک هماهنگی و مدیریتی بین صنعتگران، معدنکاران و بازرگانان از سوی دولت اتخاذ شود تا برخی از مسائل و مشکلات را بتوان با مدیریت منابع و تلاش جهادی حل و فصل کرد.
راه حل مسائل درون کشور است
رئیس جمهور ضمن تأکید بر اینکه نباید اجازه داد به بهانه مشکلات هیچ واحد تولیدی متوقف شده و از اشتغال خود بکاهد، اظهارکرد: هیچ خط تولیدی نباید متوقف شود؛ همانطور که رهبر انقلاب تأکید دارند هیچ مسألهای در داخل کشور نیست که راهحلش در درون کشور نباشد. وی با اشاره به لزوم توجه به ظرفیتهای داخلی کشور، تصریح کرد: ما راهکار رفع مشکلات کشور را در دست و لبخند بیگانگان دنبال نمیکنیم، البته از تجربه دیگران استفاده خواهیم کرد اما نسخههایی را که از دیگر کشورها میآید، بدون مطالعه و تطبیق با شرایط خودمان اجرا نخواهیم کرد. رئیس جمهور راهکار عبور از مشکلات اقتصادی کشور را مدیریت ظرفیتهای داخلی دانست و اظهارکرد: در مسأله مدیریت انرژی همچنین میتوان با مدیریت زمان، مدیریت مصرف و بهینه کردن مصرف انرژی و نیز استفاده از راهکارهای دیگرِمدیریت مصرف از این مشکل عبور کرد.
دانش بنیانها؛ نقطه قدرت
وی در ادامه با تأکید بر اینکه امروز تولید دانشبنیان در کنار صنایع دفاعی و هستهای برای کشور تولید قدرت میکند، اظهار کرد: نگاه امروز جمهوری اسلامی ایران و رهبر معظم انقلاب، رشد تولید است و از همین رو در سفرهای خارجی نگاه رؤسای کشورها به کشورمان به عنوان کشوری قدرتمند در صنایع مختلف است. امروز پارکهای فناوری و دانش بنیان نقطه قدرت ماست و این نقطه قدرت را باید تقویت کرد. رئیس جمهور تحول در صنعت را امری اجتنابناپذیر قلمداد کرد و گفت: شاهد بودیم که صنایعی چون تراکتورسازی تبریز که ظرفیتهای آنها تعطیل یا نیمه تعطیل بودند دوباره احیا شدهاند و ماشینسازی تبریز سال گذشته 1300 ماشین صنعتی تولید کرد و در سالجاری نیز 2 هزار ماشین صنعتی را تولید خواهد کرد؛ این روند احیای واحدهای صنعتی باعث افتخار کشور است.
خروج معادن از رکود در سال 1401
آیتالله رئیسی با بیان اینکه برخی استانهای کشور، بهشت معادن هستند و باید از ظرفیتهای این معادن برای اشتغالزایی و رشد اقتصادی مناطق مختلف و بهخصوص روستاهای اطراف خود این معادن استفاده کرد، گفت: سال 1401 سال احیای معادن بود و معادن کشور از حالت رکود خارج شد و امسال نیز با تلاش صنعتگران، معدنکاران و دولت مسیر احیای معادن با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت.
رئیس جمهور با نامطلوب توصیف کردن سهم 4 درصدی اقتصاد ایران از اقتصاد دریا در عین برخورداری از سواحل طولانی تأکید کرد: برخی از کشورها در حالی که کمتر از کشور ما ساحل دارند ولی تا 50 درصد از اقتصاد خود را از طریق دریا تأمین میکنند. تأمین منافع کشور از ظرفیت سواحل طولانی موجود میتواند با همکاری صنعتگران، تجار و بازرگانان تقویت شود. آیتالله رئیسی با تأکید بر اینکه دولت مهار تورم را نه با رکود بلکه با رشد تولید دنبال میکند، گفت: مهار تورم از طریق رکود، خود یک بنبست اقتصادی برای کشور ایجاد میکند، بنابراین تمام تمرکز دولت بر مهار تورم از طریق رشد تولید است.