رکورد تأمین انرژی صنایع در دولت سیزدهم جابهجا شد
از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون در مجموع ۶۸۶۴ مگاوات به توان تولیدی نیروگاههای حرارتی کشور اضافه شده که بیش از ۴ برابر متوسط افزایش سالانه احداث نیروگاههای حرارتی در دولتهای یازدهم و دوازدهم است.
شرایط اوج مصرف از ابتدای خردادماه درحالی آغاز شده که به طور متوسط نسبت به سال گذشته ۶,۵ درصد رشد مصرف برق به چشم میخورد.
به طورمعمول، یکی از مسائل مهم در بخش برق، رشد مصرف بوده، در عین حالی که تعداد مشترکان، سالانه فقط ۳ درصد افزایش مییابد، اما رشد مصرف به دلیل مدل مصرف مشترکان سالانه حدود ۵ تا ۶ درصد بوده است.
«علیاکبر محرابیان» در گفتوگویی اظهار داشته که بالاترین میزان مصرف در فصل تابستان است و با اینوجود در بین صنایع، صنعت فولاد در تابستان ۱۴۰۱ نزدیک به ۲۲ درصد رشد تولید داشت.
وی افزوده است که از ابتدای اجرای طرح مدیریت مصرف برق صنایع، شاهد رشد 17.5 درصدی تأمین انرژی بخش صنعت کشور بودهایم که در نوع خود یک رکورد به حساب میآید.
تعداد واحدهای صنعتی در کشور، در شرایط فعلی چیزی حدود ۶۳۰ هزار واحد برآورد میشود.
ازاین تعداد، دستکم ۵۸۰ هزار واحد صنعتی تابستان سالجاری را بدون محدودیت به فعالیت تولیدی خود ادامه خواهند داد. براساس اطلاعیه مشترک وزارتخانههای نیرو و صمت، برنامه تأمین برق صنایع کشور برای تابستان سالجاری با هدف تولید حداکثری در سال رشد تولید تدوین و ابلاغ شده که بر این اساس، برق مورد نیاز همه واحدهای صنعتی کوچک و واحدهای صنفی- صنعتی بویژه کارگاههای تولیدی کوچک که بیش از 90 درصد کل واحدهای صنعتی و تولیدی کشور (حدود 580 هزار واحد صنعتی) را شامل میشود، بدون هیچ محدودیتی تأمین خواهد شد. درگروه «ب»، برق مورد نیاز واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی و واحدهای صنعتی خارج از شهرکهای صنعتی با دیماند بیش از 500 کیلووات نیز از 20 خرداد تا 17 شهریور در شش و نیم روز هفته به طور کامل تأمین خواهد شد و صرفاً نصف روز در هفته و از ساعت 11 تا 23 در برنامههای مدیریت مصرف مشارکت خواهند کرد.
با توجه به برنامهریزی صورت گرفته، امکان جبران محدودیت این نصف روز و تولید حداکثری برای این واحدها در سایر ایام هفته (شش روز و نیم) با جابهجایی ساعات کاری حتی به صورت شبانهروزی فراهم است.
اما در گروه «ج»، برق مورد نیاز صنایع بزرگ (حدود 300 واحد صنعتی) مطابق برنامه مدیریت مصرف ابلاغی وزارت نیرو و وزارت صمت در دوره تعیین شده تأمین می شود.
مشارکت این واحدها از طریق جابهجایی بخشی از بار مصرفی آنها از ساعات اوج به ساعات غیر اوج و نیز مدیریت زمان بهرهبرداری از تجهیزات وابسته به انرژی در برنامههای مدیریت مصرف بوده و در سایر زمانهای دوره تابستان، انرژی مورد نیاز این واحدها بهطور حداکثری تأمین میشود.
سخنگوی صنعت برق گفته است، حجم تأمین برق امسال برای صنایع نسبت به سال گذشته افزایش مییابد و افزوده که برای واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی قرار است با برنامهریزی انجام شده به اندازه نصف روز در هفته مدیریت شود. وزارت نیرو در سالجاری 140 برنامه با هدف عبور بدون خاموشی از تابستان در نظر گرفته که محور اصلی آن توسعه ظرفیت نیروگاههای کشور است؛ یعنی افزایش ظرفیت حدود ۷۷۰۰ مگاواتی تولید برق در سالجاری.
از این میزان حدود ۳ هزار و ۲۶ مگاوات مربوط به نیروگاههایی بوده که طبق روال توسط وزارت نیرو احداث شدهاند و ۱۵۰۰ مگاوات آن برای صنایعی است که خود اقدام به تأسیس نیروگاه کردهاند.
این افزایش تولید در راستای جبران ناترازی برق به عنوان یکی از چالشهای سالهای اخیر مدنظر قرار گرفته است. میزان ناترازی برق در محدوده ۱۰ هزار مگاوات بوده که مهمترین دلیل آن، کمکاری دولت گذشته در سرمایهگذاری در توسعه صنعت برق بوده است.
ظرفیت تولید برق سالانه باید معادل 5 درصد افزایش مییافت؛ یعنی باید بیش از 4 هزار و 500 مگاوات ظرفیت جدید برای پایداری شبکه برق ایجاد میشد، اما آمارها بیانگر این است که در 10 سال قبل سرمایهگذاری در صنعت برق متوقف شده است.
از افزایش 35 هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق نیروگاهها در مدت 4 سال به عنوان یکی از برنامههای مهم وزارت نیرو در دولت سیزدهم یاد میشود که 10 هزار مگاوات آن سهم نیروگاههای تجدیدپذیر خواهد بود.
از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون در مجموع ۶۸۶۴ مگاوات به توان تولیدی نیروگاههای حرارتی کشور اضافه شده که بیش از 4 برابر متوسط افزایش سالانه احداث نیروگاههای حرارتی در دولتهای یازدهم و دوازدهم است و بقیه نیز مربوط به دیگر منابع تولید برق در کشور بوده است.
وزیر نیرو درباره وضعیت مصرف برق در بخش صنعت افزود: تأمین برق صنایع در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ با رشد همراه شد، بهگونهای که شاهد رشد ۹.۵ درصدی در این بخش بودیم.
وی با بیان اینکه از ابتدای اجرای طرح پاداش صرفهجویی تاکنون بین ۳۰ تا ۴۰ درصد مشترکان حائز شرایط دریافت پاداش شدهاند، گفت: همه مشترکان در سراسر کشور با صرفهجویی مشمول دریافت پاداش خواهند شد.
محرابیان اظهار داشت: یک ماه از آغاز اجرای طرح سراسری پاداش صرفهجویی گذشته است و بر اساس آمار استخراج شده، بین ۳۰ تا ۴۰ درصد مشترکان حائز شرایط دریافت پاداش شدهاند.
وی پیشبینی کرده که با گرمتر شدن هوا، ظرفیت صرفهجویی بیشتر شده و مشترکان بیشتری شامل این پاداش شوند.
وزیر نیرو به قبض مشترکی در خوزستان اشاره و خاطرنشانکرد: این مشترک نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۱۷ درصد صرفهجویی بیشتری اعمال کرده و برایناساس مشمول دریافت ۵۱۹ هزار تومان پاداش شده است.
محرابیان اضافهکرد: همه مردم ایران با رعایت صرفهجویی در مصرف برق میتوانند از این مزیت برخوردار شده و پاداش دریافت کنند.
وی در عین حـــــــــــــال گفت: چنانچه مشترکی رعایت صرفهجویی نداشته باشد، مشمول قیمت غیریارانهای برق شده و شاهد قبضی گرانقیمت خواهد بود.
وی خاطرنشانکرد: میزان رشد تولید در صنایع کشور در تابستان ۱۴۰۱ در مجموع ۱۷ درصد بیشتر شد، دراینبین فولادیها ۲۴ درصد، سیمانیها ۱۳درصد و دیگر فلزات ۱۲ درصد رشد داشتهاند و پیشبینی میشود امسال این رشد بیشتر شود.
وزیر نیرو درباره وضعیت مصرف برق در بخش اداری گفت: یکهزار مگاوات صرفهجویی در بخش اداری پیشبینی شده است.
محرابیان اظهار داشت: بررسی روند مصرف در بخش اداری نشان میدهد، رعایت مصرف از سوی این بخش جدیتر شده است، بهگونهای که تابهحال ۶۴۰ مگاوات صرفهجویی حاصل شده است.
وی افزود: البته هنوز با پیشبینی انجام شده فاصله داریم که دستگاهها و بانکها باید در این زمینه جدی وارد شوند.