فقط پسر جو بایدن و ترامپ نیستند که در کاخ سفید خلاف کرده‌اند

کاخ سیاه

جف گرین فیلد، نویسنده و مفسر سیاسی
مترجم: وصال روحانی

در چند روز گذشته، رسانه‌های خبری در جهان، یکی از تیترهای اصلی خود را به افشاگری‌هایی درباره لپ تاپ هانتر بایدن، پسر جو بایدن، کاندیدای حزب دموکرات برای انتخابات 2024 اختصاص داده بودند. افشای تخلفات کاندیداهای ریاست جمهوری امریکا یا وابستگان نزدیک آنها در پروسه انتخاباتی تجربه‌ای تازه نیست و بارها مشاهده شده است. در سال 2016 که هیلاری کلینتون با ترامپ مصاف می‌کرد و پیروزی‌اش به عنوان اولین رئیس جمهور احتمالی زن امریکا قطعی به‌نظر می‌رسید، تفحص کمیته تحقیق مجلس سنای امریکا در روند فعالیت‌های کلینتون و بخصوص در پرونده موسوم به «بنغازی» نسخه این سیاستمدار کهنه‌کار را که چهار سال هم وزیر خارجه امریکا بود، پیچید و او عنوان رئیس جمهوری را به ترامپ واگذار کرد. اتهامات وارده هانتر بایدن پسر جو بایدن نه در دوره فعلی که پدرش رئیس جمهور است بلکه در دوره 8 سال ریاست جمهوری باراک اوباما که بایدن معاون اول او بود شکل گرفته است. با این حال تخلفات او زیر پای جو بایدن را برای انتخابات سال 2024 سست‌تر از همیشه کرده است. اتهام وارده به هانتربایدن صریح و بشدت ضرر رسان است؛ او در دوره معاونت پدرش از تعدادی کمپانی‌ خارجی دخیل در امور بزرگ اقتصادی و هموار‌کننده انتصاب‌های مهم سیاسی مبالغ کلانی را گرفته و به حساب‌های شخصی‌اش ریخته تا راه فعالیت‌های اقتصادی آنها را هموارتر کند و در ازای آن حمایت این کمپانی‌ها را از پدرش در مراحل بعدی فعالیت‌های سیاسی وی تضمین‌شده ببیند.
 پسر روزولت هم کجروی کرد
جو بایدن ممکن است به این مسأله بی‌تفاوتی نشان بدهد اما اگر نگاهی به موارد مشابه قبلی بیندازد، درمی‌یابد که قضیه آنقدرها هم سطحی نیست و پیشینه کجروی‌های تأثیرگذار خاندان رؤسای جمهوری امریکا حتی به دوران فرانکلین دی روزولت در گذشته دور هم بسط می‌یابد. در آن زمان (دهه 1930) جیمز پسر روزولت به یکی از اعضای ارشد کاخ سفید رشوه داد تا راه کسب درآمدهای غیر‌قانونی را از مجاری مرتبط با دولت برای خود هموار سازد. وقتی قضیه لو رفت، «روزولت پدر» با استعفای «ویلیام او داگلاس» رئیس وقت دیوان‌عالی امریکا که به اختلاس فوق اعتراض داشت، مخالفت کرد اما این اقدام او نیز محبوبیت بشدت تنزل یافته وی را به او بازنگرداند.
 
ضربه سنگینی که برادر کارتر به او زد
در سال 1976 نیز که جیمی کارتر دموکرات رئیس جمهور امریکا شد، برادر او که لقب «بیلی بیر» را به وی داده بودند، با برقراری تماس با سران لیبی مبالغ کلانی از آنها گرفت تا در ازای آن پایه‌های سست حاکمیت آنها را محکم کند. وقتی ماجرا در رسانه‌های امریکا فاش شد، جیمی کارتر بسرعت از برادرش فاصله گرفت و تأکید کرد که خبری از اقدامات وی نداشته ولی آن روند را متوقف کرده است. با این حال مجموعه خرابکاری‌هایی از این دست و سنگین‌تر شدن هرچه بیشتر خطاهای سیاسی کارتر در عرصه سیاست‌های بین‌المللی در نهایت باعث شکست قاطعانه وی در انتخابات سال 1980 امریکا مقابل رونالد ریگان شد.
 
وقتی بیل کلینتون مجبور به مداخله شد
شاید بیل کلینتون از ماجرای رسوایی اخلاقی‌اش با مونیکا لوینسکی - منشی کاخ سفید - جان سالم بدر برده و به‌رغم آن ماجرای اسفبار پیروزی سال 1992 خود را در انتخابات سال 1996 تکرار کرده باشد اما ماجرای کجروی‌های مالی «تونی» و «هیو» رودهام، برادران هیلاری همسر وی که در کشور گرجستان دست به فعالیت‌های وسیع کشاورزی زده و از این طریق پولشویی‌های عظیمی مرتکب شده بودند، وی را وادار به اظهارنظر رسمی و نفی کار برادران هیلاری کرد. بیل کلینتون مدعی شد که نه فقط خودش بلکه هیلاری هم از سرمایه‌گذاری‌های آلوده برادران وی در گرجستان اطلاعی نداشته‌اند و افزود: «به برادران هیلاری دستور داده‌ام هر میزان پولی را که از این طریق نصیب‌شان شده، سریعاً به مأخذهای اولیه در گرجستان ارجاع بدهند.»
 
ترامپ هم دست دخترش را بست
در ماجراهایی از این دست غیر‌ممکن است که رد‌پایی از دونالد ترامپ وجود نداشته باشد زیرا وی قبل از ورودش به عرصه سیاست سال‌ها یکی از غول‌های وال‌استریت بود و هر روز میلیاردها دلار را دست به دست می‌کرد و ارباب تجارت‌های داخلی و فرامرزی امریکا تلقی می‌شد. بنابراین وقتی گفته شد که ایوانکا ترامپ دختر دونالد ترامپ با بعضی شرکت‌های چینی داد‌و‌ستدهای آلوده داشته و جارد کوشنر همسر او هم با سران عربستان سعودی معاملاتی نجومی را صورت داده و سودهای مولتی میلیاردی آن را به حساب‌های چند شرکت ریخته که ظاهراً ارتباطی با آنها نداشته (اما به واقع مالک آنها بوده) ترامپ از هر سو محاصره و متهم به سوء‌استفاده از قدرت خود در راه پولدارتر کردن وابستگانش شد. ترامپ که بر اثر فعالیت‌هایی از همین دست تعداد زیادی هتل در خاورمیانه خریده بود، در آنها را بست و بندهای ارتباطی کوشنر با تجار سعودی را نیز قطع کرد اما هرگز فعالیت‌های پشت‌پرده خود را در این خصوص متوقف نکرد.
 
تنها توفیق صوری
با این اوصاف آنچه این روزها هانتر بایدن برای پدرش آفریده و چالش بزرگی که پدرش را به درون آن سوق داده، فرایندی تازه نیست و به واقع پرونده‌های زیادی در این‌گونه موارد وجود دارد و یک عمر دردسر برای رؤسای جمهور نه چندان اخلاق‌مدار امریکا شکل گرفته است. به واقع مهم‌ترین توفیق صوری آنها تبدیل کردن بخشی از این رسوایی‌ها به رویدادهایی بوده که اگرچه بر بدنامی‌شان افزوده، اما سبب برکناری عاجل آنها نشده است.
 منبع: Politico

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست
 - شماره هشت هزار و دویست - ۱۶ خرداد ۱۴۰۲