توزیع خرما با نرخ مصوب در ماه مبارک رمضان
با فرارسیدن ماه رمضان ذخیرهسازی کافی خرما برای افطار روزهداران صورت گرفته است
امین محمودی
خبرنگار
با توجه به تولید مناسب خرما در سال زراعی جاری و همچنین ذخیرهسازی 100 هزار تن از این محصول در انبارها و سردخانههای کشور به نظر میرسد مشکلی برای توزیع این محصول در ماه مبارک رمضان وجود نداشته باشد. خرما یکی از کالاهای عمده صادرات غیرنفتی و کشاورزی کشورمان محسوب میشود که طی سالهای گذشته علاوه بر ارزآوری برای ایران، از حیث تأمین نیازهای غذایی مردم خصوصاً در مناطق جنوبی کشورمان و ایجاد اشتغال و درآمدزایی در مناطق شهری و روستایی از اهمیت بسزایی برخوردار بوده است.
طی سالهای گذشته کشورمان با تولید یک میلیون و 300 هزار تا یک میلیون و 400 هزار تن خرما پس از مصر و عربستان در رتبه سوم ردهبندی کشورهای تولیدکننده خرما در سراسر جهان قرار داشته است ولی با این حال به لحاظ صادراتی ایران پس از تونس، امارات، پاکستان و عراق در رتبه پنجم صادرکنندگان بزرگ این محصول قرار گرفته است. از طرف دیگر باید به این نکته نیز اشاره کرد که با این میزان تولید، خرما با داشتن سهمی حدود 5،5 درصد از کل تولید محصولات باغبانی در رتبه پنجم تولید محصول باغبانی در کشور قرار دارد. توزیع کافی خرما در میادین میوه و ترهبار سبب شده کشورمان هیچگاه نیازی به واردات خرما خصوصاً در ماه مبارک رمضان نداشته باشد، حال با فرارسیدن این ماه خبرها حاکی از آن است که ذخیرهسازی کافی این محصول برای افطار روزهداران صورت گرفته است و بازار خرما در سراسر کشورمان نیز نوسان خاصی ندارد. باید به این نکته اشاره کرد که خرما از پرمصرفترین محصولات در ایام ماه رمضان است به طوری که بر اساس آمار حدود ۴۰ درصد کل خرمای مصرفی کشور در ماه رمضان مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین آمار نشان میدهد، هر ایرانی به طور میانگین سالانه ۸ تا ۱۰ کیلوگرم خرما مصرف میکند که بخش عمده آن در ماه رمضان است. با آغاز ماه رمضان سازمان میادین میوه وتره بار قیمت انواع خرما را اعلام کرده است. بر اساس نرخنامه این سازمان قیمت هر کیلوگرم رطب مضافتی بم ممتاز درجه یک ۸۵ هزار تومان، هر کیلوگرم رطب مضافتی بم درجه یک ۶۷ هزار تومان درجه دو ۶۲ هزار تومان، هر کیلوگرم رطب مضافتی سایر انواع درجه یک ۸۲ هزار تومان، درجه دو ۷۲ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما آلویی درجه یک ۵۵ هزار تومان، درجه دو ۵۰ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما پیارم درجه یک ۱۰۵ هزار تومان، درجه دو ۹۵ هزار تومان، ممتاز ۱۴۵ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما بیزو درجه یک ۳۹ هزار تومان، درجه دو ۳۶ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما خاصویی درجه یک ۶۷ هزار تومان، درجه دو ۶۲ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما دشتستان و کبکاب درجه یک ۴۸ هزار تومان، درجه دو ۴۵ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما ربی ممتاز درجه یک ۶۹ هزار تومان، درجه دو ۵۹ هزار تومان، هر کیلوگرم رطب زرد طلایی درجه یک ۵۶ هزار تومان، درجه دو ۴۹ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما خارک زرد طلایی درجه یک ۳۶ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما زاهدی درجه یک ۶۵ هزار تومان، درجه دو ۶۰ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما خارک خوشهای درجه یک ۲۷ هزار تومان، درجه دو ۲۲ هزار تومان، هر کیلوگرم خرما کلیته(کلوته) درجه یک ۴۳ هزار تومان، درجه دو ۳۹ هزار تومان، هر کیلوگرم خرمای استعمران درجه یک ۳۹ هزار تومان و درجه دو ۳۳ هزار تومان است.
ذخیرهسازی 100 هزار تن خرما برای ماه مبارک رمضان
محمد مهدی برومندی نیز از تأمین مناسب خرمای ماه مبارک رمضان خبر داد و اظهار داشت: حدود 100 هزار تن خرما برای تأمین نیاز کشور و همچنین 15 هزار تن برای کلانشهر تهران تدارک دیده شده که سالهای گذشته هم همین میزان تدارک دیده میشد.
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه هیچ مشکلی از نظر تأمین خرما در ایام مبارک ماه رمضان وجود ندارد، گفت: توافقاتی هم بین وزارت جهاد، انجمن ملی خرما، اتحادیه باغداران، سازمان میادین میوه و ترهبار و شهرداری تهران برای عرضه خرما در ماه رمضان با قیمتهای مناسب انجام شده است. برومندی با بیان اینکه ذخیرهسازی بویژه در دو رقم مضافتی و کبکاب به میزان کافی انجام شده است، گفت: هماکنون عرضه خرما در میادین و غرف شهرداریها انجام میشود.
وی درباره قیمتهای خرما گفت: قیمت خرما تابع عرضه و تقاضا است و نرخ مصوبی وجود ندارد، اما تلاش میشود که با عرضه مناسب به بازار، قیمتها در ماه رمضان نوسان نداشته باشد.
صادرات 262 میلیون دلاری خرما به 78 کشور دنیا
براساس آمارهای گمرک در یازده ماهه نخست سال گذشته حدود 310 هزار تن خرما(مضافتی، پیارم، استعمران، خاصویی، کبکاب، شاهانی، کلوته و زاهدی) به ارزش 262 میلیون دلار از کشور صادر شده است. اتریش، اردن، ارمنستان، ازبکستان، اسپانیا، استرالیا، افغانستان، امارات، اندونزی، انگلستان، اوکراین، ایتالیا، ایسلند، آرژانتین، آفریقای جنوبی، آلبانی، آلمان، بحرین، برزیل، بلاروس، بلژیک، بلغارستان، بنگلادش، بوسنی و هرزهگوین، پاکستان، تاجیکستان، تانزانیا، تایلند، تایوان، ترکمنستان، ترکیه، ترینیداد و توباگو، جزیره مالت، جمهوری آذربایجان، چک، مولداوی، مقدونیه، چین، دانمارک، رومانی، ژاپن، سریلانکا، سنگاپور، سوریه، سومالی، سوئیس، سوئد، شیلی، صربستان و مونتهنگرو، عراق، عمان، روسیه، فرانسه، فنلاند، فیجی، فیلیپین، قرقیزستان، قزاقستان، قطر، کانادا، کره، کرواسی، کلمبیا، کویت، گرجستان، لبنان، لتونی، لهستان، لیتوانی، مالزی، مجارستان، مناطق آزاد، نروژ، نیجر، نیوزیلند، هلند، هند و یونان در این بازه زمانی 78 مقصد صادراتی خرما ایرانی بودهاند.
بــــرش
عرضه خرما با نرخ مصوب برای ماه مبارک رمضان
در همین خصوص مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی جهاد کشاورزی گفت: خرما با نرخ مصوب برای ماه مبارک رمضان در میادین ترهبار تهران و فروشگاههای زنجیرهای سطح کشور عرضه میشود. مسعود امراللهی افزود: بر اساس مصوبه کارگروه تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی قیمت هر کیلوگرم خرمای مضافتی ۷۱ هزار و ۴۰۰ تومان و هر کیلوگرم خرمای کبکاب ۳۹ هزار تومان تعیین شد. در حوزه تولید مشکلی نداشتیم. از طرف دیگر رئیس انجمن خرمای ایران هم در مورد وضعیت توزیع خرما برای ایام ماه رمضان گفت: امسال با حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید خرما، در حوزه تولید مشکلی نداشتیم و میزان تولیدمان به اندازه سالهای گذشته بوده است.