۴۰۰ هزار کارگر ساختمانی در انتظار پذیرش بیمه
ثبتنام در سامانه رفاهی وزارت کار، کارت مهارت فنی و نداشتن پروانه کسب صنفی از جمله شروط قانونی برای بهرهمندی کارگران ساختمانی از بیمه است
محدثه جعفری
خبرنگار
قانون بیمه کارگران ساختمانی قدمتی 49 ساله دارد که طی این گذر عمر دستخوش تغییراتی شده است. به گفته سازمان تأمین اجتماعی از ابتدا تاکنون یک میلیون و 200 هزار کارگر ساختمانی تحت پوشش این سازمان درآمدهاند و از خدمات آن بهرهمند شدهاند. آخرین اصلاحات در این بیمه مربوط به ماده 5 آن است که چندی پیش در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و رئیس جمهور برای اجرا به وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اصلاحیه ماده 5 قانون بیمه کارگران ساختمانی را ابلاغ کرد. یکی از مزایای اصلی اصلاح ماده ۵ قانون بیمه کارگران ساختمانی، افزایش ورودی منابع پایدار به صندوق تأمین اجتماعی است. در واقع نبود منابع پایدار برای پوششدهی کارگران ساختمانی باعث اصلاحیه این ماده قانونی شد، حال نگاهها به سمت سازمان تأمین اجتماعی است تا دریابیم از این پس کارگران برای تحت پوشش قرار گرفتن باید چه مراحلی را طی نمایند.
بشیر عمرانی، مدیرکل نامنویسی و حسابهای انفرادی سازمان تأمین اجتماعی نحوه ثبتنام برای بهرهمندی از بیمه کارگران ساختمانی را تشریح کرد و گفت: قانون بیمه اجباری کارگران ساختمانی مصوب 1352 جزو اولین قوانین بیمهای برای کارگران است که در آن به بیمه کارگران شاغل در کارهای ساختمانی اعم از ایجاد یا توسعه ساختمان یا تجدید بنا و تخریب آن نزد سازمان تأمین اجتماعی در برابر حوادث ناشی از کار بیمه شدند. در سال 86 قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی روی کار آمد که در این قانون کارگران ساختمانی با اخذ کد ملی و نامنویسی در سازمان تأمین اجتماعی میتوانند به جمع بیمهشدگان اضافه شوند که از ابتدای این امر تاکنون تأمین اجتماعی بیش از یک میلیون و 200 هزار کارگر ساختمانی را تحت پوشش بیمه قرار داده است.
وی ادامه داد: بر اساس این قانون کارگران ساختمانی در صورت احراز شرایط مورد نظر سازمان تأمین اجتماعی میتواند مشمول حمایتهایی همچون غرامت دستمزد، حوادث، بیماریها، ازکارافتادگی، بازنشستگی و فوت شوند.
عمرانی با اشاره به اصلاحیه ماده 5 قانون بیمه کارگران ساختمانی و تغییرات صورت گرفته در آن بیان کرد: مصوبه اصلاحیه ماده 5 بیمه کارگران ساختمانی در تاریخ 24 بهمن ماه از سوی مجلس شورای اسلامی ابلاغ شد. طبق مفاد آن سازمان تأمین اجتماعی مکلف است به ازای دریافت 7 درصد حق بیمه سهم بیمه شده از کارگران دارای مهارت فنی و شاغل مستقیم در امر ساخت و ساز یا تخریب ساختمان افراد را تحت پوشش قرار دهد.
مدیرکل نامنویسی و حسابهای انفرادی سازمان تأمین اجتماعی افزود: سهم کارفرما از طریق متقاضیانی که برای ساخت و ساز اقدام میکنند تأمین خواهد شد به این صورت که افراد براساس منطقه جغرافیایی شهری یا روستایی سهمی را باید بابت حق بیمه کارفرما پرداخت نمایند. این سهم بیمه در مناطق شهری و روستایی متفاوت است به این صورت که برای مناطق شهری محدود شهرها، مناطق آزاد تجاری و صنعتی و شهرکهای صنعتی و صنفی ضریب4 درصد حداقل دستمزد ماهانه همان سال خواهد بود و در مناطق روستایی این ضریب 1 درصد به تصویب رسیده است.
وی با اشاره به نحوه بهرهمندی از بیمه کارگران ساختمانی گفت: کارگران باید در سامانه رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبتنام کنند سپس تأیید اشتغال به کار کارگری بررسی و احراز میشود در مرحله دوم باید کارت مهارت فنیشان را ارائه دهند و برای اخذ تأییدیه اصالت آن باید از طریق سایت سازمان فنی و حرفهای اقدام نمایند. مرحله سوم احراز اشتغال به کار برای کارگران ساختمانی در سازمان تأمین اجتماعی است که بر اساس گزارش بازرسی تحقیقی محل کار افراد انجام خواهد شد. تأمین اجتماعی با تحقیق میدانی اشتغال به کار افراد را تأیید میکند.
عمرانی با اشاره به یکی دیگر از شرایط دریافت بیمه کارگران ساختمانی عنوان کرد: برای جلوگیری از سوءاستفاده از این بیمه و اینکه افراد متفرقه خودشان را به جای کارگر ساختمانی بیمه نکنند، نداشتن کارفرمایی در واحدهای صنفی هم لحاظ شده است به این صورت که افرادی که درخواست بیمه کارگران ساختمانی را دارند نباید پروانه کسب صنفی به نامشان باشد.
وی افزود: کارگران با مراجعه به شعب سازمان تأمین اجتماعی باید فرم درخواست پوشش بیمهای را پر کرده و تحویل دهند. همچنین افراد برای تأیید سلامت جسمانی، باید معاینات پزشکی را نیز پشت سر بگذارند، در مرحله آخر تعهدنامهای دریافت میشود مبنی بر اینکه نباید تحت پوشش هیچ بیمه دیگری باشند.
مدیرکل نامنویسی و حسابهای انفرادی سازمان تأمین اجتماعی در پایان با بیان آنکه 400 هزار کارگر ساختمانی در انتظار پذیرش بیمه هستند، گفت: در حال حاضر منتظر نوشتن آیین نامه اجرایی این قانون هستیم که باید از سوی وزارت کشور، راه و شهرسازی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سازمان تأمین اجتماعی ابلاغ شود. بیمه کارگران با توجه به بحث شناسایی درست آنها زمانبر خواهد بود و بتدریج کارگران ساختمانی بعد از طی کردن مراحلی که گفته شد میتوانند تحث پوشش سازمان درآیند.