«ایران» از روند صعودی تولید و فروش سه خودرو ساز بورسی گزارش می‌دهد

تولید 777 هزار خودرو در 9 ماه

گروه اقتصادی / توجه ویژه دولت سیزدهم و تبیین فرمان 10‌بندی برای تحول در صنعت خودرو باعث شد تا بار دیگر شاهد افزایش تولید در این صنعت باشیم، به‌طوری که آخرین آمار منتشر شده از طرف سه تولیدکننده بزرگ خودروی سواری کشور نشان می‌دهد رشد تولید و فروش خودروسازان در ۹ ماهه ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۱۶.۴ و ۳۳.۳ درصد افزایش یافته است.رشد تولید در خودرو سازان جاده مخصوص، در کنار شروع عرضه بخش قابل توجهی از خودرو‌های تولیدی در بورس کالا باعث شد تا درآمدهای این شرکت‌ها نیز در مدت مذکور با رشد 110 درصدی مواجه شود و شاهد آن باشیم که این صنعت برای اولین‌بار در12 سال گذشته از زیان خارج شده است.
بر اساس آخرین گزارش‌های منتشر شده از طرف شرکت‌های ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو، این سه شرکت در 9 ماهه 1401 حدود 777 هزار و 701 خودروی سواری تولید کرده‌اند که در مقایسه با 667 هزار و 710 خودروی تولید شده در 9 ماهه 1400، حدود 110 هزار خودرو بیشتر است.همچنین با توجه به سیاست‌های اتخاذ شده مبنی بر تکمیل خودروهای ناقص در پارکینگ‌های خودروسازان، بیش از 836 هزار و 533 خودرو تا پایان آذرماه به فروش رسیده که در مقایسه با آمار فروش سال گذشته، افزایش 209 هزار و 402 واحدی را نشان می‌دهد.ازطرفی، آمار مربوط به فروش قطعات و ارائه برخی خدمات خودروسازان نیز از افزایش 24 هزار درصدی درآمدها از این محل حکایت دارد که عملکرد خیره‌کننده‌ای را برای سال 1401، به ثبت می‌رساند. با احتساب ارقام بالا، درآمدهای شناسایی شده خودروسازان در 9 ماهه 1401 از 151 هزار و 300 میلیارد تومان بالاتر می‌رود.این رقم رشد بیش از 110 درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به نمایش گذارده است. بر اساس ارقام مندرج در جداول تولید و فروش خودروسازان، بیشترین درصد تغییر درآمدی در شرکت پارس خودرو اتفاق افتاده و شرکت ایران خودرو نیز بیشترین درصد تغییر در تولید و فروش را به ثبت رسانده است. از نظر کارشناسان، با توجه به افزایش عرضه خودرو در بورس کالا که منجر به رشد قابل توجه درآمدهای خودروسازان در آذر ماه شده، می‌توان پیش‌بینی کرد تا پایان سال درآمد و سودسازی خودروسازان به شکل قابل توجهی افزایش یابد.با این حال، از نظر کارشناسان امر، ورود خودروهای خارجی در کنار افزایش نسبی قیمت نهاده‌های تولید، می‌تواند به‌عنوان یک ریسک‌ بر سر راه خودروسازان ایرانی شناخته شود.
سود‌سازی خودروسازان در نتیجه تداوم عرضه‌ها در بورس کالا
طی روزهای گذشته، شرکت‌های خودرویی صورت‌های مالی حسابرسی نشده خود را برای 9 ماهه 1401، منتشر کردند و مشخص شد شرکت ایران‌خودرو توانسته پس از 12 سال از زیان خارج شود و بیش از 114 میلیارد تومان سود خالص شناسایی کند. این موضوع که در ماه‌های گذشته و در پی افزایش درآمدهای ناشی از عرضه خودرو در بورس کالا قابل انتظار بود واکنش مثبت سهامداران و کارشناسان را در پی داشته و خوشبینی را در خصوص خروج صنعت از بحران افزایش داده است. در تازه‌ترین اظهارنظر‌ها، احسان حریرچی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با سودسازی شرکت ایران خودرو در صورت‌های مالی ۹ ماهه، به سایت بورسان گفته است: اگر فرض کنیم که روند فروش خودرو در بورس کالا ادامه داشته باشد، می‌توان به آینده شرکت ایران خودرو بواسطه اختلاف قیمت کنونی شرکت با قیمت‌هایی که در بورس کالا معامله می‌شود، امیدوار بود.حریرچی ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود ادامه روند عرضه در بورس کالا در سال‌های آتی سودسازی شرکت ایران خودرو را مثبت خواهد کرد.
وی افزود: به نظر می‌رسد با ادامه روند موجود و ادامه عرضه‌ها در بورس کالا، در آینده نزدیک سودآوری این صنعت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. شاید اخبار ضد و نقیض از عرضه خودرو در بورس کالا دست‌اندازی باشد اما به طور قطع عرضه‌ها ادامه خواهد یافت و خودروسازان پس از ۱۲ سال رنگ سود را به خود خواهند دید.
این کارشناس ارشد سرمایه‌گذاری با تأکید بر اینکه تنها راه فروش خودرو در فضای رقابتی بورس کالا است، اظهار کرد: فروش ایران خودرو و سایپا در بورس کالا فضای رقابتی را بیش از پیش توسعه داده و شرکت ایران خودرو به روال بهتر سودسازی برمی‌گردد.
جستجو
آرشیو تاریخی