همزمان با طرح جدید امریکا برای آتش‌بس حماس رویکرد مثبتی نشان داد

توپ در زمین صهیونیست‌ها

مذاکرات قاهره با کارشکنی صهیونیست‌ها در حالی به نتیجه نرسید که با آغاز ماه رمضان، امریکایی‌ها به دنبال یک آتش‌بس دو هفته‌ای هستند. در این باره، رئیس سرویس اطلاع‌رسانی مصر خبر داد، واشنگتن پیشنهاد جدیدی برای آتش‌بس در نوار غزه از یک تا دو هفته ارائه کرده است، اما نه با همان شرایط آتش‌بس اول. ضیاء رشوان، رئیس سرویس اطلاع‌رسانی مصر تصریح کرد:این آتش‌بس با خروج کامل نیروهای اسرائیلی از نوار غزه همراه نخواهد بود. وی طی اظهارات تلویزیونی افزود: «در این مدت جلسات مستمری برای رسیدن به فرمول نهایی برای آتش‌بس با شرایط کامل برگزار می‌شود که به منزله وقفه‌ای به منظور مذاکره برای بازنگری در معامله بین دو طرف است.

حسین فاطمی
خبرنگار


مذاکرات قاهره با کارشکنی صهیونیست‌ها در حالی به نتیجه نرسید که با آغاز ماه رمضان، امریکایی‌ها به دنبال یک آتش‌بس دو هفته‌ای هستند. در این باره، رئیس سرویس اطلاع‌رسانی مصر خبر داد، واشنگتن پیشنهاد جدیدی برای آتش‌بس در نوار غزه از یک تا دو هفته ارائه کرده است، اما نه با همان شرایط آتش‌بس اول.
به گزارش ایسنا، ضیاء رشوان، رئیس سرویس اطلاع‌رسانی مصر تصریح کرد:این آتش‌بس با خروج کامل نیروهای اسرائیلی از نوار غزه همراه نخواهد بود. وی طی اظهارات تلویزیونی افزود: «در این مدت جلسات مستمری برای رسیدن به فرمول نهایی برای آتش‌بس با شرایط کامل برگزار می‌شود که به منزله وقفه‌ای به منظور مذاکره برای بازنگری در معامله بین دو طرف است. از آنجا که در ماه رمضان هستیم و ممکن است با توجه به تداوم تجاوزات نظامیان اشغالگر اسرائیل، اوضاع در کرانه باختری بدتر شود، بنابراین ایده وقفه موقت پیامی درباره آتش‌بس در ماه رمضان می‌فرستد.» ویلیام برنز، مدیر سیا نیز روز سه‌شنبه تأکید کرد، هنوز امکان دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه به‌رغم ادامه بسیاری از مسائل پیچیده وجود دارد. برنز در جلسه استماع در مجلس نمایندگان امریکا گفت: «با این حال اگر به توافقی نرسیم، به دلیل عدم تلاش ما نخواهد بود، ما با همتایان اسرائیلی، قطری و مصری خود همکاری نزدیک داریم. اما این روند، یک روند بسیار دشوار است.» وی در پایان سخنان خود گفت: «تنها چیزی که فکر می‌کنم می‌توانید تضمین کنید این است که جایگزین‌ها بدتر هستند.» بیانیه برنز در چهارچوب تشدید تجاوزها به نوار غزه و در بحبوحه تلاش‌های بین‌المللی برای دستیابی به آتش‌بس و دستیابی به ثبات در منطقه بیان می‌شود. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا نیز با اشاره به اینکه «صلح ممکن، ضروری و فوری» است، گفت که وضعیت انسانی در نوار غزه یک موضوع دلخراش است. مذاکرات با میانجیگری مصر، قطر و امریکا برای دستیابی به آتش‌بس در نوار غزه در ماه رمضان ادامه دارد. اما امروز این مذاکرات با موانع دشواری روبه‌روست که این نگرانی را ایجاد کرده است که آنها به هیچ توافقی دست نخواهند یافت.
 
حماس: پیشنهادی دریافت نکردیم
در میانه تلاش‌های واشنگتن، حماس هم گمانه‌هایی را که توسط یک کانال خبری دال بر دریافت پیشنهاد بین‌المللی برای آتش‌بس طولانی در غزه منتشر شده بود، تکذیب کرد. حماس رسماً عنوان داشت، آنچه توسط یکی از کانال‌های خبری در مورد دریافت پیشنهاد بین‌المللی برای آتش‌بس طولانی در غزه، بازگشت تدریجی آوارگان یا سفر هیأتی به قاهره برای بحث در مورد جزئیات این پیشنهاد منتشر شده‌ است، صحت ندارد. این جنبش از رسانه‌ها خواست تا از صحت و اعتبار در گزارش اخبار اطمینان حاصل کنند و احساسات مردم را که در معرض تجاوزات رژیم صهیونیستی و جنگ نابودی نازی‌ها قرار دارند، به بازی نگیرند.
این در حالی است که منابع مصری مطلع از روند مذاکرات آتش‌بس در نوار غزه روز سه‌شنبه گفتند که مصر از جنبش مقاومت اسلامی حماس دعوت کرده ‌است تا ظرف چند روز آینده به قاهره سفر کند تا از آنچه «طرح تعدیل‌شده امریکایی» درباره دستیابی به توافقنامه آتش‌بس توصیف می‌کند، مطلع شود. منابع مصری و منابع در جنبش حماس احتمال دادند، هیأتی از جنبش به دعوت میانجی مصری ظرف چند روز آینده به پایتخت مصر می‌رود تا «در تلاش برای بهره‌برداری از ماه رمضان جهت دستیابی به یک توافق آتش‌بس به عنوان فرصتی برای غلبه بر نقاط برجسته اختلاف در مذاکرات آتش‌بس و تبادل اسرا رایزنی کند.» این پیشنهاد همچنین به شهروندان نوار غزه این فرصت را می‌دهد تا کمی رنگ آرامش ببینند و به وضعیت خود در روزهای اول ماه مبارک رسیدگی کنند.
 
امیدواری حماس به فرصت‌های پیش‌رو
پیرو تکذیب اخبار پذیرش آتش‌بس توسط حماس، موسی ابومرزوق، از رهبران جنبش حماس نیز از انتشار اخباری مبنی بر اعزام هیأت حماس به مصر اظهار بی‌اطلاعی کرد، اما عنوان داشت: «با وجود این، هنوز فرصت برای دستیابی به توافق در دسترس است.» به گفته یک منبع مصری، «احتمالاً یک هیأت رهبری از جنبش حماس طی چند روز آینده به قاهره سفر خواهد کرد تا جزئیات تماس‌های انجام شده توسط میانجیگران در ساعات گذشته را به امید رسیدن به توافق بررسی کند، توافقی که قابل توصیف به عنوان یک «آتش‌بس بشردوستانه»، نه یک «آتش‌بس» برای کاهش شدت درگیری و آرامش برای شهروندان نوار غزه، با توجه به تشدید تنش‌های منطقه‌ای باشد.»
این منبع مصری توضیح داد: «دیدگاه تغییر یافته با انگیزه دولت امریکا همراه است که می‌خواهد با توجه به وخامت شرایط زندگی در نوار غزه، شرایط اسرای اسرائیلی را بهبود بخشد و از ورود موقت دارو و مواد غذایی اطمینان حاصل کند.» این منبع خاطرنشان کرد: «تغییر جزئی در موضع دولت امریکا رخ داده که نسبت به موضع تداوم جنگ و برخی از شروط تعیین‌شده توسط مقاومت برای دستیابی به توافقی که منجر به آزادی اسیران صهیونیست شود، انعطاف‌پذیری نشان می‌دهد.»
 تل‌آویو بر خلاف ریل‌گذاری واشنگتن حرکت می‌کند
به‌رغم تلاش‌های واشنگتن برای دستیابی به یک آتش‌بس موقت، عضو دفتر سیاسی جنبش حماس تأکید کرد، رژیم صهیونیستی خواهان آتش‌بس یا عقب‌نشینی از نوار غزه نیست. غازی حمد، عضو دفتر سیاسی جنبش حماس گفت: «رژیم اشغالگر اسرائیل اکنون به دنبال ادامه جنگ است و خواهان آتش‌بس نیست. اسرائیل حتی به عقب‌نشینی از نوار غزه نیز فکر نمی‌کند. ما از طریق بیش از یک کانال ارتباطی فهمیدیم که اسرائیل خواهان آزادی اسرا همراه با ادامه جنگ است، اما ما هرگز این را نمی‌پذیریم.»
حمد در مصاحبه با المیادین گفت: «توپ اکنون در زمین اسرائیل است نه در زمین حماس. ما موضعی مثبت داشتیم، اما به هر بهایی توافق را قبول نخواهیم کرد. ما همواره از مذاکرات استقبال می‌کنیم و در را به روی مذاکرات نمی‌بندیم. اخیراً نشستی با گروه‌های فلسطینی برگزار شد و آنها در جریان جزئیات میدان و مذاکرات قرار گرفتند. همچنین نظراتشان را در این باره اعلام کردند. مقاومت برگ‌های برنده‌ زیادی دارد. دشمن از طریق کشتارها نمی‌تواند آنچه را می‌خواهد بر ما تحمیل کند. پایداری ملی سد استواری در مقابل تلاش اسرائیل برای اشغال مجدد غزه است.»

 

جستجو
آرشیو تاریخی