سیاست‌های ترامپ چگونه به پاشنه آشیل هم‌حزبی‌هایش در انتخابات میان دوره‌ای تبدیل شد؟

شلیک ترامپ به پای جمهوری خواهان

آمریکایی‌ها روز گذشته برای شرکت در انتخابات میان‌دوره‌ای به پای صندوق‌های رأی رفتند؛ انتخاباتی که از نگاه بسیاری همه‌پرسی‌ای درباره دومین دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و فرصتی برای مخالفان اوست تا قدرت مهارنشده‌اش را محدود کنند.
دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در روزهای اخیر با شتاب تلاش کرده‌اند آخرین پیام‌های انتخاباتی خود را به رأی‌دهندگان ارائه دهند؛ زیرا کنترل مجلس سنا و مجلس نمایندگان (که هر دو در حال حاضر در اختیار جمهوری‌خواهان است) در معرض خطر قرار دارد. کارزار انتخاباتی زیر سایه ترامپ قرار داشته است. او ده‌ها گردهمایی انتخاباتی در سراسر کشور برگزار کرده و از حامیان جنبش ماگا خواسته است به نامزدهای جمهوری‌خواه رأی دهند و چنان رأی بدهند که گویی نام خود او نیز در برگه رأی درج شده است. حزبی که کاخ سفید را در اختیار دارد، معمولاً در انتخابات میان‌دوره‌ای تعدادی از کرسی‌های کنگره را از دست می‌دهد. دموکرات‌ها امیدوارند با بهره‌برداری از سقوط شدید محبوبیت ترامپ، موجی از مخالفت عمومی با عنوان «موج آبی» (نماد حزب دموکرات) به راه بیندازند؛ موجی که بتواند کنترل هر دو مجلس سنا و نمایندگان را به آنها بازگرداند. دموکرات‌ها در تلاشند کنترل هر دو مجلس کنگره را به دست بگیرند تا ترمزی در برابر قدرت ریاست‌جمهوری ترامپ ایجاد کنند؛ قدرتی که تاکنون تا حد زیادی بدون نظارت و محدودیت مؤثر اعمال شده است. ترامپ در این مدت اقدامات گسترده و سخت‌گیرانه‌ای انجام داده است: از جمله بازداشت و اخراج گسترده مهاجران، آغاز جنگ علیه ایران و وضع تعرفه بر کالاهای وارداتی. نظرسنجی‌های افکار عمومی نشان می‌دهند که دموکرات‌ها موقعیت مناسبی برای پیروزی در انتخابات مجلس نمایندگان دارند. با این حال، بازپس‌گیری کنترل سنا برای این حزب دشوارتر خواهد بود؛ هرچند دموکرات‌ها چند کرسی تحت کنترل جمهوری‌خواهان، از جمله در ایالت‌های اوهایو، تگزاس و مین، را هدف قرار داده‌اند. آخرین مجموعه نظرسنجی‌های روزنامه نیویورک تایمز و کالج سینا که روز یکشنبه منتشر شد، نشان می‌دهد نامزدهای دموکرات در پنج مورد از هفت رقابت کلیدی و سرنوشت‌ساز پیشتاز هستند؛ از جمله در ایالت‌های تگزاس و کانزاس، جایی که رأی‌دهندگان به‌ترتیب از سال ۱۹۸۸ و ۱۹۳۲ تاکنون هیچ نامزد دموکراتی را به مجلس سنا نفرستاده‌اند.
 
ناکامی دولت در محدود کردن آرای انتخاباتی
ترامپ مدتهاست ادعا می‌کند دموکرات‌ها در حال آماده شدن برای تقلب هستند، دولت‌های خارجی می‌توانند انتخابات آمریکا را دستکاری کنند و نمی‌توان به دستگاه‌های رأی‌گیری اعتماد کرد. او همچنین از جمهوری‌خواهان خواسته است انتخابات پیش رو را با دقت زیر نظر بگیرند. این ادعاها در حالی مطرح می‌شوند که ترامپ پیش‌تر نیز دموکرات‌ها را به تلاش برای دستکاری نتایج انتخابات متهم کرده بود.
در تازه‌ترین اقدام پیش از انتخابات، دولت ترامپ از ایالت کالیفرنیا خواسته بود برگه‌های رأی بیش از ۲۰ هزار نفر از ساکنان این ایالت را کنار بگذارد. دولت ترامپ مدعی است که این افراد ممکن است شهروند آمریکا نباشند و در نتیجه، به‌طور غیرقانونی رأی داده باشند. با این‌حال، دیوان عالی آمریکا روز دوشنبه این درخواست را رد کرد. به گزارش واشنگتن پست این حکم تازه‌ترین شکست وزارت دادگستری آمریکا محسوب می‌شود؛ وزارتخانه‌ای که کارزاری حقوقی تهاجمی و عمدتاً ناموفق برای تأثیرگذاری بر نحوه برگزاری انتخابات در ایالت‌ها به راه انداخته است. این کارزار همچنین با هدف حذف رأی‌دهندگانی از فهرست‌های انتخاباتی دنبال می‌شود که مقام‌های فدرال معتقدند احتمالاً واجد شرایط رأی دادن نیستند.
 
جمهوری‌خواهان قربانی ترامپ
تعرفه‌های گمرکی، جنگی پرهزینه و تسویه‌حساب‌های سیاسی، جمهوری‌خواهان را وادار کرده است برای حفظ اکثریت خود در کنگره دست‌وپا بزنند. وقتی سه‌شنبه‌شب یا صبح چهارشنبه روشن شود که جمهوری‌خواهان، به تعبیر بیل کلینتون، «شکستی سنگین و خردکننده» خورده‌اند، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، با عجله به دنبال قربانیانی برای سرزنش خواهد گشت. ترامپ ادعا خواهد کرد که نامزدهای جمهوری‌خواه باید بیشتر از او حمایت می‌کردند، دموکرات‌ها تقلب کرده‌اند و اگر جان تون، رهبر جمهوری‌خواهان در سنا لایحه‌ای برای الزام به ارائه کارت شناسایی رأی‌دهندگان تصویب کرده بود، می‌شد از این شکست جلوگیری کرد. به گزارش پولیتیکو، رؤسای‌جمهور هر دو حزب در انتخابات میان‌دوره‌ای شکست‌های سنگینی را تجربه کرده‌اند؛ اما تا پیش از سال ۲۰۲۶، هرگز پیش نیامده بود که یک رئیس‌جمهوری به‌تنهایی تا این اندازه مسئول موجی باشد که به‌زودی حزب جمهوری‌خواه را درهم خواهد کوبید. 
مسئولیت شکست پیشِ روی جمهوری‌خواهان بر عهده ترامپ است. او حتی ظاهراً مصمم بود این موضوع را ثابت کند؛ به‌طوری‌که در آستانه انتخابات مقابل حوض انعکاس یادبود واشنگتن ایستاد و به هر رأی‌دهنده مردد یادآوری کرد که بیش از نیازهای مردم، به پروژه‌های خودنمایانه‌اش علاقه دارد. ترامپ، چه با اقداماتی که انجام داد و چه با کارهایی که انجام نداد، نامزدهای جمهوری‌خواه را تضعیف کرد، به اعتبار سیاسی این حزب ضربه زد و به مخالفانی بی‌رهبر که درگیر اختلافات جناحی بودند فرصت داد تا دو سال پس از آنکه تمام ایالت‌های رقابتی را در انتخابات از دست داده بودند، بازگشتی شبیه پیروزی هری ترومن در سال ۱۹۴۸ رقم بزنند. به نوشته پولیتیکو، داستان این انتخابات میان‌دوره‌ای را رأی‌دهندگانی خواهند نوشت که ترامپ آنها را از اردوگاه خود دور کرد: سیاهپوستان، اسپانیایی‌تبارها، جوانان و جمهوری‌خواهانی که رفتارهای مضحک و ابلهانه او را تحمل می‌کردند، به این شرط که اقتصاد را سرپا نگه دارد و کشور را وارد جنگ‌های پرهزینه نکند. او هیچ‌یک از این دو کار را انجام نداد. 
در آغاز سال ۲۰۲۵، با توجه به نقشه انتخاباتی ظاهراً مساعد امسال، تقریباً قطعی به نظر می‌رسید که جمهوری‌خواهان کنترل سنا را حفظ خواهند کرد. ترامپ اما در سال ۲۰۲۵، پس از اختلاف بر سر یک لایحه، تام تیلیس، سناتور کارولینای شمالی را از حزب خود دور کرد. ترامپ برای جایگزینی تیلیس در ایالتی که جمهوری‌خواهان جاه‌طلب زیادی دارد به رئیس کمیته ملی جمهوری‌خواهان روی آورد؛ فردی که در میان رأی‌دهندگان کارولینای شمالی تقریباً هیچ شهرتی نداشت. در ایالت مین جایی که سوزان کالینز، سناتور جمهوری‌خواه، حدود ۳۰ سال است برخلاف تمام پیش‌بینی‌های سیاسی در این ایالت پهناور و وابسته به تجارت، جایگاه خود را حفظ کرده است. اما امسال کار او با جهش قیمت گازوئیل، تیراندازی مأموران ICE به مردی در شهر بیدفورد و تصمیم ترامپ در اواخر تابستان برای ازسرگیری جنگ تجاری با کانادا و تلاش برای تغییر نام دریاچه انتاریو، بسیار دشوارتر شد. ترامپ علاوه بر مداخله‌های مکرر در انتخابات سنا، وقت خود را صرف پاکسازی‌های درون‌حزبی نیز کرد؛ اقداماتی که قدرت او در داخل حزب را به نمایش گذاشت، اما هیچ کمکی به تضمین اکثریت جمهوری‌خواهان در کنگره نکرد.
 
فرصتی برای ترقی‌خواهان
براساس آخرین نظرسنجی‌ها، از جمله نظرسنجی‌ مشترک روزنامه نیویورک تایمز و کالج سینا پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای، دموکرات‌ها تقریباً در هر هفت ایالت رقابتی که تعیین خواهند کرد کدام حزب کنترل مجلس سنا را در دست می‌گیرد، از جمهوری‌خواهان پیش هستند.  
با این حال، اهمیت این پیشتازی فراتر از احتمال بازپس‌گیری اکثریت سناست و می‌تواند مسیر آینده حزب دموکرات را نیز تحت تأثیر قرار دهد. برخی نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که دموکرات‌ها ممکن است یک پیروزی قاطع را به‌منزله مجوزی برای حرکت به سمت چپ و معرفی نامزدهای ترقی‌خواه‌تر در انتخابات آینده تلقی کنند. به بیان دیگر، هرچه پیروزی دموکرات‌ها گسترده‌تر باشد، احتمال تقویت جناح ترقی‌خواه و افزایش نفوذ آن در تعیین راهبرد انتخاباتی حزب بیشتر خواهد شد. سی‌ان‌ان در این رابطه گزارش داد جناح ترقی‌خواه و جناح میانه‌رو در سراسر دوره انتخاباتی بر سر این موضوع با یکدیگر اختلاف و کشمکش داشته‌اند که اگر روز سه‌شنبه پیروز شوند، اعتبار این پیروزی نصیب کدام جناح خواهد شد. یک نظرسنجی جدید نشان می‌دهد که هرچه پیروزی بزرگ‌تر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که دموکرات‌ها آن را به‌منزله مجوزی برای معرفی نامزدهای ترقی‌خواه‌تر تلقی کنند.
اگر پیروزی کوچک‌تر از حد انتظار باشد، حزب دموکرات و رأی‌دهندگان آن درباره مسیری که باید در پیش بگیرند، دچار دودستگی خواهند شد. نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد که انتخابات میان‌دوره‌ای پیامدهای مهمی برای مرحله بعدی منازعه درون حزب دموکرات بر سر هویت این حزب خواهد داشت؛ همچنین ممکن است مهمات سیاسی تازه‌ای در اختیار ترقی‌خواهان قرار دهد تا در آستانه رقابت سرنوشت‌ساز انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۸ از مواضع خود دفاع کنند. 
چهره‌های بانفوذ حزب از نزدیک رقابت‌هایی را دنبال می‌کنند که در آنها این اختلافات آشکار شده است؛ از رقابت عبدال السید برای کرسی سنای ایالت میشیگان و تروی جکسون برای کرسی سنای ایالت مین گرفته تا رقابت رندی ویله‌گاس برای مجلس نمایندگان در کالیفرنیا و مانی روتینل در کلرادو. اما اگر دموکرات‌ها در رقابت‌های مهم انتخاباتی پیروز شوند هم ترقی‌خواهان و هم میانه‌روها بیشتر به سمت حمایت از معرفی نامزدهای ترقی‌خواه‌تر در انتخابات بعدی گرایش پیدا می‌کنند.
 

بــــرش

دموکرات‌ها در صورت پیروزی 
چه موضوعاتی را بررسی خواهند کرد؟

روزنامه گاردین بررسی کرده است که دموکرات‌ها در صورت بازپس‌گیری کنترل کنگره، چه تحقیقاتی را در دستور کار قرار خواهند داد:
اپستین و ایمیل‌ها: به‌دنبال تلاش مشترک رو خانا و توماس مَسی، وزارت دادگستری آمریکا ناچار شد سال گذشته میلیون‌ها پرونده مرتبط با جفری اپستین را منتشر کند. با این حال، وزارت دادگستری در همان ابتدا از مهلت قانونی انتشار اسناد تخطی کرد و سپس تنها حدود ۳.۵ میلیون صفحه از مجموع ۶ میلیون صفحه اسناد در اختیار خود را منتشر کرد؛ اقدامی که آن را ناشی از تکراری بودن اسناد باقی‌مانده دانست. حذف گسترده اطلاعات از برخی اسناد و افشای ظاهراً تصادفی نام قربانیان در موارد دیگر نیز انتقادهای دوحزبی را برانگیخت. وزارت دادگستری آمریکا اکنون در ارتباط با شماری از این مسائل با شکایت کیتی فانگ، روزنامه‌نگار، روبه‌روست. حتی در کنگره تحت کنترل جمهوری‌خواهان نیز کمیته نظارت مجلس نمایندگان، به ریاست جیمز کامر، یکی از معدود عرصه‌های همکاری دوحزبی بوده است؛ جایی که اعضای هر دو حزب بارها برای احضار شاهدان و برخورد با کسانی که از همکاری خودداری می‌کنند، دست به اقدام مشترک زده‌اند. انتظار می‌رود این روند در کنگره‌ای با اکثریت دموکرات نیز ادامه یابد.
پنتاگون و جنگ: جیسون کرو، نماینده ایالت کلرادو و عضو کمیته‌های نیروهای مسلح و اطلاعات، اعلام کرده است که تحقیقات خود را از پنتاگون آغاز خواهد کرد. او به گزارش‌هایی اشاره کرده که بر اساس آنها، منابع مالی بخش دفاعی به سمت شرکت‌های مرتبط با خانواده ترامپ هدایت شده‌اند.
استیضاح: حکیم جفریز، رهبر اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان، می‌گوید این حزب درباره استیضاح ترامپ هیچ گزینه‌ای را از پیش کنار نگذاشته است. در مقابل، استیو اسکالیس، رهبر اکثریت جمهوری‌خواه مجلس، پیش‌بینی کرده است که دموکرات‌ها از همان روز اول برای استیضاح اقدام خواهند کرد.
 

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • علم و فناوری
  • کتاب
  • ورزشی
  • اجتماعی
  • صفحه آخر
  • همچنین در نسخه برخط می خوانید:
  • اندیشه
  • خودرو
  • ایران زمین
  • دولت چه کار می‌کند
آرشیو تاریخی
شماره نه هزار و صد و شصت و شش
 - شماره نه هزار و صد و شصت و شش - ۱۳ آبان ۱۴۰۵