محسنی‌اژه‌ای: توسعه هوش مصنوعی تحولی برای تحقق عدالت است

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه طی سخنانی در نشست رونمایی از تحول بنیادین در دسترسی مردم به خدمات قضایی با بهره‌گیری از هوش مصنوعی، با تأکید بر گسترش فناوری و هوش مصنوعی در خدمات قضایی، این روند را تحولی ساختاری در مسیر تحقق عدالت دانست و گفت: «خدمات قضایی باید سریع، آسان، کم‌هزینه و همراه با تکریم مردم ارائه شود.»
رئیس قوه قضائیه گفت: «طی بیش از ۵ سالی که متصدی ریاست قوه قضائیه شده‌ام، راهبردی را اتخاذ کرده‌ام که مبتنی بر آن بتوانیم داده‌های موجود در مراجع و مراکز قضایی را در چارچوب شرع و قانون و با گمنام‌سازی، حفظ محرمانگی، لحاظ موازین امنیتی و صیانت از حریم خصوصی افراد، با متخصصان و متولیان در حوزه‌هایی نظیر حقوق، جامعه‌شناسی، فیلم و مستندسازی و غیره به اشتراک بگذاریم. هدف از این کار نیز افزایش سواد حقوقی آحاد جامعه و پیشگیری از جرایم و مفاسدی است که ممکن است به‌واسطه جهل نسبت به قانون و ترتیبات حقوقی و قضایی گریبانگیر مردم شود.»
محسنی‌اژه‌ای در ادامه سخنان خود تصریح کرد: «خدمات قضایی باید به سهل‌ترین، سریع‌ترین و ارزان‌ترین شکل ممکن به مردم ارائه شود و این ارائه خدمات نیز باید توأم با تکریم مردم و ارباب‌رجوع باشد. برای تحقق صددرصدی این اهداف، گریز و گزیری نداریم جز آنکه در ارائه خدمات قضایی، ابزار‌های فناورانه و هوش مصنوعی را هر چه بیشتر و پرحجم‌تر، توسعه دهیم.»
وی همچنین به آسیب‌های ناشی از هوش مصنوعی نیز گریزی زد و اظهار کرد: «در توسعه و بهره‌گیری از ابزار‌های فناورانه و هوش مصنوعی در ارائه خدمات قضایی، باید آسیب‌ها و مضرات احتمالی را نیز مدنظر قرار داد و برای رفع آنها، تدابیر عالمانه و عاجل اتخاذ کرد.»
رئیس قوه قضائیه با تأکید بر تأمین امنیت داده‌ها و صیانت از حریم خصوصی مردم، افزود: «ما در فرآیند توسعه بهره‌گیری از هوش مصنوعی در ارائه خدمات قضایی، بر دو مقوله تأکید مؤکد داریم؛ اول آنکه، امنیت داده‌ها به طور کامل تأمین و تضمین شود تا مبادا این اطلاعات به دست دشمن و اغیار بیفتد و دوم، از اسرار مردم و حریم خصوصی افراد، به طور کامل صیانت و حفاظت شود.»
اژه‌ای همچنین بر اشتراک‌گذاری ابداعات فناورانه عدلیه تأکید کرد و گفت: «به مسئولان مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه دستور داده‌ام که در ارائه و اشتراک‌گذاری نوآوری‌های فناورانه خود، به سایر دستگاه‌ها و نهادها، خِسَت و اِمساک به خرج ندهند و چنانچه ابداعات فناورانه آنها برای تسهیل امور مردم در سایر بخش‌ها نیز مفید و نافع است، آن ابداعات را برای متولیان بخش‌های مربوطه به اشتراک بگذارند.»