کارگردان مستند- نمایش قائد در گفت وگو با «ایران»:

قهرمان اثر ما روی صحنه دیده نمی‌شود

گروه فرهنگی/ همزمان با برگزاری آیین‌های بدرقه و تشییع رهبر شهید، مستند- نمایش «قائد» در نقاط مختلف تهران روی صحنه می‌رود؛ اثری که به گفته سازندگانش، تلاش دارد با تکیه بر اسناد تاریخی، تصاویر آرشیوی و صدای واقعی رهبر شهید، فرازهایی از زندگی او را از تولد تا شهادت روایت کند. پژمان شاهوردی، نویسنده و کارگردان این نمایش، می‌گوید بزرگ‌ترین چالش گروه تولید، ساخت اثری درباره شخصیتی است که قرار نبوده هیچ بازیگری نقش او را ایفا کند.
همزمان با اجرای مستند- نمایش «قائد» در تهران، پژمان شاهوردی، نویسنده و کارگردان این اثر، در گفت‌وگو با «ایران» از روند شکل‌گیری نمایش، دشواری‌های نگارش آن و برنامه‌های داخلی و بین‌المللی این پروژه سخن گفت.
شاهوردی با اشاره به سابقه فعالیت گروه خود در حوزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامی گفت: «تولیدات گروه ما عمدتاً در همین حوزه تعریف می‌شود. آخرین اثرمان نمایش «سرباز» با محوریت زندگی شهید سردار سلیمانی بود که بیش از ۶۰۰ اجرا در سراسر کشور داشت؛ از روستای قنات‌ملک و کنار مزار شهید سلیمانی گرفته تا شهرهای مختلف ایران.»
او ادامه داد: «وقتی خبر شهادت رهبر را شنیدیم، نخستین دغدغه ما این بود که به عنوان یک گروه هنری چه مسئولیتی برعهده داریم و چه کاری می‌توانیم انجام دهیم. بنابراین از همان لحظه نگارش نمایشنامه را آغاز کردیم.»
کارگردان «قائد» با بیان اینکه پیش‌تر نمایشی درباره ابومهدی به زبان عربی در عراق اجرا کرده بود، افزود: «از ابتدا نگاهمان این بود که اگر قرار است اثری درباره رهبر شهید تولید شود، باید قابلیت اجرا در کشورهای اسلامی، کشورهای همسایه و حتی برای مخاطبان انگلیسی‌زبان را هم داشته باشد. به همین دلیل این نمایش به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی آماده شده است.» شاهوردی مهم‌ترین دشواری تولید این اثر را شیوه روایت آن دانست و گفت: «قهرمان نمایش ما شخصیتی است که قرار نبود به هیچ عنوان روی صحنه دیده شود. باید زندگی ایشان را در قالب صحنه‌های مستند، روایت‌های تاریخی و پرده‌های مختلف بازآفرینی می‌کردیم؛ به گونه‌ای که هم مستند باشد، هم برای مخاطب باورپذیر و هم همه مخاطبان با هر میزان شناخت بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.» او با اشاره به روند نگارش نمایشنامه اظهار کرد: «نمایشنامه حدود ۱۵ تا ۲۰ بار بازنویسی شد. بخش‌های مختلفی حذف یا اضافه شد تا در نهایت به نسخه فعلی رسیدیم. امروز فرازهایی از زندگی رهبر شهید، از تولد تا شهادت، در قالب این نمایش روایت می‌شود و تلاش کرده‌ایم بیش از هر چیز بر تصاویر و اتفاق‌های مستند زندگی ایشان تکیه کنیم.» به گفته شاهوردی، این نمایش از دهم تا شانزدهم تیرماه در نقاط مختلف تهران اجرا خواهد شد و همزمان با آن، «کاروان خورشید» نیز در شهرهای مختلف حرکت خواهد کرد و در نهایت به مشهد می‌رسد.
کارگردان «قائد» درباره ضرورت تولید آثار هنری پیرامون رهبر شهید نیز گفت: «معتقدم، یکی از رسالت‌های هر هنرمند این است که در بزنگاه‌های مهم جامعه نسبت به اتفاقات پیرامون خود و رهبرش واکنش نشان دهد و در صحنه حضور داشته باشد. ما هم از همان لحظه انتشار خبر شهادت تا همین چند ساعت پیش که آخرین تمرین‌ها را انجام می‌دادیم، تمام توان خود را برای آماده شدن این اثر به کار گرفتیم.»
او با اشاره به برنامه اجرای این نمایش در خارج از کشور افزود: «قرار است در ایام اربعین، این اثر در عراق نیز اجرا شود. به همین دلیل از ابتدا تلاش کردیم نمایشی تولید کنیم که مخاطب عرب‌زبان و انگلیسی‌زبان نیز بتواند با آن ارتباط برقرار کند. در این اثر بیش از هر چیز بر مهربانی رهبر شهید و نگاه ایشان به همه مردم ایران تأکید کرده‌ایم.»
شاهوردی همچنین به سابقه تعامل خود با رهبر شهید در حوزه تئاتر اشاره کرد و گفت: «ایشان نگاه ویژه‌ای به هنر نمایش داشتند و درباره نمایش «ایوب» نیز سخنان ارزشمندی مطرح کرده بودند. ما پیش‌تر نمایشی با عنوان «مرتضی» درباره شهیدمرتضی حسینی تولید کرده بودیم که قرار بود در یکی از دیدارهای رهبر اجرا شود و حتی مراحل بازبینی آن نیز انجام شده بود، اما متأسفانه این فرصت فراهم نشد.» او درباره منابع پژوهشی نمایش نیز توضیح داد: «مبنای اصلی کار، اسناد و روایت‌های مستند بوده است. در بخش‌های مختلف نمایش، صدای واقعی رهبر شهید نیز شنیده می‌شود. برای نمونه، صحنه دیدار ایشان با خانواده شهدای مسیحی براساس تصاویر و صدای مستند همان دیدار بازسازی شده و مخاطب در طول اجرا با اسناد واقعی مواجه می‌شود.» شاهوردی درباره شیوه اجرای نمایش نیز گفت: «در این اثر هیچ بازیگری نقش رهبر شهید را ایفا نمی‌کند. از تصاویر واقعی، ویدیو، صدای خود ایشان و یک راوی استفاده کرده‌ایم؛ بنابراین «قائد» تلفیقی از نمایش زنده، تصویر و اسناد مستند است.» او در پایان از آغاز اجرای عمومی این نمایش خبر داد و گفت: «نخستین اجرا در باغ فردوس برگزار شده و پس از آن نیز اجراهایی در مجموعه تئاترشهر، میدان انقلاب و دیگر نقاط تهران خواهیم داشت. امیدواریم این اثر بتواند با مخاطبان گسترده‌ای ارتباط برقرار کند و پس از تهران، در عراق و دیگر کشورهای منطقه نیز روی صحنه برود.»
صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • اجتماعی
  • گفت و گو
  • اندیشه
  • گزارش
  • ایران زمین
  • فرهنگی
  • قاب
  • ورزشی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره نه هزار و شصت و پنج
 - شماره نه هزار و شصت و پنج - ۱۵ تیر ۱۴۰۵