مدیر عامل توزیع برق استان تهران در گفت‌وگو با «ایران» خبر داد

رشد ۱۶۶ درصدی ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی در ۵ ماه

مدیرعامل توزیع برق استان تهران از رشد ۱۶۶ درصدی ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی از ابتدای دولت چهاردهم خبر داد و گفت: «ظرفیت منصوبه نیروگاه‌های تجدیدپذیر استان از ۳۲ مگاوات در ابتدای دولت به ۸۵ مگاوات رسیده و تا پایان سال به ۲۰۰ مگاوات افزایش می‌‌یابد.» اکبر حسن‌ بکلو، مدیرعامل توزیع برق استان تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار روزنامه «ایران» در خصوص اقداماتی که این شرکت برای کاهش تلفات برق در شبکه انجام داده عنوان کرد: «تلفات در شبکه‌های توزیع برق به دو دسته فنی و غیر فنی تقسیم می‌شود که البته اقدامات و برنامه‌های متعددی برای کاهش هر دوی این تلفات در سطح شهرستان‌‌های استان تهران در حال اجراست.» تلفات فنی مجموعه تلفاتی است که به ساختار شبکه، نوع ترانس‌ها، جنس هادی‌ها و سطح مقطع آنها مربوط می‌شود. اقداماتی که شرکت توزیع نیروی برق استان تهران در سال‌های گذشته برای کاهش تلفات فنی در دستور کار خود قرار داده عبارتند از؛ افزایش سطح مقطع فیدرها و خطوط شبکه با تبدیل شبکه‌‌های سیمی به کابل خودنگهدار که از مهم‌ترین پروژه‌هایی است که در چند سال اخیر اجرا شده است. هم‌اکنون قریب به ۱۰۰ درصد شبکه‌های فشار ضعیف ما به کابل خودنگهدار تبدیل شده‌اند و یکی از مزایای این کار، خارج کردن شبکه از دسترس کسانی است که قصد سوءاستفاده و گرفتن انشعاب غیرمجاز دارند. علاوه بر آن استانداردسازی شبکه و رفع اتصالات سست، نصب ترانسفورماتورهای کم‌ تلفات به جای ترانسفورماتورهای معمولی که تلفات بالایی دارند و خازن‌گذاری در شبکه از دیگر اقدامات فنی و مهندسی است که برای کاهش تلفات در حال انجام است. از سوی دیگر، تلفات غیرفنی شامل مواردی همچون؛ معیوب بودن لوازم اندازه‌گیری و در برخی مواقع سوءاستفاده و دستکاری‌‌هایی است که در این لوازم اتفاق می‌افتد. انشعابات غیرمجاز و یا عدم قرائت درست کیلووات‌هایی که در کنتورهای مشترکین نشسته است، از دیگر عوامل افزایش تلفات غیرفنی در شبکه توزیع برق است.

حدیث حدادی
گروه اقتصادی

در حال حاضر میزان تلفات در شبکه توزیع برق استان تهران چقدر است؟
تلفات برق از طریق محاسبه تفاضل خرید انرژی از شبکه بالادستی و فروش انرژی به مشترکین حاصل می‌شود و بر این اساس، تلفات یکساله شبکه توزیع برق استان تهران تا پایان دی ماه 1404 حدود 12.5 درصد بوده است. در این میان، حدود 50 درصد مربوط به تلفات فنی و 50 درصد دیگر هم مربوط به تلفات غیرفنی است.

برای کاهش تلفات برق چه اقداماتی در حال انجام است؟
ادارات بازرسی و لوازم اندازه‌گیری مناطق با هدایت دفتر بازرسی و لوازم اندازه‌گیری شرکت توزیع نیروی برق استان تهران، بحث شناسایی کنتورهای معیوب و نیز جمع‌آوری انشعابات غیرمجاز را پیگیری می‌‌کنند. در استان تهران به دلیل سکونتگاه‌های غیررسمی متعددی که وجود دارد قریب به 60 هزار انشعاب غیرمجاز داریم که به دنبال رفع موانع قانونی و ساماندهی این انشعابات هستیم.
بحث هوشمندسازی لوازم اندازه‌گیری و قرائت از راه دور، از دیگر اقداماتی است که قرائت کنتورها را در مناطقی که دسترسی به آنها دشوار است تسهیل و از سوی دیگر به شناسایی موارد سوءاستفاده و دستکاری کنتورها هم کمک شایانی می‌کند. در سال‌جاری 250 میلیارد تومان برای کاهش تلفات فنی در شبکه هزینه شده است. همچنین بودجه در نظر گرفته شده برای هوشمندسازی و کاهش تلفات غیرفنی بالغ بر 400 میلیارد تومان بوده است.

برنامه‌های شرکت برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر چیست؟
شرکت توزیع نیروی برق استان تهران در راستای برنامه راهبردی دولت چهاردهم و وزارت نیرو برای رفع ناترازی برق از طریق توسعه نیروگاه‌‌های تجدیدپذیر، اقدامات مؤثری انجام داده است. ظرفیت منصوبه این نیروگاه‌ها که در ابتدای آغاز به کار دولت چهاردهم بالغ بر 32 مگاوات بود در حال حاضر به 85 مگاوات رسیده که تا پایان سال به 200 مگاوات افزایش می‌‌یابد. در حال حاضر 1200 مگاوات نیروگاه خورشیدی در سطح استان در حال احداث است و علاوه بر این برای 11 هزار مگاوات نیروگاه دیگر هم مجوز احداث صادر شده است.
اگرچه توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در کاهش ناترازی برق بویژه در دوره پیک مصرف تابستان بسیار مؤثر است اما در کنار آن مزایای دیگری از جمله صرفه‌جویی در مصرف سوخت، کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی و اشتغالزایی را نیز به همراه دارد.
بر اساس برآوردهای صورت گرفته، به ازای احداث هر مگاوات نیروگاه خورشیدی، 10 نفر در یک بازه زمانی 2 تا 3 ماهه به صورت مستقیم مشغول به کار می‌شوند. از سوی دیگر، تولید تجهیزات مورد نیاز از جمله پنل و اینورتر و نیز بازار فروش این تجهیزات نیز به صورت غیرمستقیم به افزایش فرصت‌‌های شغلی منجر می‌شود. از دیگر طرح‌های توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در سطح استان تهران تجهیز 1200 مدرسه به پنل‌های خورشیدی پشت‌بامی است که تاکنون کار تجهیز 650 مدرسه به پایان رسیده و مابقی مدارس هم در سال‌جاری به این پنل‌ها مجهز می‌شوند. با تکمیل اجرای این طرح، 6 مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های منصوبه افزوده خواهد شد.
2400 مدرسه دیگر نیز در سال 1405 به نیروگاه‌های خورشیدی پشت بامی مجهز خواهند شد تا تعداد کل مدرسه‌هایی که مجهز به نیروگاه‌های برق پاک هستند به 3600 عدد برسد. در گام بعدی 1200 مسجد در استان تهران به نیروگاه‌های خورشیدی پشت بامی مجهز خواهند شد.
در حال حاضر پروژه‌های بزرگ خورشیدی از جمله پروژه 50 مگاواتی در کنار شهرک صنعتی قرچک، پروژه 350 مگاواتی ورامین و 2 پروژه 63 مگاواتی و 35 مگاواتی در کنار شهرک صنعتی شمس آباد در حال احداث است.
تجهیز پشت بام کارخانه‌ها به پنل‌های خورشیدی هم از دیگر طرح‌های توسعه‌ این نیروگاه‌‌ها در استان تهران است. به عنوان مثال، در شهرک عباس آباد، کارخانه‌ای در حال تجهیز به 7 مگاوات نیروگاه خورشیدی است که در حال حاضر بزرگ‌ترین نیروگاه سقفی در سطح خاورمیانه به شمار می‌آید. هزینه احداث هر مگاوات نیروگاه خورشیدی بالغ بر 300 تا 350 هزار دلار است.
وضعیت کنونی هوشمند‌سازی شبکه توزیع برق در تهران به چه صورت است؟
در راستای سیاست‌های کلان صنعت برق کشور، افزایش بهره‌وری، مدیریت بهینه مصرف انرژی و ارتقای کیفیت خدمات‌رسانی به مشترکین، موضوع هوشمند‌سازی لوازم و تجهیزات کنترل و اندازه‌گیری مصرف برق به عنوان یکی از راهبرد‌های اساسی و آینده‌نگر، در دستور کار قرار گرفته است. از ابتدای اجرای طرح هوشمند‌سازی مشترکین در شرکت توزیع نیروی برق استان تهران بیش از 300 هزار کنتور هوشمند سه فاز و تک‌ فاز در تعرفه‌‌های مختلف نصب شده است. همچنین از ابتدای سال‌جاری تاکنون، بیش از 93 هزار کنتور هوشمند برای مشترکان پرمصرف خانگی و تجاری نصب شده است.

میزان بودجه مصرف شده در خصوص هوشمندسازی شبکه توزیع برق استان تهران چقدر است؟
در سال‌جاری بودجه در نظر گرفته شده برای هوشمندسازی و مدیریت بار بالغ بر 800 میلیارد تومان است که بیش از 300 میلیارد تومان آن به کنتورهای هوشمند اختصاص یافته است.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • بین الملل
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • بورس
  • دولت چه کار می‌کند
  • حوادث
  • اطلاع رسانی
  • توسعه
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و نهصد و شصت و دو
 - شماره هشت هزار و نهصد و شصت و دو - ۲۹ بهمن ۱۴۰۴