نگاه اسرائیلی ها به جنگ با تهران: مطلوبِ ممکن

محمدمحسن فایضی
کارشناس مسائل فلسطین

مرکز مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS) یکی از مراکز مهم و باسابقه درون سرزمین‌های اشغالی است که خروجی‌های آن بواسطه شخصیت‌های شاغل در آن همواره بسیار مورد توجه بوده است. 
یکی از اقدامات مستمر این مرکز از سال 2005، انتشار نظرسنجی‌های دقیق و گسترده از جامعه صهیونیستی با تفکیک برخی شکاف‌های اجتماعی مثل اعراب اسرائیلی، یهودیان، حریدی‌ها و... است. 
نظرسنجی‌های پایانی هر سال میلادی این مرکز که بخشی از آن به نخست‌وزیر و رئیس ‌جمهوری اعطا می‌شود، بواسطه استمرار آن و ظرفیت مقایسه با سال‌های پیشین، همواره مورد توجه بوده است.
حال این مرکز به بهانه تحولات اخیر، نظرسنجی‌ای از جامعه صهیونیستی منتشر کرده است که نکات حائز توجهی دارد. 
در این ستون کوتاه به سه سؤال مرتبط با جنگ با ایران می‌پردازیم. یکی از سؤالات که غیرمستقیم نگاه آنها به جنگ اخیر با ایران را نشان می‌دهد و البته قطعاً متأثر از چالش‌ها و اختلافات میان نخست‌وزیر و رئیس ستادکل ارتش اسرائیل هم هست، میزان اعتماد به نتانیاهو و ایال ضمیر است.
 براساس نتایج در جامعه یهودی، میزان اعتماد به نتانیاهو 37 درصد اما میزان اعتماد به ضمیر رئیس ستادکل ارتش73 درصد است. اختلاف میزان اعتبار و اعتماد ضمیر می‌تواند یکی از دلایل تنش‌های روزهای اخیر در فضای اسرائیل باشد. تنشی که بیشتر از سوی طرفداران نتانیاهو دنبال می‌شود و به بهانه مخالفت‌های ضمیر با اشغال دوباره نوارغزه او را به کودتا و نافرمانی متهم و خواستار استعفایش در صورت عدم اطاعت کامل از کابینه و تصمیمات سیاسی‌اند.
 اما مقبولیت رئیس ستادکل ارتش نشان می‌دهد از مجموع عملکرد او رضایت نسبی وجود دارد. با آنکه میزان رضایت از ارتش 88 درصد بوده است.
در بخش دیگری از نظرسنجی حول نگرش صهیونیست‌ها به نتایج جنگ غزه و ایران سؤال شده است. 
علی‌رغم اینکه اعتراضات و مخالفت‌هایی بالاخص از سوی برخی شخصیت‌ها در روزهای اخیر در خصوص سیاست جنگی نتانیاهو مقابل ایران یا عدم آزادی اسرا دیده و شنیده می‌شود، اما همچنان این گزاره که از نتایج روزهای ابتدایی جنگ با ایران بیرون آمده بود، برقرار است که می‌توان گفت: «جامعه صهیونیستی اقدام نظامی علیه تهران را لازم و موفقیت‌آمیز می‌داند.»
براساس نظرسنجی مرکز مطالعات امنیت ملی 70 درصد ارتش اسرائیل را هم در جنگ غزه و هم جنگ با ایران پیروز می‌دانند و از آن رضایت دارند.
 براساس نظرسنجی، یهودیان صهیونیست در پاسخ به میزان رضایت از جنگ 12 روزه، تنها 5 درصد گزینه عدم رضایت بالا را انتخاب کرده‌اند.
 22 درصد متوسط و 71 درصد کامل یا حدوداً از دستاوردهای جنگ علیه تهران رضایت داشته‌اند.
این رضایت نسبی البته لزوماً به معنی پایان نبرد و تنش هم نیست.
 براساس سؤال دیگری 61 درصد معتقدند اسرائیل در طی یک سال آینده مجبور خواهد بود دوباره حمله به تهران را تکرار کند، این درحالی است که تنها 22 درصد با امکان تکرار جنگ مخالفت کرده‌اند.
باید توجه داشت که نظرسنجی‌ها برساخته از روایت رسانه‌ای ساخته شده در ذهن‌هاست.
 این مسأله هیچ ربط مستقیمی به آنکه چه کسی پیروز جنگ 12 روزه ایرانِ همدل در مقابل تهاجم بزرگ اسرائیلی-آمریکایی با همراهی سرویس‌ها و کشورهای دیگر است، ندارد. بلکه نشان می‌دهد که آمادگی ذهنی صهیونیست‌ها برای تکرار جنگ را می‌توان با ساده‌سازی مسأله، مثبت ارزیابی کرد. 
مسأله‌ای که با اقدامات رسانه‌ای و البته نبرد در حیطه خاکستری می‌توان دستکاری و کاهشی کرد.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هشتصد و هفت
 - شماره هشت هزار و هشتصد و هفت - ۱۶ مرداد ۱۴۰۴