پیشنهاد هنری پیروز ارجمند آهنگساز به هموطنان در گفت و گو با «ایران»:

این روزها موسیقی ملی-میهنی گوش کنیم

نداسیجانی
روزنامه نگار

سال 1359 بود. آخرین روز شهریورماه و آغاز جنگ ایران و عراق. روزهای  پر از رزم و آتش و بوی باروت و دفاع مقدسی که از راه رسید و هشت سال به طول انجامید. روزگارانی که در مقاطع متعددی با زبان هنربه تصویر کشیده شدند و با نغمه‌های موسیقی به گوش دنیا رسیدند و برصحنه سینما نقش بستند. با این اوصاف باید گفت اهالی هنر، به ویژه هنرمندان موسیقی، آشنا با دوران جنگند  و ازهمان روزگاران همراه و همدل و هم پای رزمندگان به میدان‌های جنگ رفتند و با تکیه براحساس و توانایی‌های ذاتی خود کارهای ماندگاری تولید و اجرا کردند. نمونه آن اجرای ارکستر سمفونیک در جبهه‌های «حاج عمران»، «فاو»، «شلمچه» و چند منطقه دیگر بود و ایجاد تلاش مضاعف درروحیه رزمندگان. از آن روزگار جنگ‌های تن به تن تا به امروزو جنگ‌های مدرن،  سال‌های بسیاری می‌گذرد و همچنان هنر و هنرمند برای وطن، می‌سراید و می‌خواند و می‌سازد. دراین روزهای سخت و تلخ و حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان  باردیگر هنرمندان موسیقی درکنار مردم قرارگرفتند و با انتشار آثارملی – میهنی در فضای مجازی و قطعاتی که نام ایران را تداعی می‌کند تلاش کردند با نوای موسیقی روحیه بخش مردم کشورشان باشند. مانند انتشارویدئویی از آرمان گرشاسبی که در آن از ایران خوانده است:«هرچند ایرانم غم‌انگیز است، با این همه از عشق تو لبریز است؛ من اینجا ریشه در خاکم…». همایون شجریان هم با انتشار پستی در صفحه اینستاگرامش قطعه «دیار عاشقی‌هایم» را برای مخاطبانش به اشتراک گذاشت و خوانندگانی چون محمد معتمدی، رضا صادقی و... .

گوش جان سپردن به صدای موسیقی در این روزهای سخت
پیروز ارجمند خالق موسیقی فیلم «سفر به چزابه» دراین باره به «ایران» گفت: در دوران دفاع مقدس و هشت سال جنگ تحمیلی ایران و عراق،  نوحه‌های بسیاری خوانده و سروده شد. آثاری که تداعی‌گر یک فرهنگ آیینی است. البته درحال حاضراین نوع آثارکارکردی ندارند، به این دلیل که نوع جنگ امروز ما تغییر کرده و مدرن شده است و نیروهای انسانی بصورت سربازهای وطن  در خط مقدم جنگ قرار نمی‌گیرند و دیگر صدای مارش‌های نظامی‌به گوش نمی‌رسد. جالب است بدانید مارش‌های جنگ در دنیا مرسوم است و معمولاً هنگام حمله استفاده می‌شود.
این آهنگساز درادامه صحبت‌هایش به موسیقی‌هایی که دراین روزهای پرالتهاب جنگ برای  حال خوب مردم توصیه می‌شود اشاره و بیان کرد: درحال حاضرهنر بیش از هر دوره دیگری می‌تواند در ایجاد حس خوب و آرامش، به مدد مردم بیاید. درواقع بایستی گفت موسیقی دراین زمینه نقش بسیارمهمی‌دارد و با ایجاد آرامش، تاب آوری و امید را بیشتر می‌کند. بویژه موسیقی‌های نوستالژی که می‌تواند مسیر ذهنی خوبی در مردم ایجاد کند.
او به موسیقی‌های ارکسترال اشاره کرد و اظهار داشت: درجنگ جهانی دوم یا جنگ‌هایی که در اروپا اتفاق افتاد، ارکسترها برای دور شدن فضای ذهنی مردم از جنگ در سالن‌ها اجرای اپرا برگزار می‌کردند  و سالن‌های کنسرت رونق پیدا کرد. این اتفاق دراروپا بسیار رخ داده و همچنان هم شاهد هستیم. بنابراین دراین روزها تلاشمان براین باشد با پخش موسیقی‌های آرام بخش، از این فضا دور شویم. بطورمثال  شنیدن موسیقی‌هایی با ترکیبی از حس شنیداری یا بینایی و همچنین حس بویایی و لامسه موسیقی‌هایی که در فضاهایی مثل طبیعت یا پارک‌ها بشنویم. این پیشنهادی است که خود ما هم انجام داده ایم. یا پخش موسیقی در فضاهای عمومی‌مانند بیمارستان‌ها و یا ایستگاه‌های مترو. گونه‌ای دیگر ازموسیقی که این روزها بسیار قابل شنیدن است موسیقی حماسی است. موسیقی‌هایی ملی- میهنی و  وطنی که می‌تواند تصویرذهنی وطن پرستانه و ناسیونالیستی مردم را بهترو بیشتر کند اما در یک مقاطعی توصیه می‌شود و همیشه نباید شنید.

هنرمندان در کنار مردم ایستاده اند
نکته دیگراینکه بهتر است دراین روزها کمی‌ازعادت  خلق و خوی مألوف مان دور شویم و برخلاف میل باطنی موسیقی‌های غمگین، موسیقی ملی میهنی و موسیقی آرام بشنویم. یعنی عموماً موسیقی‌های بی کلام و آرامبخش . ناگفته نماند برای  کودکان هم باید نگاه  جدی صورت بگیرد. کودکان درمعرض آسیب هستند و بایستی موسیقی کودکانه برای آنها پخش شود یا بازی‌هایی که همراه با  موسیقی است و ذهن کودکان را از محیطی که در آن قرار دارند دور می‌کند.پیروز ارجمند درادامه صحبت‌هایش به موضوع فعالیت هنرمندان درفضای مجازی و  تأثیرگذار بودن برای  مردم اشاره کرد و گفت : اولین موضوعی که شاید انتظارآن از هنرمندان وجود دارد و موجب آرامش مردم است این است که احساس کنند آدم‌هایی که اسطوره آنها بودند چه هنرمند و چه  ورزشکار در کنار مردم هستند. یعنی درهمان شهری زندگی می‌کنند که دیگر هموطنانشان هستند  و آسیب دیده اند. این روزها هنرمندان باید فعالیت بیشتری در فضای مجازی داشته باشند و به مردم پیام بدهند و اعلام کنند درکنار شما هستیم. این اتفاق می‌تواند کمک بسیاری درآرامش مردم باشد. هنرمندان می‌توانند  دراین روزها تکیه گاهی برای مردم داشته باشند و  تاب آوری آنها را بالا ببرند. خود  من به شخصه  دراین چند روز اخیر یکی از قطعات ملی میهنی را که آهنگسازی کرده ام  با صدای مهدی حبیبی به نام «وطن من» باز انتشار کردم و  در جاهای مختلف به اشتراک گذاشتم  تا  یادآوری شود به عنوان یک هنرمند در کنارتان هستم .

مسیر توسعه و آبادانی در ایران باز است
این آهنگساز در پایان صحبت‌هایش بیان کرد: ایران کشوری است که همیشه در طول تاریخ ثابت کرده متجاوز نیست اما اگر به آن تجاوزی شود ایستادگی می‌کند. ژن تاریخی ما بسیار قوی است . رفتار متمدنانه ای که این روزها از مردم در مواجهه با اتفاقات  اخیر شاهد هستیم نقطه قوتی است و  نشان می‌دهد بنیه‌های فرهنگی و تاریخی ایران بسیار قوی است. شاید کمتر ملتی چنین تاب آوری و «فرهنگ یاریگری» دارد؛ این فرهنگ شاید در خیلی ازجاهای  دنیا نباشد اما پشتوانه فرهنگی ما است و می‌توان امیدوار بود با وجود مردم وطندوست ایران مسیر صلح و آبادانی و توسعه ایران همیشه باز است. این ر وزها را با صبوری و همیاری کنار هم سپری می‌کنیم تا سرود پیروزی را با هم بخوانیم.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • زیست بوم
  • اندیشه - گزارش
  • ورزشی - ایران زمین
  • علم و فناوری
  • اجتماعی - حوادث
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و شصت و شش
 - شماره هشت هزار و هفتصد و شصت و شش - ۲۸ خرداد ۱۴۰۴