گزارش «ایران» از توقیف «سووشون»

سایه های ابهام بر سریال آبیار

فرهنگی/ در بدبینانه‌ترین حالت هم کسی فکرش را نمی‌کرد که اثری اقتباسی از رمان ماندگار سیمین دانشور، باعث فیلتر شدن یک پلتفرم برای اولین‌بار در تاریخ فعالیت این عرصه نمایشی شود. «سووشون» که انتظار می‌رفت برگ برنده نماوا باشد در فاصله کمتر از یک روز با مهر توقیف روبرو شد. اگرچه در هفته‌های اخیر خبرهایی مبنی بر مجوز نداشتن سریال و توقیف «سووشون» منتشر شده بود و انتظار می‌رفت این سریال دچار سرنوشت آثار مشابه شود اما سابقه کاری نرگس آبیار و آثار ارزشمند او که معمولاً با جوایز و تمجید از سوی مسئولان فرهنگی مواجه شده بود، این ذهنیت را به وجود می‌آورد که سریال تازه او هم بتواند به راحتی از موانع رد شود.

گسترش اختیارات ساترا
حوالی ساعت 16 روز جمعه 9 خردادماه کاربران شبکه نمایش خانگی با اتفاقی متفاوت مواجه شدند؛ قطع ناگهانی دسترسی به پلتفرم نماوا. مرکز رسانه قوه قضاییه طی خبری اعلام کرد: «سریال سووشون به دلیل نداشتن مجوز قانونی و تمکین نکردن از مراجع ذیربط توقیف شد؛ همچنین شبکه نمایش خانگی نماوا بدلیل امتناع از انجام تعهدات قانونی مسدود شد.» پلتفرم «نماوا» در واکنش به این مسدودی، بیانیه‌ای صادر و ادعا کرد که سریال از همان مرحله ساخت دارای مجوز بوده و دلیل توقیف، اختلاف بر سر فقط ۶۲ ثانیه سریال بوده است.

فریادهای خاموش وطن
ساخت سریال «سووشون» تنها یک پروژه فرهنگی نیست، بلکه گامی بلند در مسیر بازنمایی تاریخ معاصر ایران از زاویه‌ای ملی، زنانه و انسانی با تمرکز بر هویت و وطن‌دوستی است. نرگس آبیار با کارنامه‌ای پربار و آثاری چون «شیار ۱۴۳»، «نفس» و «شبی که ماه کامل شد»، نشان داده که به‌خوبی از عهده ترکیب تاریخ، احساس و روایت‌های زنانه برمی‌آید. با وجود حواشی ایجاد شده پیرامون مراحل تولید از هزینه‌های نجومی تا اعتراض به ساخت در بناهای تاریخی، «سووشون» به مرحله نمایش رسیده است و نکته قابل تامل این است که علیرغم همه انتقادات و حساسیت‌ها در مورد سریال، سووشون اثری به شدت وطن‌دوستانه و ضداستعماری با نگاهی به ریشه‌های فرهنگی است. همان نکاتی که همواره مورد تاکید مدیران فرهنگی بوده و خلأ چنین محصولاتی در عرصه هنر ایران احساس می‌شده است.
این که به دلیل چند سکانس یا صحنه‌هایی سوء‌تفاهم‌برانگیز کل سریال 30 قسمتی زیر سوال برود و پلتفرم نمایش‌دهنده از دسترس خارج شود، می‌تواند ناشی از اختلاف سلایقی باشد که در نهایت به نفع محصولات سخیف فرهنگی و آثار مبتذل تمام خواهد شد و میدان را به تولیداتی چون «عشق ابدی» خواهد داد.  تا زمان نوشتن این گزارش، پلتفرم نماوا و سازندگان سریال در بلاتکلیفی و سکوت به سر می‌برند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و سه
 - شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و سه - ۱۰ خرداد ۱۴۰۴