وزارت نفت آماده انعقاد قرارداد با بخش خصوصی به ارزش ۱۳۵ میلیارد دلار است

رونمایی از ۲۰۰ فرصت سرمایه‌گذاری

وزیر نفت در رویداد «تحول در سرمایه‌گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران»  از ارائه بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایه‌گذاری به ارزش 135 میلیارد دلار خبر داد و گفت که این وزارتخانه «آماده مذاکره با بخش خصوصی درباره انواع قراردادهاست.»
محسن پاک‌نژاد در آیین گشایش رویداد «تحول در سرمایه‌گذاری و توسعه بالادست صنعت نفت و گاز ایران» با اشاره به تدبیر رهبر معظم انقلاب در نام‌گذاری امسال به‌عنوان «سال سرمایه‌گذاری برای تولید» گفت: «این نام‌گذاری تنها یک شعار نیست، بلکه نقشه ‌راهی جامع برای همه بخش‌های اقتصادی کشور، به‌ویژه صنعت نفت و گاز محسوب می‌شود. امروز با برگزاری این رویداد، گامی مؤثر در راستای تحقق این تدبیر حکیمانه برداشته‌ایم.»
وی با اشاره به تمرکز این رویداد بر سه محور «سرمایه‌گذاری»، «تولید» و «تحول ساختاری» بیان کرد: «وزارت نفت تاکنون ۱۶ قرارداد در قالب IPC برای توسعه ۲۳ میدان نفتی و گازی با مجموع سرمایه‌گذاری بیش از ۲۷ میلیارد دلار امضا کرده است که از این تعداد، ۹ قرارداد با ارزشی بالغ بر ۱۳ میلیارد دلار در مرحله اجرا قرار دارند و بقیه نیز در آستانه نهایی شدن و در شرف تنفیذ هستند.»
وزیر نفت از امضای قرارداد فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با سرمایه‌گذاری حدود ۱۷ میلیارد دلار به‌عنوان بزرگ‌ترین پروژه اخیر یاد کرد و گفت: «امیدواریم این قرارداد نیز به‌زودی تنفیذ شود و اجرای آن با مشارکت پیمانکاران بزرگ داخلی آغاز شود.»
 پاک‌نژاد از ارائه بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایه‌گذاری و تأمین مالی با ارزشی بیش از ۱۳۵ میلیارد دلار در رویداد تحول در سرمایه‌گذاری خبر داد و اظهار کرد: «ارزش راهبردی این فرصت‌ها فراتر از حجم سرمایه‌گذاری بوده و اصلی‌ترین مزیت این بسته‌ها در طراحی نوین ابزارها، قراردادها و تسهیلات است که با هدف کاهش ریسک سرمایه‌گذار، تسریع بازگشت سرمایه و افزایش شفافیت ساختار پروژه‌ها ارائه شده‌اند.»
وی ادامه داد: «فرصت‌های سرمایه‌گذاری در رابطه با طیف متنوعی از پروژه‌ها ارائه شده است که می‌توان به «توسعه ۱۰۰ میدان نفتی و گازی»، «طرح‌های نوآورانه در جمع‌آوری گازهای مشعل»، «احداث واحدهای فرآورشی سریع‌الاحداث»، «خطوط انتقال»، «ایستگاه‌های تقویت فشار» و حتی «پروژه‌های توپکرانی هوشمند» اشاره کرد.»
وزیر نفت با تأکید بر رونمایی از بسته مشوق‌ها و تسهیلات جدید قراردادی در بخش بالادستی نفت و گاز در این رویداد گفت: «تنوع در سبد قراردادی که برای بخش خصوصی طراحی شده است، می‌تواند بسیاری از نگرانی‌های قبلی سرمایه‌گذاران را در مورد محدودیت قالب قراردادی شرکت ملی نفت ایران برطرف کند.»
پاک‌نژاد تأکید کرد: «قراردادهای IPC و قراردادهای مشارکت عمومی- خصوصی به همراه شیوه‌نامه جدید تأمین مالی با دستورعمل‌های جدید، شفاف و عملیاتی، مسیری جدید در توسعه میدان‌های مشترک و مستقل باز خواهد کرد.»
وی ادامه داد: «برای نمونه، آغاز اجرای مدل تأمین مالی پروژه میدان مشترک سهراب، به‌عنوان یکی از نخستین پروژه‌های بهره‌مند از شیوه‌نامه جدید، گام نخست در عملیاتی شدن این تحول است. این انعطاف‌پذیری و شفافیت، پیامی واضح به بخش خصوصی و غیردولتی دارد که ما آماده مذاکره حتی بر سر نوع قراردادها هستیم.»
 
راه‌اندازی صندوق تضمین نفت
وزیر نفت همچنین از امضای مشارکت‌نامه اعضای سهامدار صندوق تضمین نفت خبر داد و گفت: «این صندوق با سرمایه ۳۰۰ میلیون یورویی و ظرفیت صدور ضمانت‌نامه تا سقف ۶ میلیارد دلار مشارکت شرکت ملی نفت ایران، بانک‌ها، بورس انرژی و شرکت‌های اکتشاف و تولید برای پشتیبانی از سرمایه‌گذاران در پروژه‌های بالادستی طراحی شده است.»
ابزار جدید برای جمع آوری سرمایه‌های خرد
پاک‌نژاد معرفی ابزار جدید تأمین مالی جمعی با نام «پتروکراد» را یکی دیگر از دستاوردهای رویداد تحول در سرمایه‌گذاری برشمرد و بیان کرد: «این ابزار برای نخستین بار امکان جذب سرمایه‌های خرد مردمی از مسیر بازار سرمایه را در صنعت نفت فراهم می‌سازد.»
وزیر نفت افزود: «طبیعتاً سرمایه‌های مردمی می‌تواند به حرکت درآید و هم در رونق اقتصادی کشور مؤثر باشد و هم منافع آن به مردم بازگردد. بخشی از این مشارکت از طریق مدل‌هایی همچون صندوق‌های پروژه صورت می‌گیرد که در یکی از پنل‌های پیش رو معرفی خواهد شد. در قالب این صندوق‌ها، مردم می‌توانند سرمایه‌های خود را وارد پروژه‌های نفتی کرده و در سودآوری آنها سهیم شوند.»
وی ادامه داد: «همچنین از دیگر اقدام‌های شاخص در این رویداد می‌توان به واگذاری گازهای مشعل با نرخ پایه صفر به سرمایه‌گذاران طرح‌های جمع‌آوری اشاره کرد.»
 
دعوت از نخبگان برای همراهی صنعت نفت
وزیر نفت ایجاد تحول در حوزه سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز را در گرو هم‌افزایی و همکاری همه‌جانبه میان ارکان حاکمیت دانست و افزود: «حضور نمایندگان محترم مجلس، مدیران ارشد نظام بانکی، بازار سرمایه، بیمه‌ها، شرکت‌های بزرگ صنعتی و سرمایه‌گذاران داخلی و بین‌المللی، گواه روشنی بر اجماع ملی برای توسعه صنعت نفت به‌عنوان پیشران اقتصاد کشور است.»
وی در پایان خطاب به نخبگان، فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران گفت: «از همه فرهیختگان دعوت می‌کنم با نگاهی نو، با جسارت و با اعتماد به این فرصت‌ها، صنعت نفت کشور را در رسیدن به اهداف برنامه هفتم پیشرفت همراهی کنند. امروز صنعت نفت ایران، آماده‌تر از همیشه، با سرعت، شفافیت و سودآوری در مسیر توسعه گام برمی‌دارد.»

 

بــــرش

وزارت نفت آماده همکاری‌های گسترده بین‌المللی

وزیر نفت در مورد تعیین‌ تکلیف وضعیت بنزین سوپر وارداتی و قیمت آن گفت: «توزیع‌کننده و واردکننده با در نظر گرفتن هزینه‌ها آن را تعیین می‌کنند که به‌زودی اعلام می‌شود.» به گزارش ایسنا، پاک‌نژاد در جمع خبرنگاران با بیان اینکه این فرایند در سال گذشته مصوب شد و اکنون ادامه دارد، افزود: «در حال حاضر نحوه ارزیابی شرکت‌ها یا مؤسسات حقوقی که توانایی واردات بنزین و آنهایی که توانایی ورود در عرضه توزیع با استفاده از زیرساخت‌های بنزین را دارند در حال انجام است.» او ادامه داد: «در مرحله بعدی ارزیابی‌ها نهایی می‌شود و به‌زودی مقدمات اولیه کار فراهم می‌شود که جزئیات آن حتماً به اطلاع مردم خواهد رسید.»وزیر نفت درخصوص میدان آرش گفت: «در این رابطه مباحثی مطرح است هر زمان که مرزهای بین‌المللی احصا شود، ما می‌توانیم برای توسعه اقدام کنیم، میدان آرش در حوزه وزارت خارجه در دست بررسی و مذاکره است.» به گفته وی، هنوز در رابطه با این موضوع چیزی به وزارت نفت ابلاغ نشده است. او با بیان اینکه پیش‌بینی لازم برای هرگونه گشایش بین‌المللی انجام شده، گفت: «در دوران تحریم هم با برنامه‌ریزی دقیق، پروژه‌ها را پیش بردیم. اگر گشایشی حاصل شود، آمادگی کامل برای همکاری‌های گسترده‌تر بین‌المللی داریم.»