نمایندگان مجلس در گفتوگو با «ایران» مطرح کردند
بهارستان پشت تصمیم نظام
نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا چه نگاهی دارند؟ پاسخ به این پرسش با تنوع دیدگاه حاکم بر مجلس شورای اسلامی سهل و ممتنع نیست. به رغم معدود نمایندگانی که در شبکههای اجتماعی با هرگونه مذاکره با آمریکا مخالفت میکنند؛ نگاه اکثریت نمایندگان مجلس حمایت از دستگاه دیپلماسی و نمایندگان در مذاکرات، در عین تأکید بر ضرورت احتیاط در مقابل غیرقابل اعتماد بودن طرف آمریکایی است. این موضعی است که در گفتوگوی تعدادی از نمایندگان مجلس با «ایران» در حاشیه جلسه علنی دیروز بازتاب یافت.
مهراوه خوارزمی
روزنامه نگار
علت غیرمستقیم بودن مذاکره بیاعتمادی است
علی زندیان
عضو کمیسیون اقتصادی
مذاکراتی که اکنون موضوع بحث است و البته به نحوی امتدادی بر مذاکرات غیرمستقیمی است که در گذشته جریان داشت، امتدادی بر همین رویکرد صلح طلبی ایران است. تنها مسألهای که مطرح است، بیاعتمادی جدی به دولتمردان آمریکایی است. آنان در گذشته نشان دادهاند با زیاده طلبی به توافق و تعهد خود پشت پا میزنند که اگر غیر از این بود و نشانه جدی از تغییر رویه آنان مشاهده میشد، مذاکره مستقیم هم ممکن بود. اگر مقام معظم رهبری بیان میکنند که مذاکره ایرادی ندارد و میتوان در یک کشور ثالث به صورت غیرمستقیم مذاکره کرد، ناشی از همین غیرقابل اعتماد بودن طرف مقابل است. با اینکه ملت ایران ملتی نیست که باج بدهد و در مقام ضعف و کرنش بایستد. دولت هم اعلام کرد که مذاکره را یک ابزار میبیند نه یک هدف. با همین رویکرد توقع میرود ما در داخل همه مسائل را به مذاکره پیوند نزنیم و تیم مذاکراتی ما با احتیاط و دقت لازم کار را پیگیری کند. از نظر رویکرد مجلس نسبت به مأموریتی که بر عهده وزارت امور خارجه قرار گرفته، باید گفت دستگاه دیپلماسی سیاستهای نظام و مجموعه حاکمیت را نمایندگی میکند. بنابراین قطعاً اکثریت ما نمایندگان بر این نظر هستیم که اگر طرف مقابل بر اعتمادسازی تلاش کند و به سمت زیاده خواهی نرود، میشود در مذاکرات پیش رفت. مردم ایران از حقوق خود برای بهرهمندی از فناوری صلحآمیز هستهای عدول نخواهند کرد و آینده خود را قربانی تهدیدهای آمریکایی نمیکند.
حمایت مجلس از مذاکره عقلانی
احمد فاطمی
عضو کمیسیون اجتماعی
پیشینه تحولات و سابقه بد طرف آمریکایی سبب شده که همه ما به حسن نیت طرف آمریکایی بدبین باشیم. بر اساس همین بدبینی منطقی است که به باورم در این مقطع مذاکره غیرمستقیم گزینه منطقیتر و به صلاحتری است، مگر آنکه نشانههایی از تغییر رویه در طرف آمریکایی دیده شود. بر این اساس مذاکرات در شرایط فعلی امری توأم با عقلانیت و تصمیمی منطقی است، اما باید به طرف آمریکایی نشان دهیم که در مقابل ایران صرفاً میتوانند به نتیجه دادن مذاکره بدون پیششرط و فارغ از تهدید امیدوار باشند. ایران کارتها و ابزارهایی برای چانهزنی دارد و بر اساس آن باید به یک نقطه مشترک برسند. در موضوع نحوه حمایت مجلس از مذاکره هم چنانکه بارها گفتهام، کلیت مجلس در مسیر عقلانیت است. البته بخشی از رادیکالها هم هستند که صدای بلندی دارند و البته هر کس که صدای بلندتری داشته باشد، لزوماً حق با او نیست. بنابر این به رادیکالها توصیه میکنم به آنچه در جریان است به عنوان یک فرصت نگاه کنند و از جنجال و هیاهو بپرهیزند و به دنبال خالی کردن دل مردم و گرفتن شجاعت از مسئولان نباشند. همه ما در فضای عقلانی و منطقی و مبتنی بر نقد سازنده میتوانیم در این باره گفتوگو کنیم. البته ما هم به آمریکا بیاعتماد هستیم، اما معتقدیم مذاکره در شرایط فعلی بهترین راه است.
مذاکره برای دفاع از حقوق ملت
عمران عباسی کالی
عضو کمیسیون آموزش
مذاکرات پیش رو در عمان، فارغ از اینکه در گذشته مسبوق به سابقه بوده، مذاکراتی است که با هدف حفظ حقوق و برنامه صلحآمیز هستهای کشور انجام خواهد شد. طبیعی است که مذاکرهکنندگان ایرانی محافظت از استقلال، عزت و کرامت انسانی شهروندان ایران و نیز آرمانهای ملی و انقلابی را به جد در نظر خواهند داشت. ایران نه برای معامله، بلکه برای مذاکرهای بر پایه تعقل و بر مبنای اراده برای رسیدن به نتیجه در عمان حضور مییابد. نتیجهای که باید در راستای تأمین حقوق مدنی مردم ایران بر مبنای قانون اساسی و مورد رضایت اکثریتشان باشد.
مشخص است که طرح پیش شرط از سوی رئیسجمهوری آمریکا و تصور اینکه بتوانند مذاکره را در سایه تهدید و تحریم پیش ببرند امری اشتباه و در تعارض با ضرورت برگزاری مذاکره از موضع برابر و فراهم ساختن مقدمات لازم برای دستیابی به مفاهمه است. آمریکاییها هنگام عزیمت به سوی مسقط باید بدانند که راهی جز احترام به منافع ملی ایران و حقوق حقه مردم آن ذیل حقوق تعریف شده در نظام بینالملل ندارند. زیرا مفهوم مذاکره هر چه باشد، تسلیم یک کشور در مقابل کشور دیگر نیست. خاصه آنکه ملت ایران در بلندای تاریخ خود این تسلیم ناپذیری را اثبات کرده است. ملت ایران نه از مذاکره هراس دارد و نه در برزخ تهدیدات میماند. مردم سرزمینی که ویل دورانت آن را مهد تمدن بشری توصیف کرده است، منتظر نمیمانند تا کشوری بخواهد برایش تعیین تکلیف کند. باید از دستگاه دیپلماسی در مذاکراتی که هدف اصلیاش پیگیری منافع و دفاع از حقوق ملت ایران است، حمایت کرد.
مجلس از مذاکره کنندگان حمایت میکند
احمد انارکی محمدی
عضو کمیسیون اقتصادی
مذاکره امری برای امروز و دیروز کشور نیست. قبلاً هم مذاکرات متعددی از همین دست در جریان بوده است. این اطمینان نیز وجود دارد که مذاکرهکنندگان کشورمان دیپلماتهایی انقلابی و تأیید شده هستند که به آنان اختیار داده شده تا در چهارچوب سیاستهای کلی نظام و مسیر تعیین شده عمل کنند. آنان نیز قطعاً در راستای منافع ملی کشور عمل میکنند و از آنها عدول نخواهند کرد. دستگاه دیپلماسی با توجه به شناختی که از طرف آمریکایی بویژه از بدعهدیهای آنان دارد، غافل نخواهد بود و در مقابل هرگونه زیاده خواهی ایستادگی خواهد کرد.
به رغم برخی اظهارنظرها در مخالفت با نفس مذاکره، باید گفت قرار نیست هیچ یک از مسئولان دولتی یا نمایندگان مجلس براساس رویکردها و سلیقههای میلی خود سخن بگویند. آنچه اهمیت دارد نگاه ملی به منافع کشور و سیاستهای کلی نظام است. هر کسی میتواند نظر خود را ارائه کند، اما آنچه اتفاق میافتد باید به نفع مردم و کشور باشد. بر همین مبنا کلیت مجلس، فارغ از پیشرفت یا متوقف شدن مذاکرات، قطعاً از مذاکرهکنندگان ایرانی حمایت میکند. زیرا اتفاقی که در پیش است در قالب سیاستهای کلی نظام است و از سوی مقامات عالی نظام تأیید شده است. نمایندگان مجلس نیز قطعاً بررسیهای خود را دارند و بر اقدامات دستگاه دیپلماسی نظارت و امور را پیگیری میکنند.