استاندار یزد در گفت وگو با «ایران » از وارد مدار شدن یکی از ایستگاههای پمپاژ خبر داد
آب امروز به یزد می رسد
شیما جهان بخش
خبرنگار
خسارت وارد شده چه میزان و در کدام مناطق بوده است؟
تعرض به خط لوله انتقال آب یزد در هفته گذشته منجر به آسیب دیدن شدید ایستگاههای پمپاژ شماره 3 و 4 شد. این ایستگاهها به آتش کشیده شدهاند و باعث قطع جریان آب انتقالی به استان یزد و قرارگیری این استان در وضعیت قرمز شدند. بر اساس گزارش مجموعههای مربوطه، این حادثه به قطع کامل خط انتقال آب شرب استان یزد از کوهرنگ منجر شده است.
در حال حاضر بررسیهای اولیه نشان میدهد نزدیک به 180 میلیارد تومان به این خط و تأسیسات مرتبط با آن خسارت وارد شده است. همچنین بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان برای مدیریت شرایط در استان و تأمین آب مورد نیاز شهروندان هزینه شده است.
این حادثه چه آسیبی به وضعیت مردم استان یزد وارد کرده و در حال حاضر شرایط چگونه است؟
این حادثه باعث شده تا مردم یزد با مشکل کمبود آب شرب مواجه شوند. از آنجا که حجم آب انتقالی به یزد کامل قطع شده، نیازهای اولیه مردم تحت تأثیر قرار گرفته و نگرانیهای زیادی در میان شهروندان ایجاد شده است. با توجه به اینکه این حادثه در ایام پایانی ماه رمضان و تعطیلات عید فطر رخ داد، میزان مصرف آب بشدت افزایش یافته و ذخایر آب شهر رو به کاهش رفت. در حال حاضر مردم آب شرب خود را از محل ایستگاههای برداشت آب، تانکرهای توزیع آب سیار و تهیه آب معدنی تأمین میکنند.
آیا متعرضین مشخص شدهاند؟
تا این لحظه، اطلاعات رسمی و مشخصی در خصوص هویت افرادی که به خط لوله آب تعرض کردهاند، منتشر نشده است. البته این موضوع توسط مرجع قضایی به جد درحال پیگیری است.
چه اقداماتی برای تأمین آب شرب مردم انجام شده است؟
استانداری یزد با همکاری دستگاههای مسئول وهمکاری استانها تانکرهای سیار آبرسانی را در میادین و معابر اصلی شهر یزد مستقر کرده است تا نیازهای اولیه مردم برطرف شود. همچنین از شهروندان خواسته شده است که با توجه به وضعیت بحرانی، در مصرف آب صرفهجویی کنند.
از سوی دیگر، تأمین آب از منابع جایگزین نیز در دستور کار قرار گرفته است، اما با توجه به حجم بالای مصرف در این ایام، نیاز به همکاری عمومی و صرفهجویی بیشتر احساس میشود.
به دنبال تخریب ایستگاهها وخط لوله انتقال آب شرب به استان، تمام چاههای آب شرب موجود در شهر یزد و حتی چاههای کشاورزی و... وشهرستانهای تابعه با رعایت مباحث بهداشتی با حداکثر ظرفیت وارد مدار بهرهبرداری شدهاند. چاههای کشاورزی با کیفیت آب مناسب نیز پس از انجام آزمایشهای لازم به شبکه شرب متصل شدند. از طرفی، چاههای استیجاری کشاورزی با کیفیت آب قابل قبول، به صورت اضطراری به شبکه توزیع آب شرب، آبرسانی میکنند.
با توجه به افت فشار و قطع آب در برخی مناطق شهر یزد، ۱۳ تانکر ۱۰ هزار لیتری و ۵۰ تانکر ۲ هزار لیتری برای توزیع آب شرب مستقر شدند. همچنین بیش از ۱۳۰ هزار بطری آب معدنی از استانهای مختلف برای رفع مشکل کم آبی به این استان ارسال شده است. از طرفی دستگاههای بستهبندی تصفیه سیار آب از برخی استانها به استان یزد ارسال شده است.
تأمین امنیت خطوط انتقال آب بر عهده کدام استان است؟
تأمین امنیت خطوط لوله انتقال آب بهصورت منطقهای و بر اساس حوزه استحفاظی هر استان انجام میشود. به این معنا که هر استان با توجه به محدوده جغرافیایی خود، مسئولیت حفاظت و نظارت بر بخشهایی از خطوط لوله انتقال آب را بر عهده دارد.
بازسازی ایستگاه پمپاژ خط انتقال آب شرب تا چه زمانی انجام میشود؟
یکی از دستگاههای ایستگاه پمپاژ آب، تعمیر و بازسازی و وارد مدار شده و طبق اعلام شرکت آب منطقهای، پیشبینی میشود که آب روز یکشنبه (امروز) به استان یزد برسد. البته تعمیرات ایستگاه شماره سه، به دلیل حجم بالای آسیبدیدگی، حداقل ۲ ماه زمان نیاز دارد. از مردم شریف و صبور استان یزد که با وجود مشکلات ناشی از قطع آب، شکیبایی نشان دادند، صمیمانه قدردانی میکنم. همچنین از مدیران و کارکنان آب منطقهای و آب و فاضلاب استان که در این روزهای سخت با تمام توان برای رفع مشکل تلاش کردند، کمال تشکر را دارم.
بــــرش
گفتوگوی منطقی و پایدار راهی
برای کاهش تنشهای آبی
استان یزد تا چه حد برای تأمین آب، وابسته به خط انتقال آب از کوهرنگ است؟
استان یزد، به عنوان یکی از مناطق خشک و کمآب کشور، همواره با چالشهای متعددی در تأمین آب شرب روبهرو بوده است. تأمین آب شرب یزد از طریق خط لوله انتقال آب از سایر استانها، نتیجه تلاشهای گستردهای است که با درک شرایط بحرانی آب در این منطقه صورت گرفته است.
متأسفانه به تازگی و برای دفعات مکرر خط لوله انتقال آب شرب به یزد، توسط تعداد اندکی که حسابشان از مردم اصفهان جداست مورد تعرض قرار گرفته است. این اقدام غیرقانونی که باعث آسیب به زیرساختهای حیاتی آبرسانی شده، پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی گستردهای برای مردم یزد در پی دارد.
مسدود شدن یا آسیب دیدن خط لوله انتقال آب به معنای ایجاد بحران در تأمین آب شرب مردم یزد است. بیآبی، با ایجاد مشکلات مختلف، میتواند به آسیبهای اجتماعی نیز منجر شود. از این رو، هرگونه تعرض به این خط لوله و عدم انتقال آب شرب به استان میتواند موضوع بهداشت و سلامت مردم استان یزد را به چالش مهم تبدیل کند.
تخریب خط انتقال آب به یزد دستاویز رسانههای مجازی خارج کشور شده است برای ایجاد فاصله و اختلاف بین دو استان یزد و اصفهان. نظر شما در این باره چیست؟
مردم یزد و اصفهان همواره در طول تاریخ به واسطه فرهنگ غنی، میراث تاریخی و اشتراکات اجتماعی با یکدیگر پیوندی دیرینه داشتهاند. هر دو استان از مراکز مهم گردشگری کشور به شمار میروند و بناهای تاریخی، هنرهای سنتی و صنایع دستی بینظیر آنها نشان از تمدن کهن و هویت فرهنگی مشترک دارد. یزدیها و اصفهانیها، نه تنها به لحاظ فرهنگی بلکه به عنوان دو برادر از یک خانواده بزرگ ایرانی، در بسیاری از جنبههای زندگی اجتماعی نیز همپیمان و همدل هستند.
بدون شک، حل چالشهای آبی نیازمند همکاری همهجانبه، تعامل و درک متقابل است. گفتوگو و یافتن راهکارهای منطقی و پایدار میتواند به کاهش تنشها و حل مسالمتآمیز مشکلات کمک کند.