پیشخوان فرهنگی
روایتهای اخلاقی در«اندوه مدرسه»
پرداختن به موضوعات روانشناختی و اخلاق از مباحث قابل توجهی است که در آثار مکتوب بسیاری از نویسندگان دنیا قابل مشاهده است. مانند اثر تازهای که دانیل پناک نویسنده فرانسوی منتشر کرده است. این کتاب «اندوه مدرسه» نام دارد با ترجمه اسماعیل کرمنژاد و به علاقهمندان این ژانر از کتابهای داستانی پیشنهاد میشود. اندوه مدرسه خود زندگینامهای دردناک است. ماجراهای «پسربچه خنگی» که گویا مقابل فهمیدن مقاومت میکند. به گفته برادرش سگشان از او باهوشتر است، اما سرانجام روزی میرسد که یک آموزگار او را «از دست خودش نجات میدهد» و تغییر آغاز میشود. تقریباً در زندگی دانشآموزی همه ما، معلمی پیدا میشود که با گفتار یا رفتاری متفاوت، تأثیری ماندگار در ما به جای میگذارد. دنیل پناک نیز خود سرانجام مسیر آموزگاری را در پیش میگیرد تا ناجی «خنگهای جدید» شود و این دگردیسی از او نویسندهای بزرگ میسازد. پناک در کلاسها و کتابهایش در جستوجوی «پرستوهای مهاجری» است که در آغاز مسیر خود، به شیشه پنجرهای خورده و بالشان زخمی میشود. پناک یکی از ناجیهای این پرستوهاست.
اجرای چکناواریان در ارمنستان
اُپرای «رستم و سهراب» به آهنگسازی لوریس چکناواریان فروردین ماه ۱۴۰۴ در ایروان روی صحنه میرود. نویدی برای علاقهمندان به اپرا و دوستداران لوریس چکناواریان که مدتها از تماشای اجرای این آهنگساز و رهبر ارکستر محروم ماندهاند. البته این کنسرت قرار است در ارمنستان برگزار شود و بیشتر به ایرانیان مقیم در این کشور پیشنهاد می شود. لوریس چکناواریان با انتشار ویدیویی در صفحه اینستاگرامش اعلام داشته: «سلام دوستان گرامی. امروز تولد یکی از آثار من است. اُپرای رستم و سهراب شاهکار فردوسی که سالهای سال کار کردم تا این داستان زیبا را به صورت اُپرا درآوردم و امروز در اُپرای ایروان برنامهریزی کردم و ۱۱ تا ۱۳ فروردین اجرا خواهد شد. برای من افتخار بزرگی است و خوشحالم که دوست عزیزم یارتا یاران که هنرپیشه، کارگردان و شاعر بزرگی است، کارگردانی و طراحی این اُپرا را برعهده دارد و کار فوقالعادهای انجام داده و امیدوارم شما دوستان گرامی، تشریف بیاورید و همه باهم به اتفاق، این شاهکار ادبی رستم و سهراب فردوسی را به آهنگسازی من شاهد باشید و ببینید و بشنوید. به امید دیدار.» اجرای صحنهای و کامل اُپرای «رستم و سهراب» (در دو پرده) با آهنگسازی و رهبری لوریس چکناواریان، طراحی صحنه، لباس و کارگردانی یارتا یاران ۱۱ تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ (۳۱ مارس، یکم و ۲ آوریل ۲۰۲۵) در سالن اُپرای ایروان ارمنستان به روی صحنه میرود.
یک پرفورمنس در یک عصر دلچسب
خانه هنرمندان این روزها با چیدمانی متفاوت میزبان مخاطبانی دیگر از جنس هنر است. علاقهمندان به یک پرفورمنس تماشایی با طراحی و اجرای بهمن عباسپور. «رکوئیم اطلسهای زاگرس» روز جمعه ۲۴ اسفند ۱۴۰۳، بین ساعت ۱۶ تا ۲۰ در تمامی لابیهای خانه هنرمندان ایران اجرا میشود. این اجرا با بهرهگیری از فضای راهروهای خانه هنرمندان ایران و چیدمانهای صورت گرفته برای مخاطبان رایگان است و هر زمان و به هر میزان که تمایل داشته باشند میتوانند ازاین اجرای چهارساعته که بدون وقفه برگزار میشود دیدن کنند. البته این کار اول بهمن عباسپور نیست تا به حال پرفورمنسهای متعددی از جمله «پرومته در زنجیر»، «هفتاد و شش دو صفر»، «الف نون الف ر» و... را در نسخههای متفاوت اجرا کرده که مورد استقبال بسیاری از علاقهمندان به پرفورمنس، تئاتر و هنرهای مفهومی قرار گرفته است.