رئیس‌جمهوری با حضور میدانی در شهرستا ن‌های اسلامشهر، بهارستان و رباط‌کریم در جریان مشکلات قرار گرفت

۴ چالش جنوب غرب استان تهران

رئیــــــــــــــس‌جـــــمهـــــــــوری در
شهرستان‌اسلامشهر از سازمان پژوهش‌های صنعتی واقع در بخش احمدآباد مستوفی این شهرستان، مرکز خیریه و نیکوکاری ریحانه احمدآباد و از شرکت‌های دانش‌بنیان واقع در سازمان پژوهش‌های صنعتی بازدید کرد. دکتر مسعود پزشکیان همچنین در جریان دومین بخش از سفر دولت وفاق ملی به شهرستان‌های استان تهران، با حضور در شهرستان رباط‌کریم، از شرکت‌راک، تولیدکننده قفسه‌های فروشگاهی و صنعتی و شرکت نیکان‌تک ایرانیان، تأمین‌کننده پیچ و مهره موردنیاز تجهیزات صنایع پتروشیمی، مستقر در شهرک صنعتی پرند بازدید کرد.
شرکت راک یکی از تولیدکنندگان اصلی قفسه‌بندی‌های فروشگاهی و صنعتی است که فعالیت خود را از سال ۱۳۸۰ آغاز کرده است.
در این سفر اولین بوستان بانوان و مجموعه ورزشی، گردشگری و فرهنگی استان تهران در شهر گلستان شهرستان بهارستان با حضور
زهرا بهروز‌آذر معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری و مسئولان این شهرستان روز پنجشنبه به بهره‌برداری رسید. همچنین محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز پنجشنبه از مراکز و پروژه‌های درمانی شهرستان‌های رباط کریم و بهارستان بازدید کرد.

بررسی میدانی مشکلات
نشست شورای اداری شهرستان‌های اسلامشهر، بهارستان و رباط‌کریم در شهرستان بهارستان عصر پنجشنبه هفته گذشته با حضور رئیس‌جمهوری، شماری از اعضای هیأت دولت و مسئولان این شهرستان‌ها برگزار شد.
فرمانداران شهرستان‌های جنوب‌غرب استان تهران در این نشست موضوع آب، حمل‌و‌نقل عمومی، بهداشت و فضای آموزشی را از مهم‌ترین چالش، مسائل و مشکلات شهرستان‌های خود اعلام کردند و رسیدگی و چاره‌اندیشی  برای حل این مسائل را خواستار شدند. فرماندار شهرستان اسلامشهر در این نشست گفت: «پروژه مترو شهرستان اسلامشهر به‌عنوان یک طرح ویژه با ۶۵ درصد پیشرفت که سه همت برای آن هزینه شده و باید ۲ همت دیگر برای تکمیل این پروژه تأمین گردد که این امر توجه و حمایت مسئولان را می‌طلبد.»
نورالله طاهری ادامه داد: «پروژه بیمارستان شهرستان اسلامشهر اگر افتتاح شود، تنها ۵۰ درصد نیاز تخت‌های بیمارستانی را تأمین خواهد کرد که تخصیص اعتبار از ماده ۳۸ به این پروژه می‌تواند به بهره‌برداری آن در کمتر از ۶ ماه کمک کند.»
این مسئول با اشاره به مشکلات و نیازهای شهرستان‌های استان تهران اضافه کرد: «شهرستان‌های استان تهران با شهر تهران قابل مقایسه نیستند و زیرساخت‌های آنها نسبت به جمعیتشان فاصله زیادی دارد که برای حل مشکلات موجود، نیاز به نگاه خاصی است.» نماینده مردم شهرستان بهارستان و رباط‌کریم در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست به بیان اولویت‌های منطقه‌ای پرداخت و اظهار کرد: «کمبود آب در منطقه بسیار مشهور است و در این منطقه فقط چاه‌ها تأمین‌کننده آب هستند.»
حسن قشقاوی گفت: «اولویت دوم ما مسأله بهداشت و درمان است، از رئیس‌جمهوری درخواست دارم که به تجهیزات و طرح‌های توسعه بیمارستان‌ها توجه بیشتری شود.»
 
 بزرگ‌ترین سرمایه بهارستان
فرماندار شهرستان بهارستان نیز در این جلسه گفت: «شهرستان بهارستان با مساحت ۶۴ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۷۵۰ هزار نفر، به‌عنوان یکی از مناطق محروم و پرتراکم کشور شناخته می‌شود، اما دارای ظرفیت‌های بالقوه‌ای است که هنوز به‌خوبی مورداستفاده قرار نگرفته‌اند، نیروی انسانی جوان و متعهد این شهرستان، از بزرگ‌ترین ظرفیت‌ها به شمار می‌رود.» مراد مرادی افزود: «ظرفیت‌های اقتصادی شهرستان، بویژه در زمینه تولید کفش، مبل و منسوجات چوبی بسیار قابل توجه است و نیاز به تأسیس خانه کفش ایران و مجتمع‌های اختصاصی مبل در این شهرستان احساس می‌شود.» وی با اشاره به کمبودهای عمده در حوزه‌های آموزشی، بهداشتی و درمانی، گفت: «در بازدید از بیمارستان امام حسین(ع)، مشکلات این مرکز درمانی مورد بررسی قرار گرفت و وزیر بهداشت قول مساعد برای رفع این مشکلات را دادند و امیدواریم با حمایت‌های دولت، این مشکلات بزودی مرتفع شود.»
 
چالش‌های صنایع
تولیدکنندگان و صنعتگران در گفت‌و‌گوی نزدیک و صمیمی با رئیس‌جمهوری مشکلات تولید و صنعت در منطقه جنوب غرب استان تهران را بازگو کردند.
«برخورداری» تولید کننده حوزه لوازم‌التحریر از رئیس‌جمهوری خواست تا دولت فاصله زمانی فراهم‌آوری ارز مورد نیاز تولیدکنندگان را برای تأمین مواد اولیه کاهش دهد و با جلوگیری از ورود کالای قاچاق از مناطق آزاد به حمایت از این صنعت بپرازد. همچنین ترخیص سریع و استفاده صددرصدی از ماشین‌آلات وارداتی از دیگر مواردی بود که وی به آن اشاره کرد.
در ادامه میراحمدی مدیرعامل یک شرکت پروتئینی خواستار حمایت دولت از بخش خصوصی شد و خان‌محمدی مدیرعامل یک شرکت صنعتی در حوزه تولید نان صنعتی خواستار آن شد تا برای جلوگیری از ایجاد ضایعات ۲۰ تا ۳۰ درصدی تولید نان سنتی دولت از واحدهای تولید نان صنعتی حمایت بیشتری کند تا میزان ضایعات به یک درصد کاهش یابد.
وی اظهار کرد: «در حال حاضر مجموعاً ۸۸ هزار نانوایی در قالب سنتی با پخت نان‌های سنگک، تافتون، لواش و... در سراسر کشور وجود دارد که به میزان ۷ میلیون تن آرد را در ۱۱ ماه گذشته مصرف کرده‌اند که از آن مقدار ۲۰ تا ۳۰ درصد تبدیل به ضایعات می‌شود.» خادمی از تولیدکنندگان لوله و اتصالات نیز با اشاره به قطع مکرر برق واحدهای صنعتی، پرداخت حقوق و بیمه کارگران را مشکل برشمرد و در ادامه گفت: «وجود بخشنامه‌های متضاد، تأمین ارز برای واردات مواد اولیه، مساعدت در معافیت و تغییر کاربری زمین‌های واحدهای صنعتی برای گسترش شرکت یا واحد تولیدی، اختصاص یک درصد ارزش افزوده شهرداری‌ها برای اختصاص تصفیه‌خانه و ایستگاه آتش‌نشانی در شهرک‌های صنعتی از جمله مشکلاتی است که از رئیس محترم جمهور تقاضامندیم در رفع آن‌ها اهتمام لازم را صورت دهند.»
در ادامه شاملو مدیرعامل یک شرکت تولیدی قفسه‌های فروشگاهی و انبارهای صنعتی نیز درخصوص مشکلات پیش‌روی شرکت تولیدی‌اش گفت: «دسترسی به آهن‌الات و مواد پتروشیمی و نبود ثبات در قیمت‌ها و رفع مشکلات ارزی، فراهم‌آوری تسهیل در ثبت سفارش، تأمین زمین‌های صنعتی با شرایط مناسب، از جمله مواردی است که نیازمند نگاه ویژه رئیس‌جمهوری است.»

 

پنجشنبه‌ای که گذشت، دومین پنجشنبه‌ای بود که رئیس‌جمهوری به شهرستان‌های اسلامشهر، بهارستان و رباط‌کریم رفت. حضور مسعود پزشکیان، دو مرتبه و در فاصله یک هفته، در راستای بررسی مشکلات شهرستان‌هایی انجام شد که به‌رغم قرار داشتن در مجاورت تهران، از محرومیت دیرینه رنج می‌برند. طرح‌هایی در این سفر افتتاح شد و در نشست‌های کارشناسی نیازهای آتی بررسی و درباره آنها تصمیم‌گیری شد. اما برنامه‌ها و اظهارات رئیس‌جمهوری در نشست‌ها جالب توجه بود. سخنان پزشکیان دو محور داشت؛ تبیین اینکه در شرایط تحریم‌های آمریکا، به جای تسلیم، با تکیه بر ظرفیت‌های موجود باید کاری کرد و البته که می‌توان کاری کرد. تأکید دوم رئیس‌جمهوری، تغییر در نگاه و نوع مدیریت، برنامه‌ریزی و اجرا بود، زیرا بخش عمده مشکلات امروز کشور ناشی از تصلب در شیوه‌های مدیریتی و اجرایی است که کاستی‌های آنها، امروز به شکل ناترازی‌ها نمایان شده است.
 
بازدید از یک مرکز خیریه در اسلامشهر
پزشکیان دومین سفر خود به شهرهای استان تهران را با حضور در مرکز خیریه و نیکوکاری ریحانه‌ اسلامشهر آغاز کرد. رئیس‌جمهوری در بازدید از این مرکز که مهم‌ترین هدف آن تأمین نیازهای زنان سرپرست خانوار است، با مددجویان و کارمندان این مرکز گفت‌و‌گو کرد و در جریان فعالیت‌ها و نیازهای آنان قرار گرفت.
 
باید وضعیت خود را تغییر دهیم
دومین برنامه رئیس‌جمهوری، حضور در نشستی با مدیران شهرستان‌های اسلامشهر، بهارستان و رباط‌کریم بود. پزشکیان ابتدا تأکید کرد که «من بر پیمانی که بستم، هستم. همچنان بر همان باورها پایبندم و بر‌اساس آنها داریم تلاش می‌کنیم.» اینکه چرا رئیس‌جمهوری چنین سخنی را مطرح کرد، از جمله بعدی وی آشکار می‌شود: «وضعیتی که داریم، شایسته ما نیست و باید آن را تغییر دهیم.» احتمالاً این سخن در پاسخ به نگرانی‌های برخی حضار درباره وضعیت کشور مطرح شد.
پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری گزارش داد که «یکی از مسئولان حاضر در جلسه درباره مدیریت قیمت دلار از سوی دولت» مطالبی بیان کرد، اما رسانه‌های دیگر گزارش دادند این مسئول، امام جمعه اسلامشهر بود که مدعی شد پزشکیان در انتخابات عنوان کرده قیمت دلار دست دولت است و دولت هر زمان که بخواهد، می‌تواند آن را مدیریت کند.
رئیس‌جمهوری به این اظهارات ناراست اینطور پاسخ داد: «آنچه ما درباره مدیریت دلار گفتیم، این بود که در جمع سران قوا توافق کردیم و این امر به معنای آن نیست که قیمت دلار کاملاً در دست ما (یعنی دولت) است و هر کار خواستیم می‌کنیم؛ این مسأله بحث مفصلی دارد که جای آن اینجا نیست.»
در این مرحله، پزشکیان رابطه بازارهای داخلی و سیاست خارجی را مورد نقد قرار داد؛ به این صورت: «چند روز است که این سخن را تکرار می‌کنم و باز هم می‌گویم، چرا باید یک نفر در آن سوی کره زمین حرفی بزند و اینجا همه‌جا خالی کنند؟ اگر ما باور داشته باشیم، جا خالی نمی‌کنیم و نمی‌رویم در بازار سکه و ارز بخریم که بعد قیمت آن هم بالا و پایین شود. اگر باور داشته باشیم، یکدیگر را نمی‌ترسانیم که دارد اتفاقی می‌افتد.»
رئیس‌جمهوری سخنان خود را اینطور تکمیل کرد: «ما نمی‌ترسیم؛ می‌مانیم و می‌سازیم و با قدرت هم خواهیم ساخت؛ این آن چیزی است که به آن باور داریم.»
وی تشریح کرد که منظور او از اینکه «می‌سازیم» یعنی «ما می‌سازیم»، نه اینکه دولت به تنهایی یا رئیس‌جمهوری به تنهایی قرار است بسازند.
پزشکیان بعد از آنکه تأکید کرد هر کاری که انجام می‌دهیم، باید مبتنی بر آینده‌نگری باشد، باز هم به مسأله تحریم‌ها بازگشت و اینکه در قبال تحریم‌ها، باید چه رویکردی داشته باشیم. وی گفت: «نباید از تحریم و فشار بترسیم.»
ادامه سخن پزشکیان روشن می‌کند که چرا وی تأکید کرد نباید از تحریم و فشار بترسیم. رئیس‌جمهوری گفت: «برخی می‌گویند ما هیچ راهی نداریم، الا اینکه بنشینیم مذاکره کنیم. ما نگفتیم قرار نیست که مذاکره کنیم، اما قرار نیست مقابل قلدرها سر خم کنیم. قرار نیست بیایند به ما بگویند سلاح‌هایت را کنار بگذار و با ما مذاکره کن؛ آن‌وقت هر موقع هم که شما خواستی بیایی ما را بزنی و بروی؛ این چه منطق مذاکره‌ای است؟!»
رئیس‌جمهوری اظهار کرد که وی و دولتش از ابتدا اعلام کرده‌اند بنای دعوا نداریم، اما «نمی‌شود همه تحریم‌ها را علیه ما اعمال و تشدید کنند و بعد بگویند بیا بنشینیم حرف بزنیم و مذاکره کنیم.» وی با اشاره به این ضرب‌المثل تصریح کرد: «اول برادری‌ات را ثابت کن، بعد ادعا کن.»
اما حالا که قرار نیست مقابل زورگو سر خم کنیم، چه باید بکنیم؟ پاسخ پزشکیان این بود: «البته این به معنای این نیست که ما الان باید گرفتار مسائل مختلف در زمینه آب، نان، معیشت و زندگی خودمان باشیم. ما می‌توانیم دست به دست هم دهیم و با کمک هم از بحران‌ها عبور کنیم و کشور را به چشم‌اندازی که رهبر معظم انقلاب اسلامی ترسیم کرده‌اند، برسانیم؛ این کاملاً امکانپذیر است.»
چگونه امکانپذیر است که به قول پزشکیان دست به دست هم بدهیم و از مشکلات عبور کنیم؟ پزشکیان ابتدا بر اهمیت مدیریت منابع و برنامه‌ریزی صحیح تأکید کرد و سپس گفت: «اگر بتوانیم با بهترین کیفیت و دقیق‌ترین روش‌ها مدیریت کنیم، امکان تأمین تمام بیمارستان‌ها و زیرساخت‌های مورد نیاز کشور را خواهیم داشت. ما این ظرفیت را داریم، به شرط آنکه در کنار یکدیگر، با منطق، علم و یک نقشه مشخص پیش برویم.»
راه دیگر مدنظر رئیس‌جمهوری «تعامل و گفت‌و‌گو برای یافتن راهکارهای مؤثر» در درون کشور بود. «راه دیگر تفویض اختیارات به مدیران استانی.» پزشکیان وقتی چرایی ضروری بودن تفویض اختیارات به استان‌ها را تشریح کرد، از رسانه‌ها و فضای سیاسی کشور هم بابت بدخوانی‌ها در این باره انتقاد کرد: «عده‌ای در رسانه‌ها این موضوع را به‌گونه‌ای مطرح کرده‌اند که گویی دولت به دنبال فدرالیسم است! فدرالیسم چیست؟ مگر وقتی استاندار، فرماندار یا بخشدار مسئولیت دارد، نباید اختیار هم داشته باشد؟ چطور می‌توان فردی را به‌عنوان مدیر انتخاب کرد، اما اختیارات لازم را از او دریغ کرد؟»
رئیس‌جمهوری در عین‌حال تأکید کرد که دولت نگاه ویژه‌ای به حل مشکلات معیشتی مردم دارد و اظهار کرد: «پیش از اجرای بسته‌های معیشتی، کالابرگ‌ها را تا دهک هفتم توزیع خواهیم کرد و پس از عید نیز این روند را ادامه داده و حتی با قدرت بیشتری دنبال خواهیم کرد. ما ممکن است برخی پروژه‌ها را متوقف کنیم، اما اجازه نخواهیم داد که معیشت مردم دچار مشکل شود.»
رئیس‌جمهوری با اشاره به برنامه‌های دولت برای رفع ناترازی برق، در عین‌حال فرهنگ‌سازی در مصرف انرژی را هم ضروری خواند و در تبیین این فرهنگ‌سازی گفت: «کسی نمی‌گوید مردم برق مصرف نکنند، اما آیا واقعاً لازم است که 10 چراغ را همزمان روشن کنیم؟ وقتی مصرف انرژی را در بخش‌های غیرضروری کاهش دهیم، گاز و برق بیشتری برای کارخانه‌ها تأمین خواهد شد. نتیجه این کار آن است که چرخ تولید متوقف نمی‌شود، کارگران بیکار نمی‌شوند و فرصت‌های شغلی بیشتری ایجاد خواهد شد.»
پزشکیان در پایان این نشست، نکته‌ای را مطرح کرد که نیاز اصلی کشور در شرایط فعلی است: یعنی امید و امید همان نخی است که همه بخش‌ها و اجزای مطرح شده از سوی پزشکیان را به‌هم متصل می‌کند. وی گفت: «آنچه امروز بیش از هر چیز اهمیت دارد، تقویت باور، اعتماد و امید در جامعه است.»
 
حضور در یکی از محلات رباط‌کریم
پزشکیان عصر پنجشنبه با حضور از پیش اعلام نشده در محدوده بلوار امام خمینی و بلوار آزادگان شهرستان رباط‌کریم، با دیدار و گفت‌و‌گو با مردم، در جریان دغدغه‌ها و مطالبات آنان قرار گرفت. در این بازدید مردم مسائل و مطالبات خود را بی‌واسطه با رئیس‌جمهوری در میان گذاشتند. وی در رباط کریم، از شرکت «راک» تولیدکننده قفسه‌های فروشگاهی و صنعتی و شرکت «نیکان تک ایرانیان» تأمین‌کننده پیچ و مهره مورد نیاز تجهیزات صنایع پتروشیمی، مستقر در شهرک صنعتی پرند بازدید کرد.
 
دولت از بخش تولید حمایت می‌کند
به دلیل تحریم‌ها، فرآیندهای اقتصادی کشور عادی نیست. به همین دلیل رئیس‌جمهوری، سخنان خود در نشست با فعالان اقتصادی شهرستان‌های جنوب غرب استان تهران را اینطور آغاز کرد: «امیدوارم در جنگ تمام‌عیار اقتصادی که پیش‌رو داریم، موفق باشید.» پزشکیان تأیید کرد که «دشمن تلاش دارد چرخه تولید ما را با مشکل مواجه کند» اما اضافه کرد که «ما نباید اجازه دهیم که این اتفاق بیفتد» و در همین راستا تصریح کرد: «دولت وظیفه خود می‌داند هر حمایتی که از دستش بر می‌آید از شما به عمل آورد.»
رئیس‌جمهوری به پیوستن کشورمان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ظرفیت‌های نهفته در آن، از جمله باز شدن درهای یک بازار حدوداً 300 میلیون نفری به روی تولیدکنندگان کالا و خدمات کشورمان اشاره کرد.
وی درعین حال از فعالان اقتصادی برای قطع گاه و بی‌گاه برق و گاز در اثر ناترازی‌های موجود عرصه انرژی «عذرخواهی» کرد. اما به این عذرخواهی بسنده نکرد، بلکه برنامه دولت برای تأمین برق خورشیدی را هم بیان کرد: «تلاش مداومی را آغاز کرده‌ایم تا این ناترازی‌ها رفع شوند و سال آینده مشکل نداشته باشیم. خرید و نصب تجهیزات تولید 30 هزار مگاوات برق خورشیدی در حال انجام است.»
پزشکیان به یک اتفاق مهم در مدیریت و اجرای این طرح اشاره کرد، یعنی کاهش جدی هزینه‌ها با بررسی کارشناسی. رئیس‌جمهوری گفت: «برآورد شده بود برای نصب 30 هزار مگاوات برق خورشیدی دولت باید 15 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کند، اما کارگروهی با حضور نمایندگان وزارت نیرو، بخش خصوصی و نمایندگان صندوق توسعه ملی تشکیل شد و با پیگیری‌های انجام شده هزینه تجهیزات هر کیلووات برق خورشیدی تا 165 دلار و هزینه آن با نصب تا 265 دلار کاهش یافت به شکلی که حالا برای نصب و تکمیل 10 هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی 2.5 میلیارد دلار هزینه خواهد شد.»