پزشکیان: دعواها در مورد ناترازی را کنار بگذاریم
چهارشنبه و پنجشنبه گذشته، استان بوشهر مقصد چهارمین سفر استانی رئیسجمهوری و اعضای دولت وفاق بود. دریا، صنایع دریایی موجود در استان، نفت و گاز و قرار گرفتن مهمترین و اولین نیروگاه هستهای ایران، از جمله مزیتهای استان بوشهر است، اما بهرغم برخورداری از این مزیتها، بوشهر مانند برخی از استانهای دیگر از آنچه که باید باشد فاصله بسیار دارد. عزم دولت پر کردن همین فاصله است، اما نه صرفاً با طرحها و تصمیمات ستادی خود دولت. در رویکرد دولت وفاق ملی، به جای اینکه توسعه استان بوشهر از ستاد دولت در پاستور دنبال شود، میبایست از درون خود استان طرحریزی شود و بجوشد. از اینرو اهتمام برای ایجاد یک حرکت و تحرک درونی از خود استان، میتواند مهمترین هدف این سفر تلقی شود. این امر از سخنان رئیسجمهوری در این سفر مشخص میشود. مسعود پزشکیان در نشست با فعالان اقتصادی استان با اشاره به اینکه سیاستگذاریهای کلان باید در سطح ملی انجام شود، اما اجرا باید به استانها سپرده شود، اظهارکرد:«کسی که در استان زندگی میکند، بهتر از کسی که در تهران نشسته است میداند که چه مشکلاتی وجود دارد.» وی در همین نشست گفت:«به استاندار محترم گفتهام که هر استان باید یک نقشه راه مشخص داشته باشد. باید بدانیم که به کجا میخواهیم برویم، چه نوع تکنولوژی را میخواهیم به کار بگیریم و چه رویکردی را باید در پیش بگیریم.» سفرهای استانی دولت وفاق برای استانها بدون آورده نیست. کما اینکه رئیسجمهوری در گفتوگو با شبکه خبری استان در پایان همین سفر، از تخصیص 18 هزار میلیارد تومان اعتبار دولتی، 20 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی و 18 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در استان بوشهر خبر داد.
ظرفیتهای ایران برای عبور از مشکلات
عصر چهارشنبه نشست فعالان اقتصادی استان بوشهر با رئیسجمهوری برگزار شد. نمایندگان بخش خصوصی استان، در حوزههای صنعت تا کشاورزی و شیلات دغدغهها و نیازهای خود را با رئیس دولت درمیان گذاشتند. پزشکیان ابتدا اشاره کرد که دغدغههای مطرح شده، در سطوح مختلف دولت بررسی خواهد شد. باوجود این، رئیسجمهوری چشماندازی از امید هم ارائه داد و گفت: «ایران ظرفیتهای بینظیری برای عبور از مشکلات دارد؛ هم نعمتهای خدادادی فراوان است، هم دانش و آگاهی در نخبگان و دانشمندان ما وجود دارد.»
وی پس از این مقدمه که میتوان آن را شرط کافی دانست، شرط لازم برای عبور از مشکلات را اینطور بیان کرد:«اگر اراده کنیم و به نیروهای انسانی خود متکی باشیم، میتوانیم موانع را از میان برداریم و به عزت و سربلندی برسیم. این اعتقاد من است.»
نقد غرب در نشست فعالان اقتصادی
رئیسجمهوری در ادامه نشست با فعالان اقتصادی که تأثیر تحریمهای آمریکا را بیش از سایر بخشها لمس میکنند، به صورت تبیینی به مسأله تحریمها پرداخت.
پزشکیان ابتدا این سؤال را مطرح کرد که «چطور ممکن است کشوری از آن سوی دنیا برای ما تصمیم بگیرد و بگوید که چگونه باید زندگی کنیم؟»
وی با بیان اینکه «میگویند اگر از سیاستهای آنها پیروی نکنیم، تحریم خواهیم شد و از طرف دیگر، ما را به ناامنی و تروریسم متهم میکنند، در حالی که خودشان دانشمندان ما را ترور کردند» اضافه کرد: «آیا تاکنون ایران یک دانشمند آمریکایی یا اروپایی را ترور کرده است؟ آنان آمدند و در خاک ما، نخبههای ما را هدف قرار دادند، سپس ما را متهم کردند.»
رئیسجمهوری در ادامه به تناقض و دورویی غرب و آمریکا درقبال ایران اشاره و تصریح کرد: «بعد از این همه جنایتها، ادعا میکنند که به دنبال مذاکره هستند. این رفتارها هیچ معنایی جز فریبکاری ندارد.»
فرصتهای ایران برای مقابله با تحریم
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه «نباید کشور را محدود به همکاری با چند قدرت جهانی کرد»، به دیگر چشماندازهای امیدبخش اشاره کرد و گفت:«ایران نباید خود را وابسته به غرب بداند. دنیا فقط آمریکا و اروپا نیست. نباید تصور کنیم اگر آنها با ما همراهی نکنند، دیگر راهی برای پیشرفت نداریم. در همین کشور، در همین شرایط، اگر برنامهریزی داشته باشیم، میتوانیم به پیشرفت برسیم.»
الزامات امروز توسعه ایران
رئیس جمهوری در ادامه نشست فعالان اقتصادی به الزامات درونی توسعه پرداخت.
وی ابتدا ریشهیابی چرایی وضعیت امروز در گذشته را ضروری خواند و با بیان اینکه «اگر امروز با مشکلاتی مانند قطع برق و گاز مواجه هستیم، باید به گذشته نگاه کنیم و ببینیم که چرا به این نقطه رسیدهایم» درعین حال گفت که «مهمتر از آن، این است که برای آینده چارهای بیندیشیم. اگر میخواهیم سال آینده این مشکلات را نداشته باشیم، باید از امروز برای آن برنامهریزی کنیم.»
پزشکیان درباره برنامهریزی آیندهنگرانه دولت، به این مسأله اشاره کرد که «دولت بیش از 30هزار مگاوات برق خورشیدی را در دست طراحی دارد که در صورت تحقق، دیگر در تابستان با مشکل مواجه نخواهیم شد.»
نقش نخبگان در مدیریت کشور، دیگر ظرفیت مورد اشاره رئیس جمهوری بود. پزشکیان همچنین واگذاری مسئولیت طراحی توسعه هر استان به همان استان را مورد توجه قرارداد و گفت: «سیاستگذاریهای کلان باید در سطح ملی انجام شود، اما اجرا باید به استانها سپرده شود.»
پس از همه این توضیحات، رئیس جمهوری بر اهمیت اتحاد و حرکت در مسیر پیشرفت تأکید کرد و گفت: «معتقدم باید دست به دست هم بدهیم و با هدایت مقام معظم رهبری، یک جهت و یک قبله را ببینیم. چشماندازی که ایشان برای ما ترسیم کرده، دستیابی به رتبه اول در علم، تکنولوژی و اقتصاد و تبدیلشدن به یک الگوی موفق در منطقه است. »
پزشکیان یک بار دیگر هم به مسأله «باور به پیشرفت و ظرفیتهای موجود» اشاره کرد و گفت که در کنار این باور، به همافزایی و مشورت در مسیر توسعه هم نیاز است، زیرا به گفته رئیس جمهوری «مشکل اصلی ما این است که نباید مانع یکدیگر شویم. اگر کسی پیشرفت کند، این به معنای ضرر دیگری نیست. من اگر داشتههای خود را حفظ کنم و چهار توانایی دیگر به آن اضافه شود، این یعنی رشد.» در همین بخش بود که پزشکیان به مسأله یا «فرهنگ رقابت سالم» اشاره کرد و گفت: «هر کس باید تلاش کند تا از دیگری جلو بزند. در چنین فضایی، هیچکس متوقف نخواهد شد و مسیر رقابت، زمینهساز رشد و شکوفایی خواهد شد.»
امضای 11 تفاهمنامه همکاری
در این مراسم 11 تفاهمنامه همکاری میان فعالان بخشهای خصوصی و دولتی به امضا رسید که 2 تفاهمنامه به صورت نمادین در جلسه و در حضور رئیس جمهوری امضا شد. همچنین خطوط 3 هزار و 4 هزار شرکت توسعه پلیمر پادجم افتتاح و عملیات احداث واحد ABS این شرکت نیز به اتمام رسید.
تحول در نگرشها و مهارتها
شامگاه چهارشنبه نشست فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی استان بوشهر با رئیس جمهوری برگزار شد، با طرح این سؤال که «چرا باید ناامید بشویم؟ چرا تصور اینکه یکی دیگر باید بیاید مشکل ما را حل کند، باید در ذهنمان به وجود بیاید؟» و این مسأله را به فشارحداکثری ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران مرتبط کرد و از جوانان و نخبگان استان پرسید: «چرا باید مملکت ما با سخنرانی یک رئیس جمهوری در آن سر دنیا همه چیزش به هم بخورد؟ چرا ما نباید بتوانیم مشکلمان را حل کنیم؟ چه کسی گفته آنان میتوانند جلوی ما را بگیرند و ما نخواهیم توانست گلیم خودمان را از آب بیرون بکشیم؟»
پزشکیان ضمن تأکید بر ضرورت امید داشتن یا ایجاد امید، گفت که وظیفه دولت این است که «بستر برای به صحنه آوردن توانمندیهای جوانان، مدیران و کارشناسان استان بوشهر را» فراهم کند، اما باید در نوع نگرشها و مهارتها هم تغییر ایجاد شود، زیرا «اگر قرار باشد ما به همان شیوههای سابق عمل کنیم، قطعاً به این اهداف نخواهیم رسید.»
پزشکیان در ادامه این نشست، برخی از راهکارهای دولت برای استانی شدن توسعه و رفع مشکلات هر استان را تشریح کرد؛ مانند اینکه گفت: «معتقدیم منابع مالی و درآمدهای استان بوشهر باید در همین استان هزینه شود و در این رابطه در حال برنامهریزی هستیم.»
تسریع در اتصال بوشهر به خطآهن
پزشکیان در گفتوگو با نخبگان استان، با اشاره به تکرار درخواست اتصال بوشهر به خطآهن سراسری در این سفر، گفت: «به این نتیجه قطعی رسیدم که هیچ راه و مسیر دیگری نمیتواند به تخلیه و انتقال کالاها و باری که در بنادر اینجا تخلیه میشود کمک کند و ضرورتاً باید هر چه سریعتر راهآهن اینجا راهاندازی شود.»
رئیسجمهوری از نخبگان استان بوشهر خواست: «کمک کنید تا با همفکری بهترین راه برای توسعه بلندمدت و پایدار طراحی و اجرایی شود؛ ما اختیارات لازم را نیز در این زمینه به استانها تفویض خواهیم کرد.»
وی در ادامه، تفویض اختیارات به مراکز استانها را ضروری خواند و این ضرورت را اینطور بیان کرد: «مدیری که در این شهر مسئولیت دارد بهتر میداند که چه کارهایی باید انجام شود و لذا باید به او اختیارات داده شود.»
رئیسجمهوری با بیان اینکه «مصمم هستیم این اختیار را به استانداران واگذار کنیم» اضافه کرد: «البته مدیران باید براساس سند چشمانداز و برنامه عمل کنند و بر کار او هم باید نظارت شود، چرا که ما اختیار میدهیم کارها پیش برود، نه اینکه بدتر شود.»
یکی از نخبگان حاضر در این نشست درباره مهاجرت گفت و پزشکیان با اشاره به صحبتهای او تأکید کرد: «ما میمانیم و کشور را با قدرت میسازیم، این کشور مال ماست و مال کسی دیگر نیست.»
رئیسجمهوری، شاید برای اولین بار در دولت، به یکی از تحولات یا دستاوردهای این دولت اشاره کرد و آن حضور پرتعداد بانوان در دولت چهاردهم بود. پزشکیان در این باره گفت: «در دولت چهاردهم بیشتر از سایر دولتها از بانوان استفاده شده است. البته بانوان باید سمتهای پایینتر را تجربه کنند و بعد از کسب تجربه در جایگاههای مدیریتی بالا قرار گیرند. ما در دولت بستر فعالیت بیشتر بانوان را فراهم خواهیم کرد.»
آمریکا نمیخواهد گفتوگو کنیم
پزشکیان در جمع نخبگان استان هم بار دیگر به مواضع خصمانه رئیسجمهوری آمریکا واکنش نشان داد. پزشکیان با بیان اینکه «اینها میخواهند ما در برابرشان ذلیل شویم» گفت: «ما نگفتیم حرف نمیزنیم یا گفتوگو نمیکنیم، اما نه وقتی قرار است ترامپ برای ما تعیین تکلیف کند که چه کارهایی باید انجام بدهیم، بعد هم تحریمها را اعمال کند و بعد بگوید بیایید گفتوگو کنیم! «تو اگر مرد گفتوگو بودی چرا نامردی میکنی و راه آب و نان مردم را میبندی!»
وی بر همین اساس نتیجه گرفت که اینها یا آمریکاییها «نمیخواهند ما گفتوگو کنیم، بلکه میخواهند ما در برابرشان ذلیل شویم و ما نمیشویم.»
پزشکیان اصلاح ساختار دولت را ضروری خواند و با بیان اینکه «وظیفه ما کوچکسازی دولت است» ادامه داد: «یکی از مشکلات ما دولت بزرگ دخالتگر است، قرار نیست ما دخالت کنیم، بلکه باید بستر فراهم کنیم تا دیگران کارشان را انجام دهند. در این رابطه هم باید قوانین اصلاح شوند، هم رفتارها.»
مدرسه ساختن جلسه نمیخواهد!
یکی از نشستهای ثابت سفرهای استانی، برگزاری «نشست توسعه عدالت در فضای آموزشی با مشارکت مردم» است. این نشستها، ناظر بر دغدغه رئیسجمهوری و دولت برای ساخت کلاسهای درس و پایان دادن به بیعدالتی موجود در این زمینه در سراسر کشور است. پزشکیان در این جلسه با اشاره به ضرورت اقدام عملی در حل مشکلات آموزشی کشور گفت: «تا اینجای کار بد نیست، اما هدف اصلی این است که 500 کلاس درس ساخته شود. این موضوع دیگر نیاز به جلسه ندارد، باید آن را تمام کنید. استاندار هم اینجاست، کار را پیش ببرید.»
وی در این رابطه به یک مشکل ساختاری در کشور اشاره کرد؛ یعنی جلسه. پزشکیان با تأکید بر اینکه «کارهای بزرگ نیاز به اقدام عملی دارد، نه جلسههای مکرر» گفت: «مقاومت در برابر تغییر همواره وجود دارد. کسانی که مسئولیت دارند، باید برای حل مشکلات مردم اقدام کنند، نه اینکه به دنبال بهانهجویی باشند. اگر قرار باشد هر بار که کاری بزرگ پیشرو داریم، عدهای بگویند نمیشود، هیچگاه پیشرفتی حاصل نخواهد شد. تنها راه موفقیت، داشتن اراده و حرکت در مسیر اقدام عملی است.»
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه «کارهای عمرانی و توسعهای نباید پشت جلسات متوقف بماند» به تجربه خود در اجرای پروژههای زیرساختی اشاره کرد و گفت: «نباید منتظر تأمین بودجه و اعتبارات ماند. اگر بهجای معطلماندن پشت میز و برگزاری جلسات اداری، خودمان وارد میدان شویم و کار را آغاز کنیم، بسیاری از این پروژهها در عرض چند روز تمام خواهد شد، نه چند ماه.»
وی البته پس از ضرورت ساخت مدرسه، به ضرورتهای فرهنگی و آموزشی هم اشاره کرد و گفت:«ما مدرسه را برای چه میسازیم؟ آیا برای این است که دانشآموزان ما درس بخوانند، مدرک بگیرند و بعد رویای خروج از کشور را داشته باشند؟ این اشتباه است. ما باید جوانانی را تربیت کنیم که برای ساختن کشور خودشان انگیزه داشته باشند، نه اینکه به فکر ترک وطن باشند.»
اولویت مصرف اعتبارات، مطالبات مردم است
نشست برنامهریزی و توسعه استان، آخرین نشست جمعی مشترک رئیس جمهوری با مدیران استان بود. پزشکیان در این نشست به شاخصهای ارائه شده از وضعیت استان در جلسه اشاره کرد و گفت که «صرف بیان این شاخصها مشکلی را حل نمیکند. ما به عنوان مدیران و مسئولان باید در جهت بهبود این وضعیت اقدام کنیم، اگر نه باعث نقض غرض خواهد شد.»
رئیس جمهوری پس از نقد این شاخصها، گفت که «اگر قرار است رضایت مردم را جلب کنیم، باید به دغدغههای آنان بپردازیم.» و در همین رابطه، اضافه کرد که «اولویت صرف منابع و امکانات باید برای کارهایی باشد که مورد مطالبه و خواست مردم است تا بتوانیم رضایت مردم را جلب کنیم.»
نکته مهمتر، اما این واقعیت بود که پزشکیان تأکید کرد که «بضاعت ما مشخص است و نباید وعدههای غیرواقعی بدهیم.» زیرا به گفته وی «یکی از علل اصلی ایجاد و تشدید نارضایتیها، ارائه وعدههای غیرواقعی و انباشت آنهاست.» رئیس جمهوری در این نشست، احداث واحدهای آب شیرینکن از سوی سازمان انرژی هستهای را از دیگر اقدامات در حال انجام در استان برشمرد و افزود: «از رئیس سازمان انرژی اتمی میخواهم که در اجرای این پروژهها تسریع شود تا مشکل آب شرب منطقه و نوار ساحلی خلیجفارس و شهرها و روستاهای منطقه به طور کامل برطرف شود. بر اساس این طرح قرار است 2 میلیارد مترمکعب آب شیرینسازی و به مردم تحویل شود تا دیگر در کل منطقه هیچ شهر و روستایی مشکل آب شرب نداشته باشد.»
جلب رضایت مردم یک اصل است
پزشکیان در این نشست به روزهای سخت دولت در حل ناترازی انرژی اشاره و اظهار کرد: «در موضوع ناترازی گاهی مدیران دچار تنش میشدند. به هر حال مسیر سختی بود و تأمین گاز و برق دشوار بود. این واقعیت است که باید اصل مسأله را حل کنیم و دعواها را کنار بگذاریم، مردم هم باید کمک کنند. باور من این است که اگر بتوانیم سوخت و ذخایر کشور را درست مدیریت کنیم، امکان ندارد کسی در این کشور گرسنه و فقیر و بیکار بماند. باید دست به دست هم بدهیم و مشکل را حل کنیم و مملکت را به جایی برسانیم که مردم ما لیاقت و استعداد آن را دارند.»
وی هدف از این همه کار و نشست و جلسه در دولت و بیرون دولت را اینطور بیان کرد: «جلب رضایت مردم به عنوان یک اصل.» و اضافه کرد: «اگر نتوانیم مشکل مردم را حل کنیم هر چه حرف و ادعا کنیم هم از ما نمیپذیرند و حل مشکلات به شرط اینکه دست به دست هم بدهیم و آنها که میتوانند و علم دارند به میدان بیایند و کمک کنند، قابل تحقق خواهد بود.»
رهاوردهای سفر دولت برای استان
رئیس جمهوری شامگاه پنجشنبه در پایان سفر به استان بوشهر، در گفتوگویی با شبکه استانی، رهاوردهای فوری این سفر برای استان را تشریح کرد. رهاوردهایی غیر از رفع درازمدت مشکلات کلان. پزشکیان از تخصیص 18 هزار میلیارد تومان اعتبار دولتی، 20 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی و 18 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری به استان بوشهر خبر داد و افزود: در این سفر حدود 8 میلیارد دلار برای بنادر و پتروشیمی و 8 میلیارد دلار برای تکمیل فاز دوم و سوم نیروگاه هستهای بوشهر اختصاص یافت.
بــــرش
اجرای دو ساخت و ساز در نیروگاه هستهای با دستور پزشکیان
رئیسجمهوری در سفر به بوشهر، از فازهای 1، 2 و 3 نیروگاه هستهای این استان بازدید کرد و با توضیحات مدیران و کارشناسان، از جزئیات فعالیتها و تولید و انتقال برق تولیدی این نیروگاه مطلع شد. وی از کارگاه عملیاتی احداث فازهای 2 و 3 نیروگاه اتمی بوشهر بازدید کرد و دستور نصب اولین بخش از تجهیزات ساختمان راکتور واحد دوم و گودبرداری ساختمانهای پمپخانه واحدهای 2 و 3 را صادر کرد.
رئیسجمهوری همچنین از شرکت صنعتی دریایی «صدرا» و صنایع کشتیسازی شهید محلاتی بوشهر بازدید کرد. در بازدید رئیسجمهوری از صنایع شهید محلاتی، 10 دستگاه شناور گارد ساحلی و راهنمابر ساخته شده این مجموعه به اداره بنادر و دریانوردی تحویل و ساخت 6 دستگاه شناور آتشخوار نیز آغاز شد.
بــــرش
در سفر غیررسمی به تبریز رقم خورد
دیدار پزشکیان با حاج کریم مردانیآذر
رئیس جمهوری که روز گذشته در تبریز حضور داشت، با حضور در محل اقامت حاج کریم مردانیآذر، با وی دیدار و گفتوگو کرد. حاج کریم مردانی آذر از خیران بزرگ مدرسهساز کشور است که به همراه برادران فقیدش بیش از 440 مدرسه با 550 کلاس درس در مناطق مختلف ایران احداث کرده است. برادران مردانیآذر همچنین چندین بیمارستان و مراکز درمانی در ایران ساختهاند.