از تصرف کانال پاناما، گرینلند تا الحاق کانادا به امریکا و تغییر نام خلیج‌مکزیک؛ وعده‌های ترامپ در دومین نشست خبری

توسعه‌طلبی با جنگ تعرفه‌ای

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب امریکا در دومین نشست خبری‌اش بعد از پیروزی‌ در انتخابات به احتمال انجام عملیات نظامی در نقاطی از امریکای شمالی و مرکزی و خاورمیانه اشاره کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، در این نشست که در محل اقامت وی، مارالاگو برگزار شد، ترامپ تصریح کرد هواداران خود را که در روز 6 ژانویه 2021 به ساختمان کنگره امریکا هجوم بردند عفو می‌کند و از تعقیب قضایی آنها جلوگیری خواهد کرد. هشداردهنده‌ترین بخش صحبت‌های ترامپ زمانی بود که به برنامه‌های مورد نظرش برای تثبیت حاکمیت امریکا بر نقاط مختلف جهان پرداخت. ترامپ در این نشست بار دیگر بر ادعای تملک امریکا بر کانال پاناما، گرینلند و حتی کانادا تأکید کرد. او در ابتدای نشست خبری خود گفت که برای «پیوستن» کانال پاناما و گرینلند از فشار اقتصادی و نظامی استفاده خواهد کرد.
 
این یک پل ارتباطی حیاتی است
ترامپ درباره کانال پاناما که دریاهای آتلانتیک و پاسیفیک را مرتبط می‌سازد، گفت: «قطعاً باید کاری در ارتباط با این گذرگاه انجام داد، زیرا برای کشور ما این پل ارتباطی حیاتی است. گرینلند هم برای مقاصد امنیتی ما اهمیتی فراوان دارد.»
امریکا در سال 1999 تملک این کانال را به دولت پاناما سپرد و این در راستای تفاهمی صورت پذیرفت که در دوران جیمی کارتر، رئیس‌جمهوری سابق امریکا بین دو طرف برقرار شده بود. به گزارش «واشنگتن پست»، ترامپ یک بار دیگر ادعاهای خود را در قبال کانادا هم که از شرکای بزرگ تجاری امریکاست، تکرار کرد و مجدداً خواستار تملک آن شد. ترامپ 78 ساله درباره کانادا که 8 هزار و 891 کیلومتر مرز مشترک با امریکا دارد، گفت: «از هر جهت به سود کانادا و البته ماست که کانادا به یکی از ایالات ما تبدیل شود. این امر هم شرایط امنیتی دو کشور را بهتر خواهد کرد و هم به لحاظ اقتصادی، کانادا را غنی‌تر خواهد ساخت. خط‌‌کشی جغرافیایی بین ما و کانادایی که هویت و خواسته‌هایی یکسان داریم، فقط دردسرهای ارتباطی را برای ما بیشتر خواهد کرد.»
 
اگر در جهنم برف ببارد!
ترامپ در نشست خبری مارالاگو در عین نفی احتمال حمله نظامی کشورش برای تملک کانادا، تحریم اقتصادی و تعرفه‌گذاری هر چه سنگین‌تر روی کالاهای صادراتی این کشور را گزینه‌ای بسیار محتمل خواند. با این حال جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا که بر اثر فشارهای سیاسی و اقتصادی بی‌وقفه ترامپ طی ماه‌های اخیر به تازگی مجبور به استعفا از سمتش شده، دیروز در شبکه اجتماعی ایکس، واگذاری تملک کانادا به امریکا را احتمالی کمتر از صفر برشمرد و گفت: «فقط در صورتی که در جهنم سوزان برف ببارد، احتمال دارد که امریکا مالک کانادا شود!»
ترامپ در بخش دیگری از نشست به تعرفه‌گذاری‌های سنگین و حداقل 25 درصدی روی کالاهای کانادا و مکزیک اشاره کرد و گفت تنها در صورتی از این امر پرهیز خواهد کرد که دولت‌های این کشور از ورود گسترده مهاجران غیرقانونی و همچنین انبوه موادمخدر به خاک امریکا در مرزهای مشترک آنها جلوگیری کنند. ترامپ علاوه بر تهدیدات مزبور خواستار این شد که خلیج مکزیک هم خلیج امریکا نامیده شود! ترامپ افزود: «خلیج امریکا؛ این عنوان رنگ و طنین زیبایی دارد!»
 
تهدید حماس
به گزارش رویترز، ترامپ از استیو ویتکاف نماینده ویژه خود در خاورمیانه خواست که برای دقایقی به روی «سن» بیاید و جدیدترین شرایط برقراری آتش‌بس بین اسرائیل و فلسطین را برای حاضران بازگو کند. ویتکاف به خبرنگاران حاضر در نشست گفت: «فکر می‌کنم پیشرفت زیادی در گفت‌وگوهای صلح داشته‌ایم و بر این اساس بسیار امیدوارم که تا آستانه مراسم تحلیف ترامپ، پایه‌های آتش‌بس گذاشته شود و به این ترتیب خبرهای خوبی برای جهانیان داشته باشیم.» با این حال ترامپ پس از قرار گرفتن مجدد پشت تریبون، موضع تندتری در پیش گرفت و تهدید کرد که اگر حدود 100 اسیر اسرائیلی تا روز مراسم تحلیف وی آزاد نشوند، جهنم به پا خواهد شد.
با وجود این، ترامپ بعد از سؤالات خبرنگاران درباره نحوه دقیق برخورد او با حماس، حاضر به صحبت بیشتر در این خصوص نشد و صرفاً گفت: «آیا موظفم جزئیات قضیه را هم به شما بگویم؟ تکرار می‌کنم اگر تا قبل از ورود من به کاخ سفید این اسرا آزاد نشوند، کل خاورمیانه را به آتش می‌کشم. در آن صورت اوضاع برای حماس و هر فرد دیگری در این منطقه اصلاً خوب نخواهد شد. چیز بیشتری برای گفتن ندارم.» او در ادامه، برخلاف اظهارات پیشین خود که گفته بود ظرف «یک روز» به جنگ اوکراین پایان می‌دهد، گفت: «امیدوارم ظرف 6 ماه جنگ اوکراین پایان یابد.»
 
تقدیر از ترکیه و اردوغان
ترامپ درباره نیروهای امریکایی مستقر در سوریه و اینکه در آینده چه وضعیتی خواهند داشت، حاضر به صحبت شفاف نشد. به گزارش «یو.اس.‌ای تودی» و به ادعای پنتاگون، حدود دوهزار سرباز و درجه‌دار ارتش امریکا در سوریه باقی مانده‌اند ولی حالا که بیش از 4 هفته از سقوط دولت بشار اسد می‌گذرد، شرایط جدید و کاملاً متفاوتی برای همه جناح‌های حاضر در سوریه به وجود آمده است. امریکا از سال 2024 به بعد از سازمان کردی موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» حمایت کرده است ولی در درگیری‌های اخیر سوریه، ترکیه با ورود به عرصه و تقویت «تحریرالشام» روند برخورد سخت با اقلیت کردتبار سوریه را تشدید کرده است. ترامپ در ماه دسامبر (آذر) گفته بود ادامه حضور سربازان امریکایی در سوریه بی‌معناست، زیرا هیچ کاری در آنجا ندارند ولی دیروز با اتخاذ موضعی متفاوت گفت: «نمی‌توانم به دقت کارهایی را که در سر داریم، توضیح بدهم، زیرا بخشی از استراتژی نظامی ماست ولی وظیفه خود می‌بینم که از ترکیه و رئیس‌جمهوری‌اش (رجب طیب اردوغان) به خاطر مواضع هوشمندانه‌ای که در جنگ سوریه اتخاذ کرده است، یک بار دیگر تقدیر و از این بابت او را تحسین کنم. او سربازانش را به شکل‌های مختلف وارد جبهه نبرد کرد تا آنها در نهایت دولت دمشق را ساقط کنند.»
رئیس‌جمهوری منتخب امریکا در ادامه این کنفرانس خبری از پاسخ دادن به سؤالی درباره ادعاها مبنی بر احتمال حمله پیشگیرانه به تأسیسات هسته‌ای ایران سر باز زد و گفت: من راجع به این موضوع صحبت نمی‌کنم. این یک راهبرد نظامی است. ترامپ سپس در واکنش به اصرار خبرنگار برای پاسخ به این سؤال اظهار کرد: تنها یک فرد احمق [به این سؤال] پاسخ خواهد داد. این یک راهبرد نظامی است و من به سؤال شما درباره راهبرد نظامی پاسخی نمی‌دهم.

 

بــــرش

بازنشر ویدیویی معنادار علیه نتانیاهو توسط ترامپ

رئیس‌جمهوری منتخب امریکا ویدیویی علیه نخست‌وزیر اسرائیل منتشر کرده که در آن به «عقده» او برای ایجاد جنگی بین امریکا و ایران اشاره شده است. «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری منتخب امریکا عصر چهارشنبه در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» بخش معناداری از سخنان اخیر «جفری ساکس» اقتصاددان مشهور و رئیس نهاد موسوم به «شبکه راه‌حل‌های توسعه پایدار»، وابسته به سازمان ملل علیه «بنیامین نتانیاهو» را منتشر کرده است.
 در این ویدیو که توجه رسانه‌های عبری را نیز جلب کرده است، ساکس به بهانه حمله امریکا به عراق و چگونگی تلاش امریکا برای متقاعد کردن اذهان عمومی خود و جهان برای پذیرش «جنگ ساختگی» خود علیه عراق پرداخته است. ساکس اظهار کرد: «منشأ آن جنگ از کجا آمد؟ این جنگ در واقع از سوی نتانیاهو آغاز شد». او افزود: «نتانیاهو از سال ۱۹۹۵ این نظریه را داشت که برای نابودی حماس و حزب‌الله باید دولت‌ها و کشورهای حامی آنها، یعنی ایران، عراق و سوریه سرنگون شوند.» ساکس در بخش دیگری از اظهارات خود تأکید کرد: «و آن مرد (نتانیاهو) همچنان در تلاش است تا ما را وادار کند که تا امروز، این هفته با ایران بجنگیم. او حرامزاده پلید است».
او در پایان می‌گوید: «نتانیاهو ما را وارد جنگ‌های بی‌پایانی کرده است و به دلیل قدرت و نفوذ در سیاست ایالات متحده، او راه خود را پیدا کرده است». ترامپ جز بازنشر این بخش از مصاحبه ساکس، توضیح بیشتری ارائه نکرده است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و پنجاه
 - شماره هشت هزار و ششصد و پنجاه - ۲۰ دی ۱۴۰۳