فضای مجازی
این قابها در ذهن آویزان میمانند
مهدی یزدانی خرم همزمان با سالگرد عملیات کربلای 5 تصویری از یکی از شهدای این عملیات را به اشتراک گذاشته و نوشته است: «شب سوم دی ماه سال ۱۳۶۵ عملیات کربلای چهار لو رفت و هزاران جوان جانانه نظامی ایران بیجان شدند در این تراژدی. ژاک پاولوفسکی قابهای مهمی از بدنهای سربازان ما در آن عملیات و بعد و قبلش برداشت که تا سالها در مطبوعات ما اجازه انتشار نداشت. مشخص نیست این عکس در حوالی کربلای چهار برداشته شده باشد یا بعدترش، اما چیزی که اهمیت دارد رنجی است که تماشایش بر جگر مینشاند. سرباز جوان ایرانی میان گلهای زرد وحشی بیجان افتاده و «پوتینها»یش را هم قطعاً به غنیمت بردهاند. دو جورابی که روی هم پوشیده برای جاشدن در پوتین و البته گرمماندن. کوله رهاشده و جمعشدن در ناحیه شکم که احتمالاً برای فشار بر جای درد گلوله دشمن است. این عکس غریب است. شوکآور، ساکت و همانقدر مطنطن. یک جوانی بیخونشده تنها، که خاک است بالین او. دستها را زیر سر گذاشته و پاهایش احتمالاً بهخاطر طمع برای پوتینهایش صاف و رها شدهاند. مشخص است یکدو روزی از رفتناش میگذرد و عکاس رنگپریدگی او را در تعارض با زردهای وحشی ریز بهخوبی ثبت کرده. سرباز در قابی فروشده که انگار او را محافظت میکند.
اقتباسی که صدای همه را درآورد
به تازگی تصاویری از سریالی اقتباسی از «صد سال تنهایی»، رمان مشهور گابریل گارسیا مارکز، روزنامهنگار و نویسنده فقید کلمبیایی در شبکههای اجتماعی وایرال شده، رمانی که در ایران آن را بیش از همه به ترجمه زندهیاد بهمن فرزانه میشناسیم. ساخت سریال اقتباسی از این رمان با رضایت مارکز همراه نبوده، پسران این نویسنده و فعال سیاسی، یک دهه بعد از مرگ پدر دست به این کار زدهاند، آن هم به کمک دوستان امریکاییشان و نتفلیکسیها. حالا این سریال که در ساخت آن تلاش شده تماشاگر را قدم به قدم با رمان پیش ببرد، محبوبیت چندانی میان تماشاگران پیدا نکرده است؛ برخی کاربران شبکههای اجتماعی از این نوشتهاند که سریال خستهکنندهای است! کاربر دیگری نوشته: «این همه وسواس برای پیادهسازی عینی رمان در سریال، نتیجه خوبی به دنبال نداشته» فرد دیگری نوشته: «صد سال تنهایی از اون کتابهایی نبود که به درد اقتباس سینمایی بخوره، شاید هم این سریال کار خوبی از آب درنیامده!» .
شعر بیابانکی به یاد جانباختگان زلزله بم
سعید بیابانکی، شاعر و طنزپرداز در تازهترین استوری خود یادی از درگذشتگان در حادثه بم کرده است؛ بامداد پنجم دی ماه سال 1382، زلزلهای که از آن به عنوان سومین زمین لرزه پرتلفات تاریخ کشورمان یاد میشود. وقوع این زلزله جان شمار زیادی از هموطنانمان را گرفت، در میان جانباختگان زلزله بم نام هنرمندانی نظیر ایرج بسطامی، خواننده موسیقی سنتی ایران که اولین آلبوم خود را با آهنگسازی پرویز مشکاتیان منتشر کرد نیز دیده میشد. بیابانکی به همین مناسبت با انتشار تصویری از ارگ تاریخی بم دست به انتشار شعری زده که در آن آمده: «زمین، دهان باز کرده و چاک چاک میخندد/ نخلها میرقصند/ بسطامی میخواند/ چیزی نمانده این خانه هم بزند زیر آواز» در پایان هم نوشته: «به یاد پنجم دی، سالروز زلزله ویرانگر بم»