در پی برگزاری جلسه غیرعلنی نمایندگان با حضور تیم اقتصادی دولت تأکید شد

هماهنگی دولت و مجلس برای ایجاد ثبات در بازار ارز

وضعیت نظام ارزی کشور و مدیریت نوسانات ارزی و نیز منابع و مصارف بازار ارز در جلسه غیرعلنی روز گذشته نمایندگان و تیم اقتصادی دولت به بررسی گذاشته شد. عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی به همراه رؤسای دو نهاد مهم اقتصادی یعنی سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی در مجلس حضور یافتند تا راهبرد و برنامه دولت برای مدیریت بازار ارز و جلوگیری از هدررفت منابع ارزی کشور در روندهای رانتی و فسادزا را برای نمایندگان تبیین کنند.
جزییات و نتایج این جلسه غیرعلنی که یک روز پس از حاشیه‌سازی علیه وزیر اقتصاد و انتشار تقطیع شده سخنان او در نشست کمیسیون اقتصادی برگزار شد، تا حدودی در اظهارات محمدباقر قالیباف رئیس مجلس و سپس توضیحات سخنگوی هیأت رئیسه مشخص شد. قالیباف در این باره با بیان اینکه در این جلسه بحث‌های بسیار خوب، دقیق، کارشناسی و هماهنگی‌های خوبی انجام شد، تأکید کرد: دولت و مجلس شورای اسلامی مصمم هستند تا ثبات نسبی در بازار ارز و بازار تبادل ارزی ایجاد کنند. به گفته وی، در این جلسه مقرر شد نیاز ارزی برای تولیدکنندگان و نیز واردات کالاهای تجاری و صنعتی تأمین شده و رؤسای کمیسیون‌های مربوطه گزارش‌های لازم را به اطلاع مردم برسانند.
 
با اخلالگران بازار ارز برخورد می‌شود
سخنگوی هیأت رئیسه مجلس نیز در توضیح درباره جلسه غیرعلنی  دیروز مجلس و دولت درمورد بازار ارز توضیح داد: تأکید دولت این است که به دنبال تأمین منابع کسری بودجه از طریق افزایش قیمت ارز نیست. البته این حرف درست است با توجه به اینکه سهم دولت از فروش نفت کاملاً مشخص است و بخشی از آن برای واردات کالاهای اساسی اختصاص پیدا خواهد کرد و بخشی دیگر برای تأمین مواد اولیه و واردات دارو در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ در نظر گرفته خواهد شد.
عباس گودرزی در ادامه با اشاره به قصد دولت برای حذف  بازار  ارز نیما که حدود ۶۰ درصد از بازار ارز را به خود اختصاص داده است و به رویه‌ای برای توزیع رانت تبدیل شده است، گفت: دولت می‌خواهد بازار شناور ارز را ایجاد و آن را مدیریت کند تا نرخ توافقی و نیما را یکی کند اما مجلس نیز تأکید دارد که حتماً باید با کانال‌های مجازی و بازارهای غیر رسمی ارز برخورد قهری شود.
به گفته وی، در جلسه دیروز تأکید شده که کمیسیون امنیت ملی موضوع برخورد با کسانی که با نرخ‌گذاری‌های ناصحیح در بازار ارز التهاب ایجاد می‌کنند را در دستور کار قرار دهد. کمیسیون‌ اقتصادی نیز مأمور شده است تا سرفصل های مسائل گفته شده  در این جلسه غیر علنی را رصد کند.
سخنگوی هیأت رئیسه در عین حال با بیان اینکه  بانک مرکزی موظف شد نسبت به بازار آشفته ارز پاسخگو باشد، افزود: تأکید رئیس مجلس بر ادامه این جلسات بود تا در بازه زمانی معقول مردم اثر این نشست‌های مشترک میان دولت و مجلس را حس کنند و مجلس و دولت در تعامل با یکدیگر ثبات را به بازار ارزی و معیشتی کشور برگردانند.
 
ادعای رسایی علیه وزیر اقتصاد
همزمان با برگزاری جلسه غیرعلنی دیروز مجلس و تیم اقتصادی دولت درباره بازار ارز که به باور رئیس مجلس مقدمه هماهنگی دو قوه برای ایجاد ثبات نسبی در نرخ ارز بود، حمید رسایی عضو کمیسیون فرهنگی که یک پای مرافعه با دولت بر سر موضوعات مختلف است و طی دو روز گذشته جامه کارشناسی اقتصاد بر تن کرده یک بار دیگر فیلم تقطیع شده جلسه همتی با کمیسیون اقتصادی که پیش‌تر وزیر اقتصاد درباره چند و چونش توضیح داده بود را در کانال تلگرامی‌اش بازنشر داد و همان ادعای اعلام قیمت دلار از سوی او در آن جلسه را تکرار کرد.
حتی بر اساس همین فیلم کوتاه شده مشخص بود که اظهارات وزیر اقتصاد در راستای تبیین مؤلفه‌های مؤثر بر بازار ارز به عنوان واقعیات و مقدماتی است که تصمیم و اقدام دولت جهت جلوگیری از تشدید رانت ارزی و واردات بی‌رویه به اقتصاد را موجه می‌سازد.
رسایی در امتداد تذکری که در جلسه روز یکشنبه علیه منطقی کردن نرخ ارز تخصیصی دولت به واردات کالاهای اساسی نطق کرده بود، اقتصاد ایران تحت تحریم را تلویحاً با اقتصاد رژیم صهیونیستی که مشخص است تا چه حد مورد حمایت امریکا و دیگر کشورهای غربی قرار دارد مقایسه کرد و در انکار واقعیات اقتصادی حاکم بر جمهوری اسلامی ایران، نوشت: آن رژیمی که هر روز چند موشک و راکت در سرزمینش اصابت می‌کند و چند صد هزار نفر هم از آن مهاجرت کرده‌اند، نرخ ارز آن طی یکسال اخیر در بدترین حالت، ۵ درصد افزایش یافته و اکنون نیز نسبت به ابتدای درگیری‌ها، تغییر خاصی نکرده؛ آن‌وقت کشور ما که درگیر جنگ و موشک نیست، بیش از ۵۰ درصد افزایش نرخ ارز در یکسال را تجربه کرده است!
هجمه مستمر علیه تیم اقتصادی دولت پس از تصمیم به حذف ارز نیمایی و تقویت بازار ارز توافقی در حالی است که این جراحی اقتصادی با  حذف رانت 1000 هزار میلیارد تومانی و جلوگیری از انحراف مصارف ارزی، بتدریج آرامش و ثبات را به بازار ارز باز می‌گرداند. هرچند در ادوار مختلف مقابله با ویژه‌خواری‌ها فارغ از هجوم اعتراض‌ها و انتقادهایی در لباس دلسوزی برای سفره معیشت مردم نبوده است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و سی و هفت
 - شماره هشت هزار و ششصد و سی و هفت - ۰۵ دی ۱۴۰۳