وقتی خانم فرماندار با ریش سفیدان و معتمدان محلی همکلام می شود
کاهش کودکهمسری در سایه اعتماد به زنان
«گلنسا مبارکی»، نماینده دولت در شهرستان لاشار و از فرمانداران زن دولت چهاردهم در سیستان و بلوچستان، حضور زنان در مسئولیتها و اعتماد به آنان را راهگشای حل بسیاری از مشکلات کشور میداند و میگوید: زنها در جایگاههای مختلف همواره درخشیدهاند اما به عنوان یک زن معتقدم نباید مرزی بین مدیران مرد و زن وجود داشته باشد. در حال حاضر بیشتر مدیران من در قسمتهای مختلف فرمانداری آقایانی هستند که همیشه همراه بودهاند.
او که ۱۱ سال دهیار روستای عیسیآباد بوده و از نزدیک با مشکلات روستاییان آشنا است، میافزاید: در طول مدت کاریام همواره همپای دیگر زنان روستایم بوده و تلاش کردهام با برگزاری کلاسهای صنایع دستی، فرآوری خرما، عرقگیری گیاهان و... درآمدی برای آنها ایجاد کنم. در واقع اول یک کارآفرین بوده و بعد از آن قدم به قدم به همراه دیگر زنان و یاری مردان و معتمدان زمینههای آبادی روستا و ارتقای آن به شهرستان را فراهم کردهام.
فرماندار شهرستان لاشار اصلیترین دغدغه زنان شهرش را کودکهمسری میداند و میگوید: از دیرباز این رسم اشتباه در این منطقه رواج داشته و دخترانی بودهاند که در 10 سالگی مادر شدهاند. از زمانی که مسئولیت گرفتهام با خودم عهد کردهام تا جایی که میتوانم خانوادهها را با ابعاد این رسم اشتباه آشنا کنم و جلوی آن را بگیرم. کارم را در این زمینه با همیاری ریشسفیدان و معتمدان روستاها آغاز کردهام. در بازدیدهای مختلفی که از روستاها داشتهام تمرکزم را بر این موضوع گذاشته و گفتوگو با خانوادهها را آغاز کردهام. حتی برخی از همکارانم به این موضوع انتقاد کرده و میگفتند این صحبتها در شأن فرماندار نیست و تو همچنان تصور میکنی دهیار هستی اما من که خود از کودکی در این محیط بزرگ شده و با رنج دختران منطقه آشنا بودم به این صحبتها توجهی نکردم.
وی میافزاید: روزهای اول، خانوادهها نگاه مثبتی به این موضوع نداشتند اما کمکم به من اعتماد کردند و گاهی خودشان برای صحبت پیشقدم میشدند. به عنوان یک مادر تلاش کردم مادران دیگر را هم با خود همراه کنم. جلساتی را برای بانوان برگزار کرده و به آنها اعلام کردم بیایید همه با هم به عنوان یک زن نگذاریم فرزندانمان این درد را تجربه کنند. همین همراهی و همدلی مادران هم جواب داد و در سالهای اخیر این سنت اشتباه تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و فاصله آن از 9 سال به 17 سال رسیده است. البته همچنان در برخی روستاها خانوادههای ناآگاه به این کار اقدام میکنند.
دختران بلوچ به مدرسه برگشتهاند
مبارکی، یکی دیگر از مشکلات دختران شهرستان لاشار را جلوگیری از ادامه تحصیل دانسته و میگوید: بزرگترین دغدغه من جذب خیران مدرسهساز به شهرستان لاشار بوده است. در سالهای اخیر تعداد زیادی از دختران ما حق ادامه تحصیل بعد از کلاس پنجم دبستان را نداشتند و پدر و مادرها اعتماد نمیکردند که دخترانشان را برای رفتن به مدرسه راهنمایی و دبیرستان به روستاهای مجاور بفرستند. اما با همراهی مردم در 5 سال اخیر، حضور خیران باعث شده تعداد مدرسههای شبانهروزی در مقاطع مختلف تحصیلی افزایش پیدا کند و دختران ما بتوانند از حق تحصیل بهرهمند شوند. با پیگیریهای انجام شده در سال تحصیلی جاری 10 نفر از دختران شهرستان ما که از بازماندگان تحصیل بودهاند توانستهاند امسال را همراه دیگران به کلاسهای درس بروند.
نماینده دولت در شهرستان لاشار تأکید میکند: شاید این کارها از نگاه برخی کوچک باشد اما فردی که میخواهد در این باره نظر بدهد باید در محیط زندگی کرده و شرایط را از نزدیک درک کرده باشد تا متوجه عظمت این کار برای زنان سیستان و بلوچستان باشد. برگشت حتی یک دختر به تحصیل در استانی که از سالهای دور نگاه جنسیتی و تبعیضآمیز نسبت به زنان داشته کاری ارزشمند است. وی تأکید میکند: من از اعتماد دولت به زنان سپاسگزارم و از اینکه تعداد فرماندار زن دولت وفاق ملی هر روز بیشتر میشود به خودم به عنوان یک زن ایرانی افتخار میکنم. هرگاه حکم یک بانو به عنوان مدیری از سوی دولتمردان صادر میشود خوشحال میشوم، زیرا این موضوع نشان میدهد ما زنان در جایگاههای مختلف بهخوبی به وظایف خود عمل کرده و توانستهایم کاری کنیم که به دیگر زنان هم اعتماد شود. نظام جمهوری اسلامی همواره به زنان اعتماد کرده و بهکارگیری آنان در سمتهای مختلف از جمله فرمانداری بهخوبی توانسته رضایتمندی مردم را به دنبال داشته باشد و باید این را یک فرصت مهم بدانیم و برای خدمت از هیچ کوششی دریغ نکنیم.