در پی سفر عراقچی به سوریه و ترکیه درباره بحران تروریستی سوریه صورت گرفت

حمایت قاطع در دمشق، موضع صریح در آنکارا

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در پی فعال شدن دوباره تکفیری‌ها در سوریه در سفری از پیش تعیین نشده راهی سوریه و سپس ترکیه شد. او با پیام حمایت قاطع تهران به دمشق و با موضعی صریح به آنکارا رفت تا مواضع اصولی ایران در رابطه با تحولات بحرانی در شهرهای سوریه را با مقام‌های این کشورها در میان بگذارد. عراقچی درآنکارا به نقش محور امریکایی – اسرائیلی در بروز بحران سوریه اشاره کرد و خواستار ادامه رایزنی‌های سه کشور ایران، ترکیه و روسیه برای هدایت این تحولات به سمت ایجاد ثبات و امنیت از طریق کانال مذاکراتی آستانه شد. این در حالی بود که «هاکان فیدان» فرضیه مداخله بازیگران خارجی در سوریه را رد کرد و با انتقاد از سمت وسوی سال‌های اخیر مذاکرات صلح آستانه، از «بشار اسد»، رئیس‌جمهور سوریه خواست که با مخالفان سازش کند.
 وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه پس از دیدارش با «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه به فعالیت دوباره تکفیری‌ها اشاره کرده و گفت که گروه‌های تروریستی فکر می‌کنند موقعیتی پیش آمده و می‌توانند فعالیتی داشته باشند اما با آنها مقابله خواهد شد. عراقچی همچنین تصریح کرد که پیام حمایت و پشتیبانی ایران از کشور و مردم سوریه و شخص بشار اسد را به او منتقل کرده است. وزیر امور خارجه پس از حضور چندساعته خود در دمشق شامگاه یکشنبه راهی آنکارا شد و با مقام‌های ترکیه پیرامون رویدادهای جاری در سوریه به گفت‌و‌گو نشست.
عراقچی پس از ملاقات «هاکان فیدان» همتای ترک خود در یک نشست خبری مشترک از اعلام موضع صریح تهران به ترکیه درباره سوریه خبر داد و با اشاره به اینکه توافق کردیم جلسه بعدی روند آستانه بزودی در سطح وزرای خارجه برگزار شود، گفت: «سفر من با هدف رایزنی نزدیک در خصوص مسائل منطقه و چالش‌های آن و بویژه بحران جاری در سوریه و بحث‌های روابط دوجانبه با ترکیه انجام شد».عراقچی با بیان اینکه مشورت‌های ما بسیار صریح، مستقیم و دوستانه بود، افزود: ایران و ترکیه اتفاق‌نظر دارند که سوریه باید به سمت صلح و آرامش پیش برود و تمامیت ارضی و حاکمیت این کشور حفظ شود.
عراقچی گفت: «براساس اطلاعاتی که ما داریم گروه‌های تروریستی تکفیری فعال در سوریه ارتباط و هماهنگی نزدیکی با امریکا و رژیم صهیونیستی دارند و این گروه‌ها را با هدف انحراف توجهات از جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان و جبران شکست‌هایی که در برابر مقاومت خوردند، تشویق به ایجاد ناامنی در سوریه کرده‌اند». او با اشاره به اینکه پروژه ناامن‌سازی سوریه به اعتقاد ما پروژه صهیونیستی است و نباید نقش این رژیم را کسی نادیده بگیرد، تصریح کرد: باید به عنوان کشورهای همسایه اقدامات فوری و مؤثری را برای جلوگیری از بر هم خوردن ثبات امنیتی و سیاسی در سوریه اتخاذ کنیم». وزیر امور خارجه ایران همچنین با اشاره به عزم و اراده جدی دو کشور برای پیگیری روند گسترش روابط دوجانبه تصریح کرد: خوشبختانه روابط دو کشور روند صعودی را طی می‌کند و امیدواریم شاهد برگزاری نهمین نشست شورای عالی همکاری‌های دو کشور در اوایل سال آینده میلادی باشیم.

فرض مداخله بازیگران خارجی
در سوریه اشتباه است
«هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه نیز در این نشست خبری با بیان اینکه ۱۳ سال است که سوریه ابعاد جدیدی پیدا کرده است و امروز در مذاکرات سعی کردیم این ۱۳ سال را بررسی کنیم، افزود: «گفتن اینکه این تحولات نتیجه مداخلات خارجی بوده، اشتباه است. خودداری رژیم سوریه از مشارکت در گفتمان سیاسی منجر به بروز دوباره درگیری‌ها شده است. ناآرامی‌های فعلی در سوریه از ۱۳ سال پابرجا بودن مسائل حل‌نشده ناشی می‌شود».
«فیدان» با اشاره به اینکه به دفعات تأکید کردیم باید به سمت راه‌حل سیاسی دائمی در سوریه پیش رویم، به انتقاد از روند مذاکرات آستانه پرداخت و افزود: «روند آستانه در آرامش منطقه مهم بود و ترکیه، ایران و روسیه در این رابطه نقش مهمی داشتند و سوریه نیز از این چهارچوبی که سه کشور تعیین کردند، پیروی کرد، اما طی سال‌های گذشته این آرامشی که برقرار بود تا حدی متزلزل شد در حالی که این فضا وجود داشت تا به سمت یک راه‌حل سیاسی دائمی حرکت کنیم». وزیر خارجه ترکیه تصریح کرد: ترکیه و ایران درباره سوریه نظرات خود را دقیق و واضح اعلام کردند و تلاش مشترک دارند و در روزهای آینده روند آستانه را دوباره مورد توجه قرار دهند و درباره آن صحبت کنند تا این روند فعال شود.

دمشق باید با مخالفان سازش کند
وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه «نادیده گرفتن خواسته‌های مشروع اپوزیسیون یک اشتباه بود» گفت: دمشق باید با مخالفان مشروع سازش کند. ترکیه آماده است کمک‌های لازم را ارائه دهد. مسائلی است که شاید نادیده می‌گیریم؛ ما نمی‌خواهیم شهرها بمباران شوند و انسان‌ها دوباره آواره شوند و مهاجرت کنند و امیدواریم شرایطی فراهم شود که آنها به شهرهای خود برگردند و روند مهاجرت برعکس شود». وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه «ما درباره گروه‌های تروریستی هم حساسیت داریم و مهم است در سوریه مانع آن شویم»، افزود: بازیگران منطقه باید کاری کنند که کانال ارتباطی بین مخالفان و دولت سوریه را باز کنند. ترکیه هرگز به گروه‌های تروریستی که از فضای بی‌ثباتی استفاده کنند اجازه عبور نمی‌دهد. ما به رایزنی‌های خود با ایران برای بهبود روابط دو جانبه ادامه می‌دهیم.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و بیست و یک
 - شماره هشت هزار و ششصد و بیست و یک - ۱۳ آذر ۱۴۰۳