فضای مجازی
آخرین مصرف فرهنگی شما چه بوده است؟
چند سالی است که پویشهای مردمی، بخصوص آنهایی که در حوزه فرهنگ هستند به پای ثابت مطالب مورد توجه در شبکههای اجتماعی تبدیل شدهاند. به تازگی در همین رابطه پویشی فرهنگی میان اهالی فرهنگ و رسانه راه افتاده است؛ محمد طباطبایی، نمایشنامهنویس و روزنامهنگار، دنبالکنندگان صفحه خود را به شرکت در یک پرسش و پاسخ دعوت کرده است. او این سؤال را مطرح کرده که «آخرین مصرف فرهنگی شما چه بوده است؟» در این بین برخی از پاسخها را هم منتشر کرده که دربردارنده اطلاعات جالبی است؛ یکی از کاربران در پاسخ به این سؤال نوشته است:«به تازگی کتاب دیالوگ، نوشته دیوید بوهم را خواندهام.» فرد دیگری درباره تازهترین محصولات فرهنگی که از آنها بهره گرفته به عنوان چند کتاب و فیلم، آن هم خیلی مختصر اشاره کرده و نوشته است: «فیلم باغ کیانوش را با خانواده دیدم. کتاب داستان انسان را هم به تازگی خواندهام.» دیگری از نمایش «خماری» به عنوان آخرین کالای فرهنگی مورد استفاده خود یاد کرده است. نکته جالب توجه آنکه در میان پاسخهای مخاطبان، آثار جدی تألیفی در حوزه ادبیات هم دیده میشوند؛ از جمله میتوان به فردی اشاره کرد که نوشته است: «چهار عنوان کتاب از آثار استاد قربان ولیئی را خریدم.» قربان ولیئی، استاد زبان و ادبیات فارسی است که مدیریت گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه زنجان را بر عهده دارد. «اندیشههای ماکیاولی»، کتاب «خورشید تیسفون»، فیلم «معلم پیانو»، بازدید از نمایشگاه «ابرسنگ سیاه»، نمایش «خماری»، کتاب «راه باریک آزادی» و «پدرکشی» از دیگر آثاری هستند که مخاطبان به عناوین آنها در حوزههای مختلف فرهنگ و هنر اشاره کردهاند.
قدردانی خانم بازیگر از اکبر زنجانپور
الهام پاوهنژاد، بازیگر سینما و تئاتر، تصویری از اکبر زنجانپور، پیشکسوت تئاتر کشورمان به اشتراک گذاشته و در توضیح این عکس، یادداشتی به عنوان قدردانی از زنجانپور نوشته است. در بخشی از این یادداشت آمده است:«تمام اعتبار و آغاز بودنم بر صحنه، از اعتماد این بزرگمرد و جسارت بخشیدنش به من شکل گرفت. تمام عشقی که در کار آموختم از اوست... در دو مرحله سخت زندگیام؛ آسمانی شدن پدرم، از اولین کسانی بود که به منزل پدر آمد تا آرامم کند و اگر او و کلام و مهرش نبود، توان و قدرت برای به صحنه رفتن، بلافاصله بعد از مراسم سوم پدر را نداشتم. در سوگ مادرم نیز جزو اولین کسانی بود که بزرگیاش، بیپناه شدنم را کمرنگ کرد؛ تا همیشه قدردانتان هستم.»
گلایه از وضعیت نامطلوب صنعت نشر
مجید جلیسه، فعال فرهنگی و از مدیران سابق خانه کتاب در پست اخیر خود نقلقولی از رئیس انجمن قهوه منتشر کرده و نوشته است:«رئیس انجمن قهوه خبر میدهد که تعداد کافههای تهران طی سه سال به 6000 رسیده است!» او این آمار را با شرایط صنعت نشرمان طی سالهای اخیر مقایسه کرده و ادامه داده است:«ای کاش رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان هم دست به ارائه گزارشی در این خصوص بزند که ببینیم تعداد کتابفروشیها طی این سه سال به چه تعداد رسیده است.» او این نقلقول را در کنایه به وضعیت نابسامان انتشاراتیها و کتابفروشیها در سالهای گذشته و کمفروغ شدن چراغ صنعت نشرمان منتشر کرده است.
قلمزنی علی دهباشی درباره کتاب خلیجفارس
علی دهباشی، نویسنده و سردبیر بخارا با انتشار تصاویری از یک مراسم رونمایی کتاب نوشته است:«به مناسبت انتشار کتاب خلیجفارس: فرهنگ و تمدن (مقالات اولین دوسالانه خلیجفارس)، سیویکمین عصر دوشنبههای بخارا با همکاری مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه و انتشارات نگارستان اندیشه به معرفی این کتاب و گفتوگو درباره خلیجفارس و جزایر آن اختصاص یافته بود. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر دوشنبه پنجم آذرماه 1403 با حضور حمید احمدی، محمدباقر وثوقی و آریابرزن محمدی در مرکز مطالعات خاورمیانه برگزار شد.»
انتقاد مازیار معاونی از جوکر2 و دیگر طنزهای سخیف
مازیار معاونی، منتقد سینما به کاهش سطح کیفی برخی از برنامههای طنز تلویزیونی اشاره کرده و نوشته است:«اتلاف بودجه کشور با ساخت چنین مزخرفاتی (قدرت الله ایزدی معروف به رشید) و آن یکی که خوشبختانه اسمش را یادم نیست، روسری به سر کردهاند و اشکان اشتیاق و علی صادقی هم به لودگی مشغولند؛ اینها محصولات یک رسانه رسمی هستند، نه یک پلتفرم نمایش خانگی!»