قصه رآکتور اراک و یک تحریف تاریخی

ماجرای تحریف و دستکاری در خبرهای مرتبط با صنعت هسته‌ای بار دیگر در یک اراده سیاسی برآمده از بهارستان سربرآورده که به نظرمی‌رسد هدفی جز کشاندن رقابت‌های جناحی به عرصه سیاست خارجی دنبال نمی‌کند. ماجرا به ادعای تکراری بتون‌ریزی رآکتور هسته‌ای اراک بازمی‌گردد که گرچه خلاف‌گویی آن، بارها از سوی مقام‌های وقت سازمان انرژی اتمی ثابت شده اما همچنان در مسیر تلاش مخالفان برای برافروختن آتش اختلافات و هزینه‌سازی برای دولت چهاردهم تکرار می‌شود. یکی از نمایندگان مجلس، در ادعایی عجیب به گفته اخیر علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت حسن روحانی مبنی بر رد ادعای بتون‌ریزی در چاله رآکتور اراک واکنش نشان داده و ادعایی تازه‌تر را مطرح کرده است. این نماینده مجلس مدعی شده است: «آقای صالحی عنوان کرده که چه کسی می‌گوید ما داخل رآکتور اراک بتون ریختیم؟ بله در چاله‌اش نریختید اما در جای مهم‌تر و در منافذی ریختید که میله‌های سوخت در آن قرار می‌گیرد.» او درحالی به جای استناد به حرف‌های مقام کشورش، ترجیح داده روند طی شده در فعالیت‌های رآکتور اراک را وارونه بازگویه و بهره خود را از رقابت تشکیلات متبوعش در آوردگاه سیاسی ببرد که پیشتر صالحی توضیح مبسوطی درباره این مهم داده بود.
رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی در این رابطه گفته بود: «رآکتور اراک چاله‌ای دارد که کالندریا (قلب رآکتور) در آن قرار می‌گیرد و سوخت باید در آن قرار بگیرد و ما آن مخزن (کالندریا) را درآورده‌ایم، چون طراحی عوض می‌شود باید فرم مخزن عوض شود و در حال ساخت مخزن دیگری هستیم که در چاله رآکتور قرار بگیرد.» او با اشاره به اینکه هر چه می‌گوییم در این چاله رآکتور آب سنگین اراک، سیمان نریخته‌ایم چرا که اگر ریخته بودیم رآکتور اراک از بین می‌رفت، افزوده بود: «کالندریا یکسری لوله است که سوخت‌ها در آن لوله‌ها قرار می‌گیرد و ما مشابه آنها (لوله‌ها) را به همان تعداد خریده بودیم، طرف‌های مقابل در مذاکرات گفتند در آن لوله‌ها سیمان بریزید. ما گفتیم باشد می‌ریزیم؛ ولی نگفته بودیم لوله‌های دیگری داریم و ما الان آن لوله‌ها را داریم.»
هرچند این توضیح به روشنی مسیر طی شده در رآکتور آب سنگین اراک را در مسیر تفاهم برجام روشن می‌کند، با این حال نماینده مجلس بدون کمترین اشاره‌ای به روند و ابعاد پیچیده فعالیت‌های جاری در صنعت هسته‌ای کشور ترجیح می‌دهد بر خلاف‌گویی خود تکیه کند بدون آنکه اهمیتی به هزینه‌های برآمده از این ادعاها در خارج از مرزهای کشور و در روند پرونده مناقشه هسته‌ای با غرب
داشته باشد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و شانزده
 - شماره هشت هزار و ششصد و شانزده - ۰۷ آذر ۱۴۰۳