گامهای اولیه برای توسعه پایدار کشاورزی برداشته شد
افزایش تولید کالاهای اساسی و تنظیم بازار
پس از رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به غلامرضا نوریقزلجه به عنوان وزیر جهاد کشاورزی و شروع به کار دولت چهاردهم، شاهد اتفاقات مثبتی در حوزه کشاورزی طی بیش از یکصد روز اخیر بودیم که در این گزارش به برخی از این اقدامات خواهیم پرداخت.
امین محمودی
خبرنگار
افزایش 17 درصدی نرخ خرید تضمینی گندم
شاید بتوان مهمترین اقدام وزیر جهاد کشاورزی برای کشاورزان را تعیین نرخ خرید تضمینی کالاهای اساسی خصوصاً گندم دانست، به شکلی که در پایان شهریورماه سال جاری نرخ خرید تضمینی گندم با 17 درصد افزایش از 17 هزار و 500 تومان در سال زراعی قبل به 20 هزار و 500 تومان رسید.
تعیین این نرخ توسط وزارت جهاد کشاورزی میتواند ضامن تداوم خودکفایی گندم باشد، به طوری که شاهد بودیم دولت چهاردهم تا انتهای مهرماه توانست 12 میلیون تن از این کالای اساسی را از گندمکاران خریداری کند که با همراهی دولت و سازمان برنامه و بودجه 210 هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافت.
رشد جوجهریزی و واردات نهاده برای تنظیم بازار مرغ
وزارت جهاد کشاورزی برای تنظیم آشفتهبازار مرغ و کاهش قیمت این کالای اساسی با واردات 10 میلیون و 300 هزار تن نهاده دامی به کشور به ارزش بیش از 4 میلیارد دلار در هفت ماهه نخست سال جاری، نیاز خوراک مرغداران را تأمین کرد که همین امر سبب شد میانگین جوجهریزی مرغداران به 145 تا 150 میلیون قطعه برسد.
رکوردزنی در تولید برنج
همچنین در سال جاری میزان تولید برنج در کشور با افزایش محسوس 200 هزار تنی روبهرو بوده و از 2 میلیون و 500 هزار تن در سال گذشته به 2 میلیون و 700 هزار تن رسیده، امری که به نظر میرسد در سالیان آتی نیز ادامهدار باشد و ایران را از ارزبری واردات برنج بینیاز کند.
در همین خصوص سهراب سهرابی، مجری طرح برنج کشور گفت: استفاده از بذرهای پرمحصول، مسطح کردن زمینها و استفاده از روشهای نوین کشت، میزان تولید برنج را در کشور افزایش داده است. تسهیل تولید و توسعه کشت دوم یا رتون از سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش بهرهوری تولید برنج است و این شیوه مصرف آب کمتری هم دارد.
وی ادامه داد: شرایط کشت رتون در استانهای مازندران، گیلان و خوزستان وجود دارد و ما در حال فرهنگسازی این مسأله هستیم. با مجموعه اقدامات انجام شده، میزان تولید برنج به ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسیده که یک رکورد بسیار بزرگ در تولید برنج است.
رشد 350 درصدی واردات
گوشت قرمز
وزارت جهاد کشاورزی برای تنظیم هر چه بهتر بازار و تأمین نیاز سفره همه اقشار و دهکهای مختلف جامعه، مبادرت به واردات حجم انبوهی از گوشت قرمز به صورت گرم و منجمد از سایر کشورها کرد، به طوری که گزارشات گمرک حاکی از آن است که در سال جاری رکورد واردات گوشت قرمز و تخصیص ارز به این کالای اساسی شکسته شد. آخرین آمارها نشاندهنده این است که واردات گوشت قرمز با رشدی 350 درصدی روبهرو بوده و حدود 800 میلیون دلار ارز برای آن اختصاص یافته است.
کاهش 30 درصدی ارزبری و افزایش دوبرابری تولید کلزا
واردات روغن و ارزبری این محصول در سال جاری نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته کاهشی 30 درصدی را تجربه کرده که دلیل اصلی این امر به افزایش تولید دانههای روغنی در کشورمان برمیگردد، به طوری که گزارشات نشان از این دارد که در سال جاری تولید کلزا نسبت به سال گذشته افزایش دوبرابری داشته است.
سعدالله منصوری، مجری طرح دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی سطح زیر کشت کلزا در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ را ۱۵۰ هزار هکتار عنوان و خاطرنشان کرد: از این سطح، ۲۸۰ هزار تن کلزا تولید شد که نسبت به سال ماقبل آن ۹۵ درصد رشد را نشان میدهد. در سال زراعی گذشته از ۱۵۰ هزار هکتار سطح کشت کلزا حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار هکتار در اراضی دیم بوده است. سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ نیز حدود ۹۰ هزار هکتار زیر کشت کلزا رفت و از این سطح، ۱۴۵ هزار تن محصول به دست آمد.
صرفهجویی یک میلیارد دلاری
طی سالیان اخیر واردات بذور سبب شد ارز زیادی از کشور خارج شود ولی با اقدامات وزارت جهاد کشاورزی هماکنون شاهد صرفهجویی یک میلیارد دلاری در این زمینه هستیم. در این خصوص نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی افزود: در سایه تلاش محققان و کشاورزان، بیش از یک میلیارد دلار صرفهجویی ارزی شده تا بذر از خارج خریداری نشود، به شکلی که در کلزا و زراعت وابستگی زیادی نداریم ولی در سبزی و صیفیجات ۱۳۰ میلیون دلار ارز برای واردات بذور آن هزینه کردهایم.