پیام دوستی پزشکیان به منطقه

علیرضا عنایتی
سفیر ایران در عربستان

تداوم سیاست همسایگی و منطقه‌ای جمهوری اسلامی در دولت چهاردهم با تمرکز و نگاه ویژه‌ای در دستورکار قرار گرفته است و اتفاقاً از اولویت‌های برتر آن به حساب می‌‌آید. در 100 روز گذشته، در عرصه دیپلماسی دیدارهای متعدد و رایزنی‌های فشرده‌ای بویژه با توجه به شرایط کنونی منطقه، از سوی رئیس‌جمهور، معاون اول رئیس‌جمهور و همچنین وزیر امور خارجه با همتایان خود انجام شده است. این دیدارها و رایزنی‌ها از شاخصه‌های روابط خارجی ایران محسوب می‌شود و در چهارچوب سیاست همسایگی بر توسعه و تعمیق این مناسبات تأکید دارد.
در این میان، یک جهش کیفی در دستورکار دولت چهاردهم قرار دارد و آن اینکه نگاه ایران از حوزه مناسبات دوجانبه به چندجانبه‌گرایی و همکاری‌های منطقه‌ای جلب شود و مناسبات دوجانبه و مراودات فی‌مابین هم به معادلات منطقه‌ای تسری پیدا کند. بر همین اساس، جمهوری اسلامی ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای نخستین بار در دهه‌های گذشته، شاهد تشکیل جلسه وزرای خارجه 7 کشور در دوحه بودند و در آنجا کشورهای حاضر علاوه بر بحث‌هایی که در مناسبات دوجانبه مطرح است به بحث‌های فرادوجانبه‌ای پرداختند. این امر گام بسیار مهمی در آغاز مسیر همکاری‌های منطقه‌ای است. کشورهای حوزه خلیج فارس، چه حوزه شمالی و چه حوزه جنوبی آن، دارای این توانمندی‌ها، ظرفیت‌ها و امکانات هستند که در بخش‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و سایر امور بتوانند با یکدیگر گفت‌و‌گو کرده و راه‌های همکاری را توسعه دهند. دو شاخصه توسعه همکاری‌های دوجانبه و نگاه به همکاری‌های منطقه‌ای یک ضلع سوم هم پیدا می‌کند و آن حوزه جهان اسلام است که ایران و عربستان و سایر کشورهای منطقه در این حوزه می‌توانند همکاری‌های مهمی را با هم شکل دهند.
در نهایت آنچه که در یک سال گذشته با آن مواجه بوده‌ایم، حملات رژیم صهیونیستی و تجاوز وحشیانه این رژیم به غزه و سپس لبنان و سوریه و حتی عراق و البته نقض حاکمیت جمهوری اسلامی ایران بود که پاسخ درخوری را هم دریافت کرد. بر این اساس با عربستان سعودی گفت‌و‌گوهای منظم و مرتبی داشتیم و 4 مرتبه سازمان همکاری اسلامی در سطوح مختلف تشکیل جلسه داد که مشخصاً برخی از آنها به درخواست مستقیم ایران صورت گرفت. در اجلاس اخیر هم دیدیم که ولیعهد عربستان خواستار ملزم شدن اسرائیل به عدم حمله به ایران شد. ملاقات دکتر عارف با ولیعهد عربستان و تأکید بر اینکه رابطه دو کشور بازگشت‌پذیر است، پیام مثبتی به این روند مناسباتی تهران-ریاض بود و امیدواریم که در سطوح مختلف چه دوجانبه و چه منطقه‌ای و چه حوزه جهان اسلام و چه در محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی، کشورهای منطقه بتوانند همکاری منظم و مستمری داشته باشند.