رئیسجمهور در آیین ملی بزرگداشت روز کتاب:
کتاب ما را به زبان مشترک میرساند
آیین ملی بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی وکتابدار با حضور رئیسجمهور و تقدیر از تلاشها و زحمات همه دستاندرکاران ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در کشور برگزار شد. رئیسجمهور دراین مراسم بر ارتباط مستقیم دانش و آگاهی با زندگی امروز بشر اشاره کرد و گفت: «خواندن و کتابت ما را به یک زبان و نگاه مشترک میرساند، ما را به جایی میرساند که با هم اختلاف نکنیم. جهل بالاترین ظلم است که در جامعه شکل میگیرد و کسانی که جاهلانه تصمیم میگیرند ظلمی به جامعه میکنند.»
بخوانیم تا همدل شویم
مسعود پزشکیان با حضور در آیین ملی بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار با اشاره بر آنکه در حدیثی قدسی خداوند متعال حیات زمین به انسان، حیات انسان به علم، حیات علم به عمل و حیات عمل را به اخلاص پیونده داده است، گفت: «در حدیثی قدسی، خداوند متعال حیات زمین به انسان، حیات انسان به علم، حیات علم به عمل و حیات عمل را به اخلاص پیوند داده که نشان از اهمیت علم دارد و اگر جامعهای به چنین اعتقاد و باوری برسد آیا آن جامعه دچار عقبماندگی، فقر و گرفتاری خواهد شد؟»
رئیسجمهور با بیان اینکه آن چیزی که انسان را مسجود ملائک کرد علم و آگاهی بود، به ماجرای گفتوگوی ملائکه با خدای متعال درباره خلقت انسان اشاره کرد و افزود: «وقتی ملائکه از خدا پرسیدند که آیا میخواهی موجودی خلق کنی که خونریزی و فساد خواهد کرد؟ خداوند فرمود که من چیزی میدانم که شما نمیدانید و سپس به انسانها همه نامها را آموخت و به ملائکه دستور داد به انسان سجده کنند.»
دکتر پزشکیان جهل و نادانی را ریشه و عامل اصلی همه اختلافات و دعواها میان بشر عنوان کرد و گفت: «هیچ انسان عاقل و آگاهی نیست که وقتی راه درست و سخن حق به او عرضه شود در مقابل آن بایستد. بنابراین خواندن و آگاهی است که ما را به زبان و نگاه مشترک میرساند و از اختلاف دور میکند.»
رئیسجمهور در ادامه، ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در میان آحاد مختلف جامعه بویژه نسل جوان را بسیار حائزاهمیت خواند و ضمن تمجید از شعار «بخوانیم تا همدل شویم» برای مراسم روز کتاب امسال تصریح کرد: «اگر میخواهیم دنیایی بسازیم که برازنده ما و آیندگانمان باشد باید به کتاب روی بیاوریم و زندگی خود را با کتابخوانی پیوند دهیم.»
گفتنی است که رئیسجمهور همچنین در آیین روز ملی کتاب، کتابخوانی و کتابدار عضو افتخاری نهاد کتابخانههای کل کشور شد.
کتاب اساس جامعه اسلامی است
دربخش دیگری از این مراسم، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه کتاب و کتابخوانی فرصتی میسازد تا انسان به عمر علمی توجه کند، گفت: «نهضت کتابخوانی بر اساس همین نگاه اهمیت مییابد؛ اگر با دید کلان به موضوع نگاه کنیم، درمییابیم جامعهسازی اسلامی با تکیه بر کتاب صورت گرفته، از طرفی اگر با نگاه خرد (به اعتبار فرد) به موضوع نگاه کنیم، متوجه میشویم برای اینکه عمر علمی با عمر طبیعی نسبتی داشته باشد به کتاب و کتابخوانی نیازمند هستیم.»
صالحی تصریح کرد: «نهضت پیکار با بیسوادی و سوادآموزی، قدم اول برای خواندن و نوشتن بود، اما اگر خواندن و نوشتن ادامه نداشته باشد کار سخت خواهد شد که پارهای از هیجانات و بحرانها به این نکته بازمیگردد. به نهضت کتابخوانی وسیع نیاز داریم؛ خوشبختانه سند مطالعه مفید سال گذشته به تصویب رسید که فرصتهایی را در این زمینه فراهم میکند.»
وزیر فرهنگ ادامه داد: «در جریان نهضت کتابخوانی کشور باید چند ضلع اصلی کنار هم قرار گیرند؛ مؤلف، ناشر، کتابفروش، کتابیار، رسانهها و اقدامات تبلیغی و کتابداران که لازم است به عنوان یک شبکه همراه با یکدیگر فعالیت کنند؛ البته کتابداران در این پنج ضلع جایگاه مهمی دارند.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در حاشیه این آیین با تأکید بر اینکه در گذر سریع از جامعه شفاهی سنتی به جامعه شفاهی صوتی و تصویری گرفتار اختلال اجتماعی هستیم، گفت: «جامعه شفاهی خطاهای زیاد و حافظه ناپایدار دارد اما جامعه کتبی خطاهای کمتری دارد، به عقلانیت نزدیکتر میشود و از حافظه پایدارتری بهره میبرد.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «همانطور که اشاره کردم شبکه قوی و گستردهای در نهاد کتابخانههای عمومی داریم که مغتنم است. بهدرستی مسائل معیشتی کتابداران جایگاه مهمی دارد که به آن تأکید میکنم؛ این ادعا اغراقآمیز نیست و از قبیل مسائل سایر مجموعهها نیست انشاءالله؛ با اهتمامی که دولت دارد این مسائل به طور جدی یا تا حدودی رفع میشود.»
ملاقات در کتابفروشیهای اسلامشهر
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به مناسبت هفته کتاب سفری نیز به اسلامشهر داشت. او ضمن دیدار با هنرمندان و اهالی فرهنگ این شهرستان در کتابخانه شهید مصطفی خمینی در گرامیداشت آیین کتابگردی، به کتابفروشیهای اسلامشهر رفت و پای گفتههای کتابفروشها نشست.
صالحی در این دیدار گفت: «معمولاً برنامههای کتابگردی در طول این سالها در تهران انجام میگرفت اما امسال تصمیم گرفتیم این دیدار در اسلامشهر انجام شود و توفیقی حاصل شد که علاوه بر کتابفروشیها با هنرمندان این شهر نیز دیدار کنیم. در دورهای که معاون فرهنگی بودم، عبارتی داشتیم که ایران فقط تهران نیست اما هماکنون باید بگویم استان تهران هم فقط شهر تهران نیست. استعداد ایرانیها بویژه در حوزه فرهنگ، هنر و ادب در جایجای این خاک ظرفیت ویژهای است.»
وزیر فرهنگ ادامه داد: «در بازدید از چند کتابفروشی و کتابخانه، استعداد، حمیت و ریسکپذیری زیادی را مشاهده کردیم که حس خوبی ایجاد میکند. نیازمند تعامل بیشتر با شهرستانهای اطراف تهران هستیم. هنوز یکسری هویتهای محلی و منطقهای داریم که از دست رفته است؛ این هویت و تعصب را در بازدیدهایی که داشتیم، دیدیم. اگر شهرها و کشورها بخواهند پیشرفت کنند نیاز به تعصب دارند. در شهرهای بزرگ این تعصب درست کاهش پیدا کرده اما هنوز در شهرهایی مانند اسلامشهر وجود دارد که بسیار ارزشمند است.»
وی در پایان گفت: «در این دیدارها دیدیم که عزیزانی سرمایهشان را برای همین تعصب خود به شهرشان گذاشتهاند و ما نیز باید خادم این تعصب باشیم. این نقطه شروع آشنایی ماست و حتماً رابطهها توسعه پیدا میکند و در خدمت فعالان فرهنگ و هنر خواهیم بود.»