فضای مجازی

ادای دین داوودنژاد به سعید مطلبی
علیرضا داوودنژاد کارگردان شناخته شده سینما با انتشار تصویری از سعید مطلبی، فیلمنامه‌نویس نام آشنا، نکته جالبی را درباره اولین تجربه بلند سینمایی‌اش فاش کرده است. او در صفحه اینستاگرامش نوشته است: «بعد از نیم‌قرن، اخیراً فهمیدم قصه اولین فیلمم «شاهرگ» کپی «کوچه مردها»ی استاد است؛ او با این فیلم آنچنان بر جان من و سینمای اکران نشست که همچون ارکیتایپی در فیلمنامه‌های من و فیلم‌های در جریان نمایش بازتولید می‌شد. او بود که با احترام و روی خوش از ورود من به سینما استقبال کرد و به من نوجوان گفت از ورود شما به سینما نه به‌خاطر شما، بلکه به‌خاطر سینما استقبال می‌کنم. سینمای حرفه‌ای ایران با چنین استادانی ساخته شد و تا امروز امتداد پیدا کرد؛ کارکشتگانی فارغ از جنجال که دستگیر تولید داخلی و حفظ شمار مخاطبان آن بوده و هستند؛ گاهی نمی‌دانیم چه سایه‌ای بر سر داریم.»

پیشنهاد دو کتاب خواندنی
این روزها در حالی شاهد برپایی دوره دیگری از هفته کتاب هستیم که برخی اهالی کتاب، نکاتی را درباره آثار تازه خود با مردم درمیان می‌گذارند؛ پروین علیپور، مترجم و نویسنده ادبیات کودک و نوجوان، تصاویر دوجلد از آثار خود را برای مخاطبان نوجوان استوری کرده است. «قول شرف» نوشت: «ماریون دین بوثر» و «روزنامه‌فروش» نوشته «وینس واتر» عناوین این کتاب‌ها هستند که از سوی انتشارات چشمه و به ترجمه علیپور روانه کتابفروشی‌ها شده‌اند. علیپور که در زمینه روانشناسی هم سابقه فعالیت دارد، کتاب‌های یاد شده را آثار خوبی برای افزایش اعتماد به نفس نوجوانان خوانده است.

شاهکار همایون در ترکیه
کنسرت جدید همایون شجریان و انوشیروان روحانی در ترکیه بازتاب گسترده‌ای در فضای مجازی داشت. همایون در این کنسرت برای اولین‌بار قطعه «باید خریدارم شوی» ‌را اجرا کرد. او در این اجرا  همچنین قطعاتی تازه از جمله شعری از رهی معیری با همراهی پیانوی انوشیروان روحانی به روی صحنه برد. نکته جالب این کنسرت بلیت‌فروشی آن در سایت‌های خارجی و برخی از سایت‌های ایرانی بوده است که در داخل و خارج از کشور مورد استقبال قرار گرفته است.

پیشنهادهایی برای هفته کتاب و کتابخوانی
«سعید مستغاثی» مستند‌ساز و کارشناس سینما، به بهانه‌ هفته کتاب و کتابخوانی در صفحه اینستاگرام خود چند جلد کتاب را به مخاطبان خود پیشنهاد کرده و در این باره نوشت: برای شناخت سینما، ماهیت و تاریخ آن، چند کتاب خدمت دوستان علاقه‌مند معرفی می‌کنم که دو کتاب اولش تألیف بنده است:
«اینک آخرالزمان» (تاریخ سینمای هالیوود) از انتشارات کانون اندیشه جوان، بررسی تبارشناسانه تاریخ سینما.
«حکایت سینما‌توگراف» (واکاوی تاریخ سینمای ایران- جلد اول) از دفتر پژوهش‌های مؤسسه کیهان، بررسی تاریخ سینمای پیش از انقلاب.
«تحلیل نفوذ فرهنگ کابالیستی (عرفان یهودی) در سینما» از مرحوم دکتر محمد‌حسین فرج‌نژاد و اداره ‌کل پژوهش‌های صدا‌وسیما.
«فیلم و کارگردان» نوشته دان لوینگستن. مرحوم ساموئل خاچیکیان (سینماگر سال‌های دور) می‌گفت این کتاب را از بساط یک دستفروشی پیدا کرد و آن را خرید و خواند تا کارگردانی را یاد گرفت! ضمن اینکه کتاب «اریک شرمن» هم در این مورد قابل تأمل است.
البته کتاب‌های سینمایی بسیارند که متأسفانه در این محدوده نوشتاری و تصویری قابل معرفی نیستند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و پنج
 - شماره هشت هزار و ششصد و پنج - ۲۴ آبان ۱۴۰۳