دولت برای توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه کشور قاطعانه تصمیم گرفت
«خاموشی منظم» به جای «تولید سم»
با پیگیریهای رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و دستور رئیسجمهور، دولت خبر توقف استفاده از سوخت مازوت را در سه نیروگاه کشور در اراک، کرج و اصفهان داد. خبر توقف را «شینا انصاری» در شبکه مجازی ایکس منتشر کرد. شورای اطلاعرسانی دولت این تصمیم را سرآغاز یک سلسله اقدام سخت از سوی دولت برای حل ریشهای ناترازی برق میداند. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم به این تصمیم واکنش نشان داد و تأکید کرد: میتوان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد. بر این اساس مازوتسوزی نیروگاه شازند از روز گذشته همزمان با سفر وزیر کشور به اراک برای معارفه استاندار جدید مرکزی متوقف شد.
با پیگیریهای رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و دستور رئیسجمهور، دولت خبر توقف استفاده از سوخت مازوت را در سه نیروگاه کشور در اراک، کرج و اصفهان داد. خبر توقف را «شینا انصاری» در شبکه مجازی ایکس منتشر کرد. شورای اطلاعرسانی دولت این تصمیم را سرآغاز یک سلسله اقدام سخت از سوی دولت برای حل ریشهای ناترازی برق میداند.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم به این تصمیم واکنش نشان داد و تأکید کرد: میتوان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد.
فاطمه مهاجرانی، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شرط عدالت نیست که برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند. از همین رو به دستور رئیسجمهور، مازوتسوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژهای دارند، متوقف میشود.
احتمال کاهش تولید برق
محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور هم گفت: تصمیم به متوقف شدن مصرف سوخت مازوت ممکن است منجر به کاهش تولید برق در شبکه توزیع و خاموشی شود، اما چارهای نداریم زیرا نمیتوانیم شاهد مرگ مردم بر اثر آلودگی باشیم.
قائمپناه با اشاره به اینکه متأسفانه استفاده از مازوت و آلودگی ناشی از آن، بیماریهای بسیاری را ایجاد کردهاند، گفت: ممکن است ممنوعیت استفاده از مازوت مشکلاتی را برای حوزههای مختلف صنعت به خصوص تولید برق ایجاد کند، اما مقرر شده است که وزارت نیرو ساعتهای خاموشی را تنظیم و طبق برنامه، از قبل اعلام کند و به همین علت، پیشاپیش از همه مردم برای این خاموشی ها عذرخواهی میکنیم. شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم دست گذاشت روی یک نقطه قابل تأمل و یادآوری کرد: نباید فقط در نزدیکی فصل سرما به سراغ حل مشکل آلودگی هوا برویم و باید در طول سال نیز این برنامه پیگیری شود. همچنین او از برگزاری جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا خبر داد که در آن جلسه دستگاههایی که در موضوع آلودگی دخیل هستند، در آن حضور داشتند. جلسهای که به گفته او قرار است هر دو هفته یک بار برگزار شود تا واکنش به آلودگیها به فصل سرد که آلودگی هوا روی زمین سنگینی میکند، محدود نشود.
او تمرکز روی آلودگی صنعتی و منابع متحرک در کلانشهرها را نیز از دیگر برنامههای دولت چهاردهم اعلام کرد و گفت: با وجود اینکه ۷ سال از قانون هوای پاک و آییننامههای اجراییاش گذشته، اما بخش عمده تکالیف محقق نشده است که بنا داریم در دولت چهاردهم با قوت و قدرت این موضوعات را پیگیری کنیم.
باز هم خبر توقف
برای نخستین بار نیست که دولتی تصمیم میگیرد مازوتسوزی در نیروگاهها را متوقف کند. آمارها از مرگ ناشی از آلودگی هوا در ایران تا ۴۵ هزار نفر در سال خبر میدهد. با وجود این، دولتهای گذشته به رغم اعلام ممنوعیت و به دلیل ناترازی انرژی نتوانستند جلوی استفاده از مازوت را بگیرند. برای مثال دی ماه سال ۱۴۰۰ بود که رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست از ممنوعیت استفاده از مازوت در نیروگاههای کشور خبر داد. همچنین آذر۱۴۰۱ بود که معاون وقت مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ایران از تشکیل پرونده قضایی برای نیروگاههایی که ممنوعیت مازوت را شکسته بودند، اطلاع داد و نیروگاهها هم به جای نصب سیستم کنترلی بهدنبال حذف ماده 13 هوای پاک رفتند! این ماده تنها در صورتی به وزارت نیرو اجازه مصرف مازوت را میدهد که نیروگاهها روی خروجیهای خود سیستم کنترل آلودگی هوا نصب کنند.
آن روزها سازمان حفاظت محیط زیست گفت که رأساً نمیتواند نیروگاههای متخلف را پلمب کند و کار را به قوه قضائیه، سازمان بازرسی و دولت میسپارد، زیرا آنها براساس شرایط تصمیم میگیرند، اما در نهایت استفاده از مازوت ادامه یافت.
حالا دولت چهاردهم اعلام کرده که سلامت مردم را در اولویت قرار داده است و سلسله فعالیتهایی را برای رفع ناترازی در دستور کار دارد. باید ماند و دید.