در حافظه موقت ذخیره شد...
آلودگی رودخانهها و سیلاب، تور صیادان مازندران را خالی کرد
افزایش قیمت ماهی سفید و کفال به خاطر کاهش صید
ماهی کپور دریایی که طبق آمار رسمی شیلات مازندران حدود ۵۰ درصد ماهی صید شده امسال را تشکیل میدهد در اوزان بیش از یک کیلویی چهار تا پنج میلیون ریال عرضه میشود.
ماهی سفید در وزن کمتر از ۶۰۰ گرم که تقاضای خرید هم بسیار کم است، تا چهار میلیون ریال در هر کیلو خرید و فروش میشود. بررسیها نشان میدهد که ماهی سفید برخلاف گونه کفال به دلیل داشتن تیغهای بسیار ریز فقط در وزنهای بالا تقاضای خرید وجود دارد به همین دلیل کفال در جثههای ریز همواره بهتر از ماهیان سفید ریز خرید و فروش میشود.
آلودگی رودخانههای منتهی به خزر
در حالی که طبق بررسیهای میدانی ۱۳ شرکت تعاونی پره صیادی در شرق مازندران بشدت با کاهش صید مواجهاند، اما مدیرکل شیلات مازندران از افزایش پنج درصدی صید خبر میدهد. قاسم کریمزاده با اشاره به صید ۲۷۰ تن ماهیان استخوانی از دریای مازندران، اظهار کرد: صیادان مازندرانی از ۱۵ مهرماه تاکنون این میزان ماهی را از دریای خزر صید و روانه بازار کردند که به لحاظ ارزش اقتصادی نیز حدود ۱۰ درصد بیشتر نسبت به مدت مشابه سال قبل است. وی در عین حال ضمن تأیید نارضایتی برخی از صیادان شرکتهای تعاونی پره نسبت به خالی بودن تورهای ماهیگیری، توضیح داد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته به دلیل شرایط جوی نامساعد یعنی مواج بودن دریا و کاهش دمای آب دریا، صید در برخی از مناطق بخصوص شرق استان بسیار کم شده است.
مدیرکل شیلات مازندران با بیان اینکه کاهش صید به معنای کم شدن ذخیره ماهیان استخوانی در دریای خزر نیست، تصریح کرد: سیلاب و آلودگی رودخانههای منتهی به دریای خزر در استان نیز مزید بر علت کاهش صید شده است.
نمونه بارز آلودگیهای رودخانههای مازندران در سال جاری، رودخانه تلار است. سیاه شدن آب رودخانه تِلار طی هفته گذشته یک بار دیگر چالشهای زیستمحیطی و زخمهای تحمیل شده بر پیکر رگهای مهم حیاتی مازندران را برجسته کرد.
تِلار از ارتفاعات سوادکوه سرچشمه میگیرد و پس از طی مسیری ۱۸۰ کیلومتری با عبور از شهرستانهای سوادکوه، سوادکوه شمالی، قائمشهر، سیمرغ و بابلسر به دریای خزر میریزد. نقش این رودخانه علاوه بر اینکه نقش مهمی در تأمین آب مورد نیاز بخش کشاورزی این شهرستانها دارد، در کنار رودخانههای تجن، بابلرود، چشمهکیله، سردآبرود، چالوس، نکارود و هراز به عنوان رودخانه شیلاتی محسوب میشوند.
تعطیلی 80 درصد شرکت تعاونیهای صیادی
رئیس اتحادیه صیادی پره استان مازندران افزایش پنج درصدی صید را فقط منوط به چهار شرکت تعاونی در ساری و رامسر عنوان کرد و توضیح داد: حدود ۸۰ درصد شرکت تعاونیهای صیادی پره استان اصلاً ماهی صید نکردند و تقریباً تعطیل هستند. خشایار نوایی با ذکر این نکته که فقط ۲ شرکت تعاونی ساری در یک روز بیش از هفت تن ماهی کپور صید کردند، افزود: شرکتهای تعاونی رامسر نیز در یک دوره تورکشی حدود هفت سبد پر از مایه کفال و کپور صید کردند.
وی با بیان اینکه طبق بررسی تحقیقات اکولوژی دریای خزر و مشاهدات کیلکاگیران مازندران ماهی کفال، کپور و سفید در اعماق دریا به وفور وجود دارد، تصریح کرد: شرایط نامساعد آب و هوایی و مهمتر از همه آلودگی رودخانهها، از دلایل کاهشی شدن مقدار صید است.
به گفته نوایی، طبق اظهارات کیلکاگیران که در عمق دریا مشغول فعالیت هستند، هنگام بالا کشیدن تور وفور ماهیان کفال و سفید را تأیید میکنند. وی با اشاره به اینکه در دهه ۸۰ تا ۹۰ اتحادیه صیادی پره استان در هر فصل ۱۰ هزار تن انواع ماهی صید و ۲ تن خاویار استحصال میکردند، گفت: اما این مقدار صید به دلایل مختلف اعلام شده به صورت محسوس کاهش یافته است.
رئیس اتحادیه صیادی پره استان مازندران به مشارکت و همت اتحادیه و شیلات استان در تکثیر مصنوعی و رهاسازی انواع بچه ماهی بویژه گونه سفید و کپور اشاره کرد و گفت: طی سالهای گذشته کم آبی و عمق کم آب در رودخانهها سبب شد تا علاوه بر برداشت بی رویه شن و ماسه، آلودگیهای صنعتی و کشاورزی نیز بیشتر از گذشته خود را نشان بدهد و این مسأله موجب کاهش مهاجرت ماهیان مولد به رودخانهها شد.