روایتی از «آن سوی دیوار»

 دیروز سالروز دیگری از ماجرای تسخیر لانه ‌جاسوسی به دست جمعی از دانشجویان و جوانان انقلابی سپری شد؛ واقعه‌ای مهم در تاریخ معاصر کشورمان که آثار متعددی پیرامون آن نوشته شده و در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است. در این بین برخی کتاب‌ها نیز هستند که برای نخستین مرتبه منتشر شده و هر یک از زاویه‌ای متفاوت به بیان آن واقعه تاریخی می‌پردازند. کتاب «آن سوی دیوار» یکی از همین کتاب‌هاست که به تازگی از سوی انتشارات سوره مهر روانه کتابفروشی‌های سراسر کشور شده است. «آن سوی دیوار»، روایتی خواندنی از ماجرای تسخیر سفارت امریکا از زبان حبیب‌الله بیطرف و به کوشش محمد محبوبی است.
نکته قابل توجه درباره محمد محبوبی، آن است که طی روزهای اخیر متن تقریظ مقام معظم رهبری از دیگر کتابش، «ایستگاه خیابان روزولت» رونمایی شده است. پس از دریافت تقریظ کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» از سوی رهبر انقلاب، کتاب «آن سوی دیوار» به کوشش همین نویسنده و با مضمونی مشابه با کتاب «ایستگاه خیابان روزولت»، این‌بار در انتشارات سوره ‌مهر به چاپ رسید. «آن سوی دیوار» خاطرات حبیب‌الله بیطرف، یکی از سه ایده‌پرداز اولیه تسخیر سفارت امریکاست که در شورای هماهنگی لانه جاسوسی فعالیت داشته، شورایی که در رأس تشکیلات دانشجویان مسلمان پیرو خط امام قرار داشت. بیطرف که هنگام واقعه تسخیر لانه جاسوسی، در رشته مهندسی راه و ساختمان دانشکده فنی دانشگاه تهران تحصیل می‌کرد، یکی از دانشجویانی است که خاطرات کمیاب و دست‌اولی از این واقعه دارد. او نخستین مسئول انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران پس از پیروزی انقلاب است و در شهریورماه ۱۳۵۸ به عنوان عضو اولین شورای مرکزی تحکیم وحدت برگزیده شد. او همچنین مسئول کمیته امور گروگان‌ها بود و با گروگان‌های امریکایی مواجهه‌ای نزدیک و دائمی داشت.
«آن سوی دیوار» در ۹ فصل نگارش شده است؛ از جمله «دانشکده فنی؛ تقاطع علم و سیاست»، «خط امام در هندسه ایران»، «در اندیشه بست‌نشینی»، «صبح روز سیزدهم»، «پیدایش خط امامی‌ها»، «شصت‌وشش امریکایی»، «پنجه در پنجه عقاب» و «وداع با لانه جاسوسی». در پایان کتاب نیز «اسناد و عکس‌ها» و «فهرست اعلام» قرار داده شده است. دفتر ادبیات انقلاب‌ اسلامی حوزه هنری، خاطرات مهندس بیطرف درباره تسخیر سفارت امریکا را در دو مرحله ضبط کرده است؛ مرحله نخست در سال‌های ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ که در این مرحله حسن بهشتی‌پور و حجت‌الاسلام سعید فخرزاده با راوی گفت‌وگو کرده‌اند. مرحله دوم ضبط خاطرات، هنگام تدوین کتاب در پاییز و زمستان ۱۴۰۲ صورت گرفته است. موضوعاتی که از قلم افتاده بودند یا از آنها گذرا عبور شده بود، در این دوره تکمیل شدند. در این مقطع، منصور فخرزاده و حمید قزوینی به رفع نواقص اثر کمک کردند. در بخشی از کتاب آمده است:«حاج احمدآقا توضیح داد که به عقیده امام، تمام گرفتاری‌ها و بدبختی‌های ما و جهان سوم از امریکاست. او در این جلسه چنین تعبیری به ‌کار برد که دولت موقت همچنان پشت دیوار امریکا مانده و شورای انقلاب هنوز در مقابل امریکا موضعی نگرفته، ولی امام سال‌هاست که از دیوار امریکا عبور کرده است.» کتاب «آن سوی دیوار» به همت دفتر ادبیات انقلاب ‌اسلامی حوزه هنری، به قلم محمد محبوبی و با روایتی از خاطرات حبیب‌الله بیطرف روانه کتابفروشی‌ها شده است.
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و شش
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و شش - ۱۴ آبان ۱۴۰۳