بازارهای مالی تحث‌تأثیر رخدادهای بین‌المللی قرار دارند

الزام نظارت قوی برای شناسایی بازیگران و کاسبان بازار سهام

مجتبی آزادیان
خبرنگار


در هفته‌های اخیر بازارهای مالی کشورمان تحت‌تأثیر عواملی نظیر نوسانات نرخ ارز، رخداد‌های سیاسی، نظامی و شرایط جهانی قرار داشته است؛ همانگونه که اخبار مربوط به توافقات یا عدم توافقات بین‌المللی و موضوع رفع یا عدم تحریم‌ها روی رونق و رکود بازار‌های مالی تأثیر می‌گذارد، در شرایط کنونی نیز نیم‌نگاه بازار سرمایه به تحولات بین‌المللی و در کنار آن انتخابات ریاست جمهوری در امریکا است.
 
شرایط پیش‌بینی‌پذیر نیست
به هر حال بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت و در پنج روز کاری 85 هزار و 188 واحد صعود داشت و موفق شد پس از سقوط به کانال زیر 2 میلیون واحد در هفته گذشته، دوباره وارد کانال 2 میلیون واحدی شود. طلای 18 عیار گرمی در یک هفته اخیر با 140 هزار و 100 تومان صعود به 4 میلیون و 700 هزار تومان رسید، اما سکه در یک هفته اخیر یک میلیون و 160 هزار تومان کاهش قیمت را تجربه کرد و نرخ دلار نیز در یک هفته اخیر با 960 تومان صعود نسبت به هفته گذشته، روز چهارشنبه به 68 هزار و 690 تومان رسید. قیمت بیت‌کوین نیز 5 هزار و 850 دلار رشد کرد و به رقم کم‌سابقه 72 هزار و 187 دلار رسید. به عقیده کارشناسان اقتصادی، بازار طلا، سکه، ارز و نیز بازار سهام در شرایط کنونی پیش‌بینی‌پذیر نیست و تحت‌تأثیر شرایط اقتصاد جهانی و رخدادهای بین‌المللی قرار دارد.
 
افزایش تقاضا برای درهم
بر‌اساس این گزارش، برخی کارشناسان دلایل رشد نرخ دلار در چند روز اخیر را تنش‌های منطقه‌ای نمی‌دانند و معتقدند که حواله درهم تحت‌تأثیر پیش‌بینی‌ها از افزایش شانس پیروزی ترامپ در انتخابات امریکا بوده که موجب رشد نرخ دلار و طلا شده است. افزایش تقاضا برای درهم و به‌دنبال آن افزایش نرخ درهم موجب شد که نرخ دلار حواله و کاغذی و همچنین طلا رشد یابد.

 

بــــرش

 بازار، محیط امن می‌خواهد

 آلبرت بغزیان کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با «ایران» اظهار کرد: به‌نظر نمی‌رسد بازار سرمایه در شرایط کنونی به آن رونق چند سال پیش بازگردد؛ چراکه شماری از بازیگران بازار سرمایه درواقع سودشان در نوسانات است و دلیل تشکیل یکباره صف‌های خرید یا فروش به‌نظر می‌رسد نظارت ضعیف است؛ بازار سرمایه دچار روزمرگی شده و سبز و قرمز شدن‌های پیاپی بازار نشان‌دهنده این است که بازیگران حرفه‌ای آن را کنترل می‌کنند و سودهای هنگفت به جیب می‌زنند. البته نباید تأثیر نقش تنش‌های بین‌المللی و منطقه‌ای چند ماه اخیر را فراموش کرد.
وی افزود: به نظرم دولت به جای تصویب بسته‌های حمایتی بی‌تأثیر، بهتر است به دنبال پیدا کردن بازیگرانی باشد که صف‌های عجیب و غریب خرید و فروش ایجاد می‌کنند؛ هزینه برای این مورد بسیار کمتر از هزینه تزریق پول با بازار است. به نظر می‌رسد تا زمانی که تنش‌های نظامی منطقه‌ای فروکش نکند، صحبت از رشد شاخص سهام اشتباه است؛ بازار سرمایه محیط امن می‌خواهد؛ بنابراین به نظرم اگر نظارت قوی برای شناسایی بازیگران و کاسبان وجود داشته باشد، می‌تواند درنهایت موجب رونق بازار سرمایه شود.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و سه
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و سه - ۱۰ آبان ۱۴۰۳