رئیسجمهور در آیین روز ملی صادرات:
جنگ امروز، جنگ تولید تجارت و صنعت است
روز گذشته رئیسجمهور با حضور در آیین بیست و هشتمین دوره روز ملی صادرات، ضمن تجلیل از صادرکنندگان نمونه کشور، پای سخنان و دغدغههای آنان نشست. سخنان مسعود پزشکیان در این مراسم، برخاسته از واقعیت و سپس، معطوف به عمل بود. او وجود مشکلات ساختاری را پذیرفت و قدری هم به زمینههای آن، یعنی سیاستگذاریهای نامتوازن و غیرهماهنگ، اشاره کرد. درعین حال، این را هم گفت که اکنون زمانی نیست که دنبال مقصر باشیم بلکه باید مشکلات را بشناسیم و برای رفع آنها، بویژه مشکلات تولید و تجارت اقدام کنیم. علت این تأکید پزشکیان را میتوان در گزارههای خود او یافت، گزارههایی مانند اینکه ما در یک جنگ اقتصادی هستیم و تولیدکنندگان، صنعتگران و تاجران میتوانند راهها را باز کنند. وظیفه دولت هم، همراهی با این بخشها و برداشتن هر مانعی از پیش پای آنها است. تأکیدات رئیسجمهور در این آیین، این تصویر را به ذهن متبادر میکرد: دولت با تمام توان خود در کنار بخش خصوصی ایران ایستاده است.
دشمنی بیپایان دشمنان
رئیس جمهور پزشکیان سخنان خود را با محکوم کردن جنایتهای رژیم صهیونیستی در منطقه و حمایتهای کشورهای مدعی حقوق بشر از این رژیم آغاز کرد.
وی با بیان اینکه دشمن از دوران انتخابات ریاست جمهوری با هدف ناامید کردن مردم از حضور در پای صندوقهای رأی به دنبال توطئه و تفرقهافکنی بود، تأکید کرد: باید در مقابل زیادهخواهی دشمن با سلاح باور و اعتقاد خود، ید واحدی ایجاد کنیم، دشمن از روز تحلیف بنده، به دنبال قطع کردن این ید واحد است و میخواهد با زور و قلدری ما را مجبور کند در مقابل او سرخم کنیم.
پزشکیان با اشاره به اینکه قدمت، عزت و سربلندی کشور ما با کسانی که با تمام قوا به دنبال جنگ و زمینگیر کردن ما هستند، قابل قیاس نیست، تصریح کرد: قرار نیست کسانی که به راحتی بیمارستانها، مدارس و مجامع عمومی را بمباران میکنند و مردم مظلوم و بیگناه را به شهادت میرسانند، امروز به دنبال قلدری، گردنکشی و قیافه گرفتن در برابر ملت ما باشند.
رئیس جمهور با انتقاد از کشورهای حامی رژیم صهیونیستی افزود: جنایات آنان امروز به جایی رسیده که حتی با عدد و رقم هم قابل محاسبه و بیان نیست.
پایداری ملی با تعامل با بخش خصوصی
پزشکیان در بخش دیگر سخنانش با بیان اینکه کشور ما با تعامل صحیح با تاجران و صادرکنندگان قوام و پایداری مییابد، تأکید کرد: ما خود را موظف میدانیم که موانع را از پیش پای تجارت و تولید برداریم. ما به دنبال تعامل با شما هستیم و در سفرهای خارجی نیز از شما کمک میگیریم، به عنوان مثال در همین سفر پیشرو برای شرکت در اجلاس بریکس به دنبال آن هستیم تا خواستهها و حرفهای شما را دنبال کنیم.
چندپارگی سیاستگذاری یک علت ناترازی
رئیس جمهور با بیان اینکه یکی از معضلات ما هدفگذاریهای نهادهای حکومتی برای بخش تولید است و بخشی از ناترازی بانکها نیز نتیجه این تصمیمات از جمله مصوبات امثال بنده در مجلس است، اظهار کرد: مجلس تعهداتی به گردن دولتها میگذارد که با واقعیتها همخوانی ندارد، از یک سو تعهد برای دولت ایجاد میکنیم که مثلاً به اقشاری وام داده شود یا اقشاری را بیمه کند و همه اینها برای دولت و بانکها بدهکاری و ناترازی درست میکند و بعد وقتی مشکل درست شد میگوییم، دولت آن را حل کند.
پزشکیان با بیان اینکه «وضع ما به تبع این ناترازیها خوب نیست، ما در حال جنگ هستیم و روز به روز هم وضعیت بدتر میشود»، افزود: شما تولیدکنندگان، صنعتگران و تاجران میتوانید کمک کنید راه را باز میکنیم. جنگ امروز، جنگ اندیشه و تولید و تجارت و صنعت است و مبارزه در این جنگ نیازمند بستری است که ما به عنوان دولت باید آن را آماده کنیم و مصمم هستیم و معتقدیم به هر شکلی باید این بستر برای شما فراهم شود؛ تلاش میکنیم به نحو مقتضی موانع را از پیش پای شما برداریم.
ضرورت صیانت از اقشار آسیب پذیر
وی با اشاره به اینکه البته هر مداخلهای عوارض هم دارد و به عنوان مثال در پزشکی هر درمانی عوارضی دارد که بیمار بالاجبار آن را تحمل میکند، اضافه کرد: تلاش ما این است که عوارض ناشی از این مداخلات و رفع موانع برای تولید و اقتصاد تا جای ممکن کم باشد. ما نباید بگذاریم گروههایی در این فرآیندها صدمه ببینند و برای جلوگیری از آسیب به آنها راهحلهایی ارائه میکنیم و شما میتوانید به ما در یافتن این راهحلها کمک کنید.
رئیس جمهور گفت: هر تشکیلات و نهادی، مثل شورایعالی صادرات که مورد نیاز است، باید ایجاد شود؛ ما آمادگی داریم با شما برای حل مشکلات جلسه بگذاریم و مطالبات شما را برآورده کنیم. آمادهایم برای رونق تولید و توسعه آن وقت بگذاریم و موانع آن را هم
برطرف کنیم.
پزشکیان تأکید کرد: تصمیم گرفتن بدون توجه به عوارض احتمالی مشکل ایجاد میکند. امروز ما در جنگ هستیم و معتقدیم که تولید کنندگان و صادرکنندگان ما در خط مقدم این جنگ حضور دارند و ما باید با آنان همراهی کنیم. عزیزان ما در مجلس هم این تعامل را دارند و با هم میتوانیم مشکلات را حل کنیم.
وی ادامه داد: قرار نیست کسی را محکوم کنیم، بالاخره تصمیماتی گرفته شده است که به اینجا رسیدهایم، اما امروز همه باهم باید کاری کنیم که به سوی رونق و ماندگاری برویم و ایرانی بسازیم که عزت و سربلندیاش افزوده شود.
با مشکلات میجنگیم
رئیس جمهور گفت: باید کاری کنیم که تازه به دوران رسیدهها در برابر ایران با این تاریخ طولانیاش، حرفی برای گفتن نداشته باشند. ایرانیان برای ایران و برای رونق و توسعه این کشور هر کاری که از دستشان بر بیاید، انجام میدهند و مطمئن باشید ما نیز در حکومت تا آخر با شما هستیم و در کنار شما با مشکلات خواهیم جنگید. هر کاری که لازم است در سازمانهای جهانی مثل اوراسیا، بریکس و شانگهای برای شما انجام میدهیم. ما باهم دست به دست هم میدهیم و مشکلات را حل میکنیم.
تجلیل از صادرکنندگان نمونه
در بیست و هشتمین سالگرد «روز ملی صادرات»، از 4 شرکت صادرکننده مدالآور، 3 شرکت ممتاز ملی، 48 شرکت صادرکننده نمونه ملی و یک شرکت شایسته تقدیر، تجلیل شد. همچنین با حضور رئیسجمهور از 4 شرکت، گروه تراکتورسازی ایران، گروه مپنا، شرکت خودروسازی سایپا، شرکت مهاب قدس و 3 شرکت صادرکننده ممتاز، شرکت فروآلیاژ ایران، شرکت تونل سد آریانا و شرکت کالسیمین به عنوان صادرکنندگان ممتاز با اهدای لوح تجلیل شد.
3 نفر از صادرکنندگان برتر نیز دیدگاهها و دغدغههای خود را مطرح کردند. رویارویی با تحریمهای گسترده بینالمللی، چند نرخی بودن ارز، موانع نقل و انتقالات بانکی، مشکلات بانکی داخل اعم از ناترازیها، صدور بخشنامههای دستوری غیرواقعی و خامفروشی بدون ایجاد ارزش افزوده، از اهم دغدغههای مطرح شده درباره صادرات به کشورهای خارجی بود.
درخواست برای احیای شورای عالی صادرات
سید محمد اتابک، وزیر صمت هم با بیان اینکه سهم نیم درصدی از صادرات جهانی، شایسته ایران نیست، گفت: متأسفانه تنوع محصولات صادراتی ما کم و از سوی دیگر ارزش محصولات صادراتی ما نیز از 520 دلار به 362 دلار کاهش پیدا کرده که این نشانگر توجه به خامفروشی و پرهیز از حرکت به سمت تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر است. وی از رئیسجمهور درخواست کرد تا مجدداً «شورایعالی توسعه صادرات غیرنفتی» به منظور از بین بردن مشکلات و ایجاد هماهنگی بیشتر بین سازمانها احیا شود.