معاون محیط‌ زیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان در گفت‌وگو با «ایران» مطرح کرد

گام بلند اصفهانی‌ها برای رسیدن به شهر خورشیدی

مرجان قندی
خبرنگار

بحران انرژی یکی از موضوعات مهم چند دهه اخیر در سراسر جهان است. با توجه به محدودیت منابع فسیلی در جهان بسیاری از کشورها تلاش می‌کنند انرژی خود را از انرژی‌های تجدید‌پذیر تأمین کنند. ایران یکی از کشورهایی است که از موقعیت جغرافیایی خوبی در این زمینه برخوردار است اما سهم تولید انرژی‌های تجدیدپذیر مثل خورشید، باد و گرمای زمین در کشور ما کمتر از یک درصد است. استان‌هایی که در مناطق مرکزی، غربی و شرقی کشور هستند بیشتر از استان‌های دیگر از نعمت گرمای خورشید و باد بهره‌مندند، اما در میان همه استان‌ها که این فرصت را در اختیار دارند تاکنون استان‌های اصفهان، کرمان و یزد در حوزه تولید انرژی پاک توانسته‎اند به‌عنوان استان‌های پیشگام در این خصوص معرفی شوند.
معاون محیط‌زیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان در گفت‌وگو با «ایران» با اشاره به اینکه خورشید بزرگ‌ترین منبع تجدیدشونده است، اظهار داشت: اصفهان جزو شهرهایی است که از نظر تابش آفتاب 300 روز آفتابی دارد و در طول روز به طور میانگین 6 ساعت از تابش نور خورشید بهره می‌برد و چند سالی است که اصفهانی‌ها از کنار این موضوع به سادگی نگذشته‌اند و با اقدامات صورت گرفته در تلاش هستند برق مورد نیاز شهرداری اعم از بوستان‌ها، مناطق شهرداری، موتورخانه‌ها و آبنماهای شهر را با تولید برق از طریق انرژی خورشیدی تأمین ‌کنند.
مهدی بقایی با اشاره به اینکه مسئولان استان یک برنامه مدون برای افق سال 1410 در ابعاد مختلف ترسیم کرده‌اند، گفت: شهرداری اصفهان به‌منظور استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش مصرف، طرح‌های شهرداری خورشیدی و شهر خورشیدی را اجرا می‌کند. در این طرح‌ها شهرداری اصفهان باید در مدت ۱۰ سال، کل مصرف برق خود را که در حالت بیشینه حدود ۲۲ مگاوات است با استفاده از پنل‌های خورشیدی و نیروگاه‌های مقیاس کوچک و متوسط تجدیدپذیر تأمین کند.
 
سومین سال اجرای طرح شهر خورشیدی در اصفهان
وی در ادامه با اشاره به اجرای طرح شهر خورشیدی در اصفهان افزود: این طرح با حمایت شورای اسلامی شهر، معاونت خدمات شهری و شهردار اصفهان در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ با روند مطلوبی اجرا شد و امسال که سومین سال اجرای این طرح‌ است یکی از برنامه‌های مهم شهرداری اصفهان پیگیری اقدامات گذشته برای تحقق شهر خورشیدی است تا از این راه و با نصب پنل‌های خورشیدی بتوانیم صد درصد برق مورد نیاز شهرداری را تولید کنیم.
بقایی خاطرنشان کرد: سال نخست این طرح با تأمین ۶۰۰ کیلووات برق آغاز شد و پس از پایان برنامه‌های سال اول به 2/1 مگاوات برق رسیدیم. سال گذشته به 4/2 مگاوات ایجاد ظرفیت نیروگاهی رسیدیم و تلاش می‌کنیم در سال‌جاری به ظرفیت 5 مگاوات برسیم.
معاون محیط‌‌زیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان اظهار داشت: تا چند سال گذشته شهرداری اصفهان با مصرف سالانه ۹۳ هزار مگاوات ساعت بزرگ‌ترین مصرف‌کننده برق در بخش عمومی استان بود که با بخش‌بندی مصارف خود و شناسایی گره‌های مصرف، میزان مصرف برق را تا ۳۰ درصد کاهش داد.
وی یادآور شد: در حال حاضر ظرفیت نصب‌شده نیروگاه خورشیدی در کل ایران حدود یکهزار و ۵۸ مگاوات است که سهم استان اصفهان بیش از ۶۴ مگاوات و نزدیک به ۶ درصد کل کشور است. این مقدار مربوط به ۱۵ نیروگاه بزرگ و ۸ ‌هزار و ۸۲۲ سامانه خورشیدی خانگی در استان است.
 
 اصفهان، مناسب‌ترین ساختگاه‌ برای نیروگاه‌های خورشیدی
بقایی ساختگاه‌های فراوان، شیب کم زمین، آب و هوای مناسب و میانگین تابش روزانه بیش از 5/5 کیلو‌وات ساعت بر مترمربع را مهم‌ترین عوامل برای اینکه اصفهان از مناسب‌ترین ساختگاه‌ها برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی در کشور باشد، دانست و گفت: استفاده از انرژی‌های پاک از جمله انرژی خورشیدی، می‌تواند موجب کاهش وابستگی به منابع فسیلی و کاهش گازهای گلخانه‌ای شود که تأثیر اساسی بر گرمایش جهانی دارد و شهر اصفهان به‌دلایل ذکر شده بهترین گزینه برای تبدیل شدن به شهر خورشیدی در کشور است.
معاون محیط‌‌زیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان در موضوع شهر خورشیدی افزود: در جلسه شورای گفت‌و‌گوی استانداری و اتاق بازرگانی از همه شرکت‌ها و سازمان‌های استان به منظور کمک به تحقق این اتفاق برای اعطای وام به شهروندان درخواست کرده‌ایم که اتفاقات خوبی در راه است. ما در نظر داریم با اعطای وام‌های بلندمدت به شهروندان شرایطی را فراهم کنیم تا آنها از روز اولی که پنل‌های خورشیدی را نصب می‌کنند هزینه‌ای پرداخت نکنند و بعد از گذشت 4 سال از آن درآمد هم داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه ساخت نیروگاه‌های خورشیدی حرکتی برد-برد است، تصریح کرد: ساخت نیروگاه‌های خورشیدی کوچک‌مقیاس اگر شامل تسهیلات ارزان هم نباشد صرفه دارد چون بخشی از درآمد چند سال اول برای بازپرداخت وام در نظر گرفته می‌شود و در سال‌های آینده می‌تواند درآمد مناسبی برای خانواده‌ها به شمار آید.
بقایی با بیان اینکه شهرداری اصفهان برنامه‌ریزی کرده تا سال 1410 برق موردنیاز خود را به‌صورت تجدیدپذیر تولید کند، افزود: در 3 سال گذشته موفق شدیم حدود ۱۰ درصد برق تولیدی خود را از این راه تولید کنیم. به این منظور تاکنون پنل‌های خورشیدی در واحدهای کوچک در مکان‌های سطح شهر همچون بوستان‌ها و ساختمان‌های شهرداری نصب شده است.
 
ترویج نصب پنل‌های خورشیدی
بقایی به سیاست‌های اجرایی برای ترویج این طرح میان شهروندان اصفهانی اشاره کرد و گفت: از سال گذشته سیاستی در بحث شهر خورشیدی به کار گرفتیم که پنل‌های خورشیدی را در مکان‌هایی که بیشتر در معرض دید شهروندان است، قرار دهیم. بهره‌برداری از پنل خورشیدی با ظرفیت ۵۰۰ کیلووات در آرامستان باغ رضوان و پنل خورشیدی دیگری در کنار ترمینال صفه از جمله مهم‌ترین اقدامات در این زمینه بوده است که هم به ‌لحاظ کیفیت و رواج بین شهروندان و هم به ‌لحاظ کمیت، به نسبت مصرف برقی که در استان داریم، کم‌نظیر است.
وی یادآور شد: اصفهان شهری است که در زمستان آلودگی هوای آن بسیار بالاست و شهروندان هر طور که بتوانند از فضای انرژی‌های تجدیدپذیر برای کمک به رفع این مشکل استفاده می‌کنند، به‌طوری که وقتی اعلام کردیم می‌خواهیم اصفهان را به شهر خورشیدی تبدیل کنیم، بلافاصله 1000 نفر از شهروندان درخواست خود را در سامانه ثبت کردند و این تعداد همچنان هر روز بیشتر می‌شود.
معاون محیط‌‌زیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان برداشت، انتقال، توزیع و تصفیه پساب شهری برای استفاده در فضای سبز شهری را از وظایف شهرداری در راستای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر دانست و بیان کرد: درباره بحث آب و پساب نیز برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده تا سال 1410 همه نیاز آبی استان را در سال‌های خشکسالی از پساب تأمین کنیم.
وی با تأکید بر اینکه شهرداری اصفهان در این سال‌ها گام‌های مؤثری در حوزه تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر برداشته است، خاطرنشان کرد: شهرداری برنامه‌های بسیاری برای تولید انرژی به‌وسیله منابع تجدیدپذیر در نظر گرفته است و تاکنون روند خوبی در این مسیر داشته به طوری که استان اصفهان در مقایسه با استان‌های دیگری که در این بحث فعالیت دارند، فاصله بسیار زیادی دارد و امیدواریم این روند تا افق برنامه که سال ۱۴۱۰ پیش‌بینی شده است، همچنان با روند خوبی پیش برود تا جایی که با همکاری و مشارکت مردم بتوانیم این هدف را به صورت صد درصدی محقق کنیم.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و بیست و نه
 - شماره هشت هزار و پانصد و بیست و نه - ۲۰ مرداد ۱۴۰۳