مردمیسازی فرهنگ و هنر در دولت سیزدهم
وزیر فرهنگ در خطبههای نماز چند هفته پیش با بیان اینکه سال 1403 سال فعالیت پررنگ هنری و فرهنگی است، گفت: دولت سیزدهم در حوزه مردمیسازی فعالیتهای فرهنگی و هنری، مطابق با عنوان دولت مردمی و شعار امسال رهبر معظم انقلاب اسلامی حرکت میکند و بنای ما در دولت سیزدهم مردمیسازی فرهنگ و هنر در کشور است و حاکمیت، حکمرانی و دولت در قالب تنظیمگر، هدایتگر و نظارت عمل خواهد کرد و کار در اختیار مردم است.
وی درباره مردمی کردن فرهنگ و هنر در دولت سیزدهم گفت: ما در حوزه فرهنگ و هنر تمام تشکیلات این عرصه را به خدماتدهی به گروههای مردمی، موظف کردیم که قرارگاه شهید آوینی در وزارت ارشاد به همین دلیل تأسیس شده است. حوزه فرهنگ، حوزهای است که باید اولویتهای خود را در نظام امت و امامت مطابق مطالبات امام امت تعیین کند و ما این وظیفه مهم را در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دنبال میکنیم.
اقدامات کلیدی وزارت فرهنگ در دولت سیزدهم
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم در راستای توصیه و تأکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر ایجاد تغییر انقلابی در ساختارهای کشور، اقدامات مهم و کلیدی را در طی این سه سال به سرانجام رساند به طوری که پررونقترین دوره فرهنگی کشور را در دولت سیزدهم شاهد بودیم.
تخصیص دو درصد اعتبارات به تولیدات فرهنگی
برهمین اساس شهید دکتر رئیسی در اقدامی مهم و کلیدی، به تمامی دستگاههای اجرایی اجازه داد تا سقف دو درصد اعتبارات هزینهایشان را صرف تولیدات فرهنگی کنند. اقدامی ارزشمند که مسیری را گشوده تا تمامی دستگاهها بتوانند در این عرصه فعال شوند.
با توجه به اینکه فرهنگ از اصلیترین ارکان اساسی یک جامعه بویژه جامعهای همچون ایران با پیشینه و غنای فرهنگی بالا است، وزارت فرهنگ و ارشاد در دولت سیزدهم در برنامهریزیها و سیاستهای کلان جایگاه ویژهای برای این حوزه تعریف کرده است.
در راستای رویکرد مردمی دولت سیزدهم و تأکید شهید دکتر رئیسی بر گفتوگو و دیدار چهره به چهره با مردم، تعدادی از معاونین وزیر ارشاد در استانها و شهرستانها دیدارهای مردمی داشتهاند که براساس آمار ۴۰ دیدار در ۲۵ استان صورت گرفته است که در این دیدارها تقدیر از پیشکسوتان و هنرمندان استانی و محلی، دیدار با تشکلهای مردم نهاد، گفتوگو با رسانههای محلی و بازدید و افتتاح پروژهها و سرکشی به مناطق محروم و کم برخوردار انجام شده است.
تکمیل و تحویل ۳۹ پروژه عمرانی و مجتمع فرهنگی و هنری
همچنین تکمیل و تحویل ۳۹ پروژه عمرانی و مجتمع فرهنگی و هنری در ۲۶ استان کشور از جمله مجتمعهای فرهنگی و هنری ارومیه، ساری، کرمان، یزد، یاسوج و اراک با زیربناهای بالای ۱۴ هزار متر مربع در هر پروژه و مجتمعهای فرهنگی، هنری گواور، بیستون، سر پل ذهاب و شهرک دانش با زیربناهای بالای ۲ هزار متر مربع، احداث کتابخانه مرکزی ساری و موزه هنرهای معاصر و یک نگارخانه در استان کرمانشاه صورت گرفته است.
رفع مشکل کمبود کاغذ و ایجاد ثبات در قیمت کاغذ با کمک به بازسازی و نوسازی خط تولید ۲ کارخانه (مازندران و فارس) کاغذ تولید داخل، پیگیری تخصیص ۲۰ میلیون دلار ارز ترجیحی برای واردات کاغذ و نظارت بر بازار عرضه کاغذ با همکاری سازمان تعزیرات حکومتی و کشف انبار احتکار هزار تن کاغذ در جنوب تهران از دیگر اقدامات وزارت فرهنگ دولت سیزدهم است.
طرح آموزش رایگان هنر برای مناطق محروم
وزارت فرهنگ و ارشاد همچنین اجرای طرح آموزش رایگان هنر برای مناطق محروم و کمتر برخوردار در ۲۱ استان و ۷۲ شهرستان در ۵۱ رشته هنری با شرکت ۶۰ هزار نفر در طرح، اجرای طرح تکریم و پرداخت ماهیانه مبلغ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به ۵۸۶ نفر از دارندگان نشان درجه یک هنری (که به طور میانگین از ابتدای دولت مردمی تاکنون بیش از ۱۴ میلیارد تومان به مشمولان طرح تکریم پرداخت شده است)، اجرای طرح کمک مستمری و واریز ماهیانه ۴۰۰ هزار تومان به حساب هنر کارت ۲ هزار و ۶۲۴ نفر از هنرمندانی که به دلیل کهولت سن، عائلهمندی، بیماری و از کارافتادگی قادر به فعالیت نیستند (به طور میانگین از ابتدای دولت مردمی قریب به ۲۱ میلیارد تومان به مشمولان این طرح پرداخت شده است) اقداماتی را به انجام رسانده است.
اقدامات بینالمللی وزارت فرهنگ
وزارت فرهنگ و ارشاد در عرصه بینالمللی و سیاست خارجی هم اقداماتی داشته است. وزیر فرهنگ با مقامات کشورهایی همچون اتریش، تاجیکستان، رومانی، پاکستان، امارت، چین، روسیه، ترکمنستان، تاجیکستان، عراق، سوریه و ایتالیا دیدارهایی را داشته است و در برگزاری هفتههای فرهنگی میان کشورهای هند، تاجیکستان، صربستان، بوسنی، پاکستان، ایتالیا، سوریه، روسیه، ترکمنستان، عراق، لبنان و کلمبیا برنامههایی را به انجام رسانده است.
همچنین در انجام اقداماتی در خصوص اجرای طرح «خواهر خواندگی شهرهای مرزی کشور با شهرهای مرزی کشورهای همسایه از جمله ترکمنستان» اقداماتی داشته و لایحه موافقتنامه تأسیس مراکز فرهنگی بین ایران و روسیه منتج به تصویب شده است.
راهاندازی شهر هنر برای مسکن هنرمندان و خبرنگاران
به منظور حمایت از مطبوعات با مساعدت وزیر فرهنگ معدل نشریات در کشور با رشد بالایی مواجه شد به طوری که به ۱۴ هزار نشریه مجوز داده شده. در چهارچوب مسکن هنرمندان و خبرنگاران با وزارت راه بزودی شهر هنر در شهر جدید پرند راهاندازی خواهد شد.
معرفی 61 هزار نفر از اصحاب فرهنگ و هنر به سازمان تأمین اجتماعی
۶۱ هزار نفر از اصحاب فرهنگ و هنر در دولت سیزدهم به سازمان تأمین اجتماعی معرفی شدند و صندوق هنر به طور میانگین ۶۰ درصد از حق بیمه تأمین اجتماعی سهم اعضا را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت میکند که در سال ۱۴۰۳ ماهیانه ۷۱۷ هزار تومان به ازای هر بیمه شده به عنوان سهم پرداختی صندوق هنر به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت و پیشبینی میشود سهم پرداختی صندوق به سازمان تأمین اجتماعی برای اعضای بیمه شده در سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان باشد.