حافظ سنتِ کتابخوانی

ادامه از صفحه اول

وجه دیگر حفاظت رهبری از سنت کتابخوانی در ایران به دانش فنی و ارزیابی تخصصی ایشان در مقام یک کتاب‌شناس زبده برمی‌گردد. برای نمونه می‌توان به نکات محتوایی مقام معظم رهبری که روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ در گفت‌وگو با ناشران، نویسندگان و… ارائه شد، اشاره کرد. البته و بدون اغراق، صدها نکته مانند این نکات در طول دهه‌ها توسط ایشان بیان شده است.
رهبر انقلاب در یک ارزیابی موجز از شیوه‌های معرفی مولوی در روزگار ما فرمودند: «این مولوی که حالا دارند معرفی می‌کنند، با مولوی صاحب مثنوی خیلی فرق دارد.» رویکرد دقیق ایشان به شیوه‌های معرفی و پاسداشت مفاخر ایرانی در آثار و محصولات فرهنگی و پیامدهای آن، عمق بی‌نظیر خود را در همین گفت‌و‌گوها مانند همیشه نشان داد. این رهنمودها نه‌تنها باید چراغ راه همه ما باشد، بلکه مسئولیت‌های محتوایی همه صاحبان افکار را سنگین‌تر می‌کند.
 
۳- تحول در کتابخوانی اجتماعی
دانش فنی رهبری در حوزه کتاب صرفاً در اشراف محتوایی خلاصه نمی‌شود، بلکه ایشان بر جزئیات فرایند تولید، توزیع و ترویج آن تسلط دارند و ساختارها، روندها و وضع گذشته و حال را می‌شناسند. به همین جهت می‌توان گفت که بازدید سه ساعته رهبر فرزانه انقلاب از نمایشگاه بین‌المللی کتاب یک ارزیابی محققانه از راه طی شده و یک چشم‌انداز جامع برای آینده را پیش روی همه کتاب‌دوستان ایران می‌گذارد.
چگونگی تولید، شیوه‌های ترویج و نظام توزیع کتاب از مهم‌ترین رهنمودهای ایشان بود و تأکید دوباره رهبر انقلاب بر تقویت عرضه کتاب و دیگر محصولات فرهنگی که مطالبه چندین ساله ایشان است، ما را در اجرای طرح جامع بازنگری در نظام توزیع محصولات فرهنگی مصمم‌تر کرد. در سه سال گذشته ما با پیمایش‌های کلان و نیز بررسی‌های نقطه به نقطه، بسیاری از گره‌های نظام توزیع را شناسایی و در مواردی مرتفع کرده‌ایم. تأکید ایشان سبب شتاب در اجرای این طرح جامع خواهد شد و ما همه سازکارهای اجرایی را معطوف به تغییر این نظام توزیع خواهیم کرد تا وضع موجود به نفع «دسترسی آسان به کتاب و بهای ارزان آن» دگرگون شود.
دغدغه دیگر رهبر فرزانه ما در بازدید دوشنبه صبح از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، گسترش «فعالیت‌های ترویجی» است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای از جمله به نقش فعالان فضای مجازی در فرهنگ‌سازی برای کتابخوانی و نیز مسئولیت‌های دیگر نهادها مانند وزارت آموزش و پرورش پرداختند. من معتقدم که برای این فرهنگ‌سازی، در کنار افزایش کتابخانه‌های عمومی نیازمند «انجمن‌های ترویج مطالعه» هستیم و در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گسترش این انجمن‌های تخصصی را در همکاری با مؤسسات فرهنگی و بخش‌های غیردولتی دنبال خواهیم کرد.
«انجمن‌های ترویج مطالعه» می‌تواند از سطوح محلی و ملی تا انجمن‌های جهانی با مشارکت ایرانیان داخل و خارج از کشور را در برگیرد و ما غیر از همکاری متداول با مؤسسات تخصصی، خصوصی و علمی، با همکاری وزارتخانه‌های علوم و آموزش و پرورش، از همه ظرفیت‌ها برای این فعالیت ترویجی بهره خواهیم گرفت.
یک هدف راهبردی من در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تحول در «کتابخوانی اجتماعی» بوده است که به «تحول اجتماعی» نیز در حوزه کتاب می‌انجامد تا نقش مرجع کتاب در جامعه دوباره احیا شود. تأکیدات رهبر معظم انقلاب نشان داد که ما باید این راهبرد را با سرعت و قدرت بیشتری اجرایی کنیم و در میدان عمل، پیاده سازیم. در عین حال، ما نباید نسبت به ابزارهای متنوع جهت فرهنگ‌سازی برای کتابخوانی بی‌تفاوت باشیم.
بنابراین، مأموریت‌های خود را صرفاً در افزایش کتابخانه‌های عمومی خلاصه نخواهیم کرد، بلکه به نحو همزمان، نسبت به گسترش «فرهنگ مطالعه» اهتمام روزافزون خواهیم داشت. همان‌طور که رهبر انقلاب سال‌ها پیش فرمودند «کتاب باید برای اصلاح فرهنگ عمومی منتشر شود» و یکی از راه‌های این اصلاح، ترویج کتابخوانی و پاسداری از این سنت عظیم در ایران بزرگ است. امید داریم که خداوند این توفیق را به ما ارزانی دارد.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و شصت و سه
 - شماره هشت هزار و چهارصد و شصت و سه - ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳