«ایران» از آخرین تحولات در مذاکرات آتش‌بس در قاهره گزارش می‌دهد

سردرگمی صهیونیست ها در جنگ و سیاست

حسین فاطمی
خبرنگار

همچنان که تحرکات دیپلماتیک برای مذاکرات آتش‌بس و تبادل اسرا در جریان است، رژیم صهیونیستی هم ریزسناریوی حمله به رفح را برای فشار به حماس در مذاکرات و فرار از فشارهای داخلی پیگیری می‌کند. روز گذشته مقامات اسرائیلی و امریکایی اعلام کردند که نتانیاهو در دیدار امروز خود به بلینکن اطلاع داده که هیچ توافقی را که شامل توقف جنگ باشد، نمی‌پذیرد و اگر حماس بر این موضوع پافشاری کند، توافقی حاصل نخواهد شد و اسرائیل عملیات نظامی در رفح را آغاز خواهد کرد. بر همین اساس، روز چهارشنبه ارتش رژیم صهیونیستی مناطق شرقی رفح در جنوب نوار غزه را هدف حملات سنگین هوایی و توپخانه‌ای قرار داد.
علاوه بر آن، رادیو ارتش رژیم صهیونیستی دیروز چهارشنبه گزارش داد به‌عنوان بخشی از آمادگی برای عملیات زمینی ارتش رژیم صهیونیستی در رفح، «منطقه امن جدیدی» در مرکز نوار غزه اعلام خواهد شد تا آوارگان رفح بتوانند به آنجا بروند که این منطقه جدید در مرکز نوار غزه، بین وادی غزه و اردوگاه‌های مرکزی در حومه اردوگاه النصیرات و البریج و بسیار نزدیک به محور نتزاریم خواهد بود. در نتیجه با وجود آنکه اخبار و گزارش‌های متعددی پیرامون مذاکرات منتشر می‌شود، اما در مقابل این احتمال هم وجود دارد که به دلیل کارشکنی‌های رژیم صهیونیستی و خصوصاً تأکید بر حمله به رفح، مذاکرات سرانجامی پیدا نکند. در همین راستا، بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا در انتهای تور دیپلماتیک منطقه‌ای خاورمیانه خود در سرزمین‌های اشغالی در دیدار دیروزش با اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی، بر ضرورت توافق رژیم صهیونیستی و حماس برای آتش‌بس تأکید کرد و گفت «حتی در این زمان دشوار نیز ما مصمم به تحقق یک توافق آتش‌بس برای آزادی اسرا هستیم...؛ پس جای هیچ تعلل و بهانه‌ای نیست؛ اکنون وقت (توافق) است.»
البته بلینکن در یک لفاظی سعی کرد توپی را در زمین حماس بیندازد و این گروه را مسئول حاصل نشدن توافق آتش‌بس دانست. یک روز قبل‌تر هم وزیر خارجه امریکا در جریان سفرش به اردن با اشاره به پیشنهاد مصر، آن را پیشنهادی قوی برای آتش‌بس در نوار غزه توصیف کرد و به گفته بلینکن، حماس نباید آن را به تعویق اندازد و زمان تصویب این پیشنهاد فرا رسیده است. حال آنکه، نه حماس، بلکه اعضای کابینه رژیم صهیونیستی هم بر سر تأیید یا رد توافق پیشنهادی با یکدیگر درگیر هستند. اظهارات بلینکن سبب واکنش حماس شد و یکی از مقامات با تکذیب ادعاهای وزیر خارجه امریکا درباره مذاکرات آتش‌بس اعلام کرد که ما همچنان درحال بررسی آخرین پیشنهاد مربوط به آتش‌بس هستیم و این نتانیاهو است که مانع توافق می‌شود.

بحران در بحران
بلینکن در حالی حماس را مسئول عدم حصول توافق دانست که جریان‌های راست افراطی در کابینه رژیم صهیونیستی هم با توافق مخالف بوده و کابینه را تهدید به انحلال کرده‌اند. همچنانی که اوریت استروک، وزیر شهرک‌سازی رژیم صهیونیستی توافق در حال بررسی در مصر را «افتضاح» دانست و گفت این طرح پیشنهادی ماهیت وجودی کابینه رژیم صهیونیستی را زیر سؤال می‌برد. جالب‌تر آنجاست که خانواده‌های اسرای صهیونیست، دیروز چهارشنبه با برگزاری تظاهرات در مقابل مقر اقامت بلینکن در تل‌آویو تهدید کردند در صورت شکست معامله تبادل اسرا میان رژیم صهیونیستی و حماس، اعتراضات خود را در مرحله آتی تشدید خواهند کرد و اقدامات آتی آنها شامل محاصره مقرهای مقامات اسرائیلی و محاصره کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) با یک میلیون نفر و محاصره وزارت جنگ خواهد بود و هیچ‌کدام از مسئولان جز از طریق بالگردها توان ورود و خروج نخواهند داشت. مجموعه این شرایط مؤیدی بر بحران یا ابربحران‌های چندلایه و متناقض در رژیم صهیونیستی است که فضای مبهمی را از شرایط پیش‌رو به دست می‌دهد.

دست و پازدن بی بی
برای آتش بس
در این اثنی، یک منبع آگاه فلسطینی جزئیات پیشرفت مذاکرات قاهره و آخرین تحولات آن را به المیادین فاش و تأکید کرد که در سندی که به جنبش حماس ارائه شده است، از شدت موضع اشغالگران کاسته شده است. به نوشته ایسنا، یک منبع آگاه فلسطینی روز سه‌شنبه جزئیات پیشرفت مذاکرات قاهره و آخرین تحولات را به المیادین فاش کرد و توضیح داد که این سند که به جنبش حماس ارائه شده، حاوی نکات مثبت و کاهش موضع اسرائیل است. این منبع افزود: حماس هنوز باید موضوعات کلیدی، بویژه آتش‌بس و عقب‌نشینی از غزه را تثبیت کند. این منبع خاطرنشان کرد که پایبندی حماس به سند ارائه شده در ۱۴ مارس و پایبندی به تمام بندهای آن اشغالگران را مجبور به عقب‌نشینی درخصوص موضوعات آتش‌بس، عقب‌نشینی از غزه و بازگشت آوارگان کرد. وی تصریح کرد که جنبش حماس پس از بازگشت هیأتش به قاهره همچنان در حال بررسی این پیشنهاد و در حال انجام رایزنی‌های فشرده است و با میانجی‌های مصری و قطری در تماس دائمی است. این منبع در گفت‌وگو با المیادین گفت هنوز نکات بحث‌برانگیز درمورد موضوع اسیران صهیونیست وجود دارد و برای توافق بر سر تعداد و کیفیت آزادی آنها نیاز به زمان هست. این منبع تأکید کرد فضا بهتر از گذشته است و موضع اسرائیل در مورد عقب‌نشینی و بازگشت آوارگان شاهد عقبگردهایی است.
به موازات تشریح جزئیات پیشرفت مذاکرات قاهره، روزنامه الاخبار دیروز چهارشنبه، متن پیشنهاد رژیم صهیونیستی به جنبش حماس برای تبادل اسرا و آتش‌بس را منتشر کرد. طبق گزارش این روزنامه لبنانی، پیشنهاد مذکور شامل اصول اساسی برای توافق بین طرف اسرائیلی و فلسطینی و بازگشت آرامش پایدار است. این توافق چهارچوبی با هدف آزادی تمام اسرای صهیونیست در نوار غزه چه غیرنظامیان و چه سربازانی که مرده یا زنده هستند و برقراری آرامش پایدار در نوار غزه است. همچنین یک منبع بلندپایه مصری هم در روز چهارشنبه به تلاش‌ها برای دستیابی به توافق آتش‌بس در یک فضای مثبت اشاره داشت. به گفته او، مصر در حال انجام رایزنی با همه طرف‌های ذیربط برای حل‌و‌فصل برخی از موارد بحث‌برانگیز بین دو طرف است. پیرو همین نکته اکنون باید دید که سیر تحولات در ساعات و روزهای پیش‌رو به کدام طرف خواهد چرخید و وزنه معادلات به چه سمتی می‌چربد؛ آیا مذاکرات به نتیجه می‌رسد و شاهد آتش‌بس و تبادل اسرا خواهیم بود یا آنکه موتور کشتار و جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه کماکان روشن خواهد ماند و در ادامه حمله به رفح و نهایتاً جنایت بزرگ‌تر روی خواهد داد؟ هرچند که ناظران معتقدند حتی در صورت آتش‌بس موقت هم تضمینی برای عهدشکنی صهیونیست‌ها و از سرگیری حملات و اشغال رفح وجود ندارد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و پنجاه و سه
 - شماره هشت هزار و چهارصد و پنجاه و سه - ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳